Поповнення колекцій

03.02.2015
Поповнення колекцій

Переможниця й переможена: Уїльямс-молодша та Шарапова з нагородами. (з сайта ausopen.com.)

Перший у сезоні турнір із серії «Великого шолома» завершився так, як, напевно, і мало бути. Переможцями «одинаків» «Аустреліен оупен»-2015 стали головні фаворити — перші ракетки планети Новак Джокович та Серена Уїльямс.

Для лідера чоловічого рейтингу Джоковича «АО» — найулюбленіший турнір. З урахуванням останнього тріумфу на кортах «Мельбурн парку», в активі серба тепер п’ять австралійських «шоломів». А це на один Кубок більше, ніж має найуспішніший тенісист планети, легендарний Роджер Федерер, котрий 17 разів перемагав на «Гранд слемах». Водночас колекція Новака поповнилася восьмим трофеєм, виграним на подібних турнірах. Щоб здобути головний трофей «Аустреліен оупен», у фіналі Джоковичу довелося зламати спротив Енді Маррея, який мав шостий номер посіву. Без сумніву, британець прагнув реваншуватися за поразку дворічної давнини, коли він у чотирьох сетах програв головний матч турніру. Утім, як і в попередньому їхньому двобої, знову сильнішим виявився серб, і знову для загальної перемоги йому знадобилося чотири партії — 7:6, 6:7, 6:3, 6:0.

«У матчі було багато переломних моментів. Усі, хто говорив, що буде велика битва, не помилилися. Перед матчем у нас були однакові шанси на перемогу, незалежно від титулів, які у нас були до цього. Загалом, поєдинок вийшов схожим на фінал «АО»-2013. Тоді ми грали перші два сети дві години, тепер дві з половиною», — відзначив Ноло, який учетверте переграв свого візаві у фіналі «Гранд слему».

Невдалим вийшло й чергове очне побачення другої тенісистки WTA Марії Шарапової з Сереною Уїльямс, яка в Мельбурні здобула 16-ту поспіль перемогу над росіянкою, поповнивши таким чином свою трофейну колекцію шостим австралійським Кубком. «Поразка — це частина життя тенісиста», — розвела руками «Російська сирена», в арсеналі якої не знайшлося нічого, що дозволило б їй виправити невтішну статистику зустрічей з американкою.

«Хочу привітати Марію, адже вона провела прекрасний матч. Вона тиснула на мене, грала на найвищому рівні і подарувала нам класний фінал», — Серена продемонструвала повагу до своєї суперниці, яка на церемонії нагородження ледь стримувала сльози розпачу. Під час вручення нагород організатори також намагалися підтримати спортивними компліментами росіянку, однак слова про те, що вона «змогла відіграти у Уїльямс-молодшої два матч-боли», думається, були неймовірно слабкою втіхою. Нагадаємо, що на шляху до свого 19-го в кар’єрі «шолома» в третьому раунді «АО» Серена здолала першу ракетку України Еліну Світоліну, результат якої виявився найкращим серед наших тенісистів у Мельбурні.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії. Фінали. Чоловіки. Джокович (Сербія, 1) — А. Маррей (В. Британія, 6) — 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0. Пари. Болеллі/Фоньїні (Італія) — Хербер/Маю (Франція) — 6:4, 6:4. Жінки. С. Уїльямс (США, 2) — Шарапова (Росія, 2) — 6:3, 7:6 (7:5). Пари. Маттек-Сендс/Сафарова (США/Чехія) — Чан/Жень (Тайвань/Китай, 14) — 6:4, 7:6 (7:5). Мікст. Младенович/Нестор (Франція/Канада, 3) — Хінгіс/Паес (Швейцарія/Індія, 7) — 4:6, 3:6.