Перший крок у доросле життя

03.02.2015

З огляду на скрутні часи, які нині переживає вітчизняне фігурне катання, говорити про його стабільність, а то й прогрес узагалі не доводиться. Утім навіть у таких умовах нашій країні вдається виводити на міжнародну «орбіту» пристойні кадри. На «дорослий» чемпіонат Європи, що минулого тижня проходив у Стокгольмі, танцювальний дует із Харкова Олександра Назарова — Максим Нікітін поїхали як дебютанти, зберігши при цьому статус юніорів. Утім абсолютно нова для спортсменів атмосфера не завадила їм показати вельми пристойний результат. Власне 11-та позиція, яку підопічні Олександра Жуліна посіли в Швеції, стала найкращим результатом українських фігуристів на цьогорічному ЧЄ.

«Ми дуже задоволені таким результатом. У нас не було чіткого завдання з виграшу конкретного місця. Цей сезон серед майстрів у нас — пробний, тому поїздку на змагання такого високого рівня ми розглядали як розвідку. Для нас було важливим спробувати свої сили, подивитися на те, як нас оцінять судді, прийме публіка», — сказав Максим Нікітін.

Відзначимо, що українські танцюристи зупинилися за крок від «рубикону» — 10-ї позиції, яка дозволила б Україні на наступному ЧЄ виставити дві пари. Утім, за словами Нікітіна, цей факт їх не надто засмутив, адже усьому свій час. «Рухатися вперед потрібно крок за кроком», — сказав Максим, який разом iз партнеркою незабаром візьме участь у юніорському чемпіонаті світу, що стане їхнім останнім виступом на цьому рівні. Інший український дебютант ЧЄ у Стокгольму — 17-річний Ярослав Паніот — фінішував у середині другого десятка. Після короткої програми учень В’ячеслава Загороднюка був 14-м, але за підсумками довільного виступу спустився на дві сходинки вниз. Як свідчать експерти, піднятися вище йому завадила відсутність у програмі четвертного стрибка. Хоча, зрештою, місце в «топ-20» ЧЄ — не найгірший початок дорослої кар’єри.

Натомість від досвідченої Наталі Попової, для якої чемпіонат у Швеції став п’ятим єврофорумом, думається, чекали більшого, ніж 16-те місце. У кар’єрі підопічної Віктора Петренка були й кращі прокати, але через падіння на шведському льоду перевершити свій континентальний рекорд — 12-та позиція в Шеффілді-2012 — Наталці не вдалося.

Водночас російські фігуристи спромоглися на доволі рідкісний «трюк», посівши весь п’єдестал у двох змагальних видах — парному (переміг дует — Кавагуті/Смірнов) та жіночому катанні («золото» — Туктамишева). Водночас зробити медальний «хет-трик» у чоловічій програмі їм завадив іспанець Хав’єр Фернандес, який втретє став чемпіоном Європи. А в змаганнях танцювальних пар не було рівних французькому дуету Габріелла Пападакіс — Гійом Сізерон.