Слово «старій гвардії»

28.01.2015

Можливо, стверджувати категорично, що зірковий час легендарних тенісистів сучасності завершився, ще зарано, проте постійно перебувати на вершині слави вони вже точно не в змозі. Черговим підтвердженням цього факту став цьогорічний «Аустреліен оупен», де ще на підступах до вирішальної стадії змагань зійшли 17-разовий тріумфатор турнірів «Великого шолому» Роджер Федерер та найуспішніший в історії «Ролан Гарроса» тенісист, дев’ятиразовий його переможець — Рафаель Надаль. Нагадаємо, що 33-річна швейцарська легенда — друга ракетка світу — залишила корти «Мельбурн парка» після матчу третього раунду проти італійця Сеппі, а іспанський «король ґрунту», третій номер посіву, обмежився участю в чвертьфіналі, де вчора в трьох сетах поступився чеху Томашу Бердиху (7) — 2:6, 0:6, 6:7 (5:7). Якщо ж без підсумкової перемоги на Відкритій першості Австралії залишиться й головний фаворит турніру — серб Новак Джокович, то можна сміливо говорити, що в світовому чоловічому тенісі почалося велике переформатування еліт.

Власне вже в минулому році експерти відзначали народження нового покоління чемпіонів, яке дозріло до великих перемог. Кеї Нішікорі, Мілош Раонич, Марін Чилич, Григор Дімітров — кожен із них навіть поодинці становить собою грізну силу. Коли ж ці хлопці по черзі, але єдиним фронтом наступатимуть на фаворита, встояти в такому випадку дуже складно.

Не варто забувати й про «стару гвардію», яка довгий час перебувала в тіні легенд, і, без сумніву, не розпрощалася зі своїми чемпіонськими амбіціями. Не виключено, що комусь із них, як-то Бердиху чи британцю Енді Маррею, вдасться на «АО»-2015 здобути головний трофей. Останній також учора, вигравши поєдинок у господаря кортів Ніка Кіргіоса (6:3, 7:6 (7:5), 6:3) — єдиного несіяного учасника чвертьфіналу, пробився до «топ-4».

Натомість у жіночому «цеху», попри появу на тенісній орбіті нових зірочок, лідери рейтингу наразі міцно тримають свої позиції. Друга ракетка планети, росіянка Марія Шарапова, здолавши в чвертьфіналі талановиту 20-річну канадійку Єжені Бушар (6:3, 6:2), вже в півфіналі «АО». Вочевидь проб’є собі туди дорогу й найкраща тенісистка планети Серена Уїльямс.

А от відкриття минулого року — 23-річна румунка Сімона Халеп, яка за короткий час здійснила величезний стрибок у табелі про ранги, ставши, в підсумку, третьою сіяною на Відритій першості Австралії-2015, несподівано програла росіянці Катерині Макаровій (10) — 4:6, 0:6. Тепер один із жіночих півфіналів буде суто російським. Натомість в іншому — можуть зійтися дві представниці США — сестри Серена та Венус Уїльямс.