Почекаємо виборів

28.01.2015
Почекаємо виборів

Відомий у минулому французький футболіст Давид Жинола прагне очолити ФІФА. (з сайта euronews.com.)

Черговий виток насильства, спровокований Росією на Донбасі, змусив нашу державу знову порушити питання про недоречність проведення в країні-агресорці наступного чемпіонату світу з футболу. Із подібним зверненням до цивілізованого світу звернувся посол України в Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв. На думку дипломата, серед невідкладних заходів, які ЄС має вжити через агресію Російської Федерації в Україні, має бути всеосяжна підтримка нашій країні в різних сферах та додаткові санкції, які потрібно накласти на РФ. Серед іншого пан Єлісєєв пропонує позбавити Росію права на проведення «мундіалю» в 2018 році.

Власне подібні пропозиції до ФІФА зокрема й світової спільноти загалом звучали не раз. Однак змусити очільника Міжнародної федерації футбольних асоціацій Йозефа Блаттера прийняти кардинальне рішення нікому наразі не вдалося. По суті, єдиним, хто до цього часу активно намагався позбавити росіян ЧС, був Майкл Гарсія. До недавнього часу голова слідчої палати комітету ФІФА з етики наголошував, що має докази корупції під час спільних виборів країн-господарок двох наступних «мундіалів», які по черзі мають пройти в Росії та Катарі. Останній власне й був головним фігурантом корупційної справи.

Однак позиція правника виявилася голосом одинокого в пустелі. На знак протесту Гарсія залишив етичний комітет. Натомість у ФІФА, після проведення внутрішнього розслідування, остаточно заявили, що доля російського та катарського чемпіонатів світу більше не обговорюється. Хоча тепер, на тлі останніх подій на Сході України, дане питання знову стало актуальним. Хоча, думається, до травня, коли відбудуться чергові вибори президента ФІФА, жодних різких кроків у цьому напрямi ніхто робити не буде.

Вочевидь ситуація може кардинально змінитися, якщо 78-річний Блаттер не втримається в президентському кріслі i з його відходом піднімуться на поверхню якісь темні справи, про які неодноразово говорив Майкл Гарсія.

Сам же Блаттер заявляє, що корупційні звинувачення — це робота опонентів із УЄФА, які бажають змінити очільника світового футболу. «Повинен сказати, що моя місія ще не завершилася. У 2011 році я розпочав процес реформування ФІФА й наразі він ще не завершений, — сказав швейцарець, аргументуючи своє бажання вп’яте балотуватися на пост голови Міжнародної федерації футбольних асоціацій. — Ті люди в УЄФА, які хочуть, щоб я пішов, роблять все для цього можливе. Корені цієї опозиції йдуть із Ньона. Їм не вистачає сміливості, аби боротися зі мною чесно».

Зазначимо, що очільник Союзу європейських футбольних асоціацій Мішель Платіні наразі не заявляв про своє бажання посперечатися з Блаттером. Утім неодноразово радив колезі піти на відпочинок.

Водночас про свою участь у майбутніх виборах президента ФІФА оголосили французи Жером Шампань та Давид Жинола, голландець Міхаель ван Прааг та принц Йорданії Алі бен Аль-Хусейн, який наразі обіймає в ФІФА посаду віце-президента. За повідомленням європейських ЗМІ, саме його кандидатуру планують підтримати представники УЄФА. «Прийшов час змінити курс організації. Головні новини повинні бути про футбол, а не про ФІФА», — сказав Аль-Хусейн. Водночас Блаттер каже, що йде на вибори без остраху, адже не бачить достойних конкурентів.