План окупації у «мирній» шкурі

23.01.2015

Останні пропозиції російського президента Володимира Путіна щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України є «російським планом окупації», спрямованим на утримання територій, захоплених сепаратистами за підтримки Москви. Про це заявила на засіданні Ради Безпеки ООН у середу, 21 січня, постійна представниця США при цій організації Саманта Пауер. Ініціювала проведення цього засідання Литва, щоб обговорити загострення ситуації на сході України, всупереч так званому «перемир’ю».

«План (Путіна) спрямований на те, щоб узаконити досягнуті у вересні територіальні завоювання сепаратистів, а також присутність росіян та їхньої техніки на території України, — цитує слова Пауер агенція «Рейтер». – Ми бачили такі «мирні плани» і раніше. Це було в Абхазії, Південній Осетії та в Придністров’ї. Давайте цей «мирний» план Путіна називати своїм іменем — це російський план окупації України».

Представниця США в ООН також наголосила: якщо Росія дійсно серйозно ставиться до миру, вона повинна сумлінно виконувати Мінські угоди і відповідно до них «вивести всю військову техніку, військовий персонал, звільнити всіх заручників, в тому числі льотчицю Надію Савченко, припинити підтримувати сепаратистів та забезпечити контроль України над міжнародним кордоном».

Натомість російський постійний представник при ООН Віталій Чуркін, не відступаючи від традиційного для російської дипломатії стилю поведінки «сам дурак», звинуватив США у «деструктивній ролі» в конфлікті на Донбасі. За словами Чуркіна, Росія «неухильно домагається виконання Мінських домовленостей».

Вашингтонські політики єдині у своїх заявах щодо ситуації в Україні. Держсекретар США Джон Керрі заявляє, що Вашингтон надзвичайно стурбований спробами сепаратистів отримати контроль над «дуже важливим залізничним вузлом» на сході України та обстрілами міста Дебальцевого, розташованого за 70 кілометрів від Донецька. Керрі назвав це прямим порушенням вересневих Мінських домовленостей. Таким чином сепаратисти намагаються розширити контрольовані території, констатував він та запевнив, що Сполучені Штати й надалі підтримуватимуть територіальну цілісність України та засуджують усі дії, спрямовані на підрив суверенітету Української держави. У Держдепартаменті США також підтверджують пересування російської техніки у прикордонній зоні.

Тим часом речниця Держдепартаменту США Джен Псакі заявила в середу про частіші випадки застосування сили з боку бойовиків. «Ми також бачили повідомлення про те, що Росія надіслала два тактичні батальйони в Україну» — заявила Псакі на брифінгу у Вашингтоні у середу, 21 січня. «Ми можемо підтвердити, що Росія продовжує надсилати танки, бронемашини, вантажівки, елементи артилерії та іншу військову техніку на місця дислокації поблизу російсько-українського кордону» — сказала Псакі, додавши, що згодом це військове обладнання доправляється проросійським сепаратистам.

Раніше у середу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вказав на збільшення кількості танків, артилерії та іншого важкого військового обладнання, яке російська армія використовує в Україні. Під час брифінгу для журналістів у Брюсселі 21 січня Столтенберг повідомив, що НАТО вже кілька місяців відстежує активність російських військ, і останнім часом в Альянсі відзначають значне збільшення перекидання військової техніки.

Про те, що Росія продовжує підтримувати сепаратистів на Донбасі, також заявили одразу кілька представників різних країн, які брали участь у засіданні Радбезу ООН. Зокрема, представник Великої Британії при ООН Марк Лаялл Грант наголосив, що факти свідчать: Росія здійснює військову підтримку сепаратистів на Донбасі.

А представник України в ООН Юрій Сергєєв перелічив номери російських військових частин, які, за його даними, перебувають на Донбасі. «В цілому це понад 8 тисяч військовослужбовців. Вони там усі у відпустках, як ми неодноразово чули з пояснень російської сторони? Їхні сім’ї про це знають?» — запитав український посол у керівника російської делегації.

У «відповідь» Чуркін назвав засідання Ради безпеки «пропагандистським галасом» та знову «наїхав» на США.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>