Фінальні фанфари для переможців «Ягоди-малини»

08.09.2004

      Хоча сезон фруктів ще не закінчився, але проводити два конкурси одночасно дуже важко, тому, як і було обіцяно, підбиваємо підсумки нашого солодкого конкурсу. Скажу відверто — ну дуже це важка справа, тому що листів надійшло багато, рецепти цікаві й оригінальні, крім того, деякі листи ще й просто зворушують. Ну як не згадати про лист 86-річної Загребельної Ганни Сергіївни із Севастополя, яка відгукнулася на наш конкурс, чи Дрижирука Артема з Котельви, що на Полтавщині, який одним із перших, буквально через кілька днів після оголошення конкурсу, надіслав перепис улюбленого варення «Медова грушка», яке готує його мама, чи киянки Горбатюк Христинки, котра написала нам кілька маминих рецептів недорогих, але смачних страв і напоїв із фруктів. Єжель Іринка із села Мусійки Іванівського району, що на Київщині, крім того що надіслала рецепти смачних страв із фруктів, так ще й кожну сторінку з великою любов'ю прикрасила своїми малюнками, за що їй особлива подяка. В принципі, кожен лист від вас, шановні наші читачі, заслуговує на окрему увагу і подяку — дякуємо всім, хто читає нашу газету (і шпальту «Смачне життя» зокрема), хто пише нам листи, бере участь у наших конкурсах, адже це свідчення вашої небайдужості до нашої роботи.

      Приношу свої вибачення перед тими, хто надіслав чимало рецептів, але вони з тих чи інших причин не були надруковані. По-перше, деякі переписи в листах повторювалися, по-друге, неможливо було надати всю площу шпальти під конкурс. Виняток ми зробили для Мартиненко Наталі із села Степне, що на Полтавщині, котра надіслала нам три листи, які містили щонайменше півсотні оригінальних і цікавих рецептів.

      Велику активність проявила і наша тепер уже постійна дописувачка Алла Петрівна Ярошевська із Жмеринки, за що їй окреме спасибі.

      Так як мені довелося читати всі ваші листи, я навряд чи змогла б об'єктивно оцінювати надіслані рецепти, бо суб'єктивний фактор спрацьовував би на підсвідомому рівні, тож оцінювання проходило на демократичній і, гадаю, об'єктивній основі: всі рецепти були видрукувані на окремих аркушах, і жіноча половина нашої редакції, окрім мене, на кожному з них виставляла бали — від 1 до 10, які вже я підсумовувала, виводила середній бал і визначала переможця за найбільшою кількістю набраних балів. Що сказати, боротьба була напруженою, тому що різниця в балах між конкурсантами становила якихось кілька десятих. Так, скажімо, за третє місце розгорілася справжня боротьба між Дальченко Аллою Миколаївною з Миргорода і Білоус Оксаною з Іванівців Коломийського району, що на Івано-Франківщині. Вони обидві набрали по 9 балів, але так як Оксана надіслала рецепт торта-морозива «Малиновий сюрприз», а Алла Петрівна кілька рецептів — «Ягідний омлет», «Полуниці під снігом» та «Запіканка із сиру та фруктів», то третю премію присудили пані Дальченко, а Оксанці ми надішлемо заохочувальний приз від видавництва «Кальварія». Ще двома заохочувальними призами від «Кальварії» нагороджуються Василь Войтко із Жмеринки (до речі, він колись уже був переможцем конкурсу від «України молодої») за рецепт комбінованого варення (8,9 бала) та Іра Єжель із села Мусійки, Іванівського району Київської області (8 балів рівно).

      На перших сходинках нашого умовного п'єдесталу, за оцінками редакційного журі, стоять: Дальченко Алла Миколаївна з Миргорода — третє місце, Євчик Леся Олексіївна із Сарнів, що на Рівненщині, за оригінальний рецепт агрусового варення з горіхами — друге місце та абсолютна переможниця — Мартиненко Наталя із села Степове, що на Полтавщині, за цілу збірочку цікавих, навіть незвичних переписів та відданість улюбленій справі. А тепер про найголовніше — призи: за перше місце — кухонний комбайн фірми «Росток», за друге місце — міксер цієї ж фірми, третє місце — кухонний набір.

      Хоча члени журі висловили думку, що судили, власне, букви, а не страви, бо не всім дана така фантазія, щоб на слух (тобто напозір) визначити смак тої чи іншої фруктової лігумінки, тож було озвучене побажання запропонувати лідерам конкурсу 1 жовтня приїхати за призами в редакцію газети, а заодно привезти на пробу нашому журі свої фруктові шедеври (ми ж визначали найкращих навмання, тож у вас буде нагода підтвердити свою майстерність). Це лише пропозиція, у разі вашої згоди просимо зателефонувати за номером 454-87-53 Косоноцькій Ірині для узгодження деталей. Про святкове чаювання з вашим варенням буде надруковано репортаж з фотографіями на пам'ять. В іншому випадку всі призи буде надіслано за вашою адресою.

      Що ж, іще раз вітаю переможців і бажаю усім учасникам наших наступних конкурсів успіхів і смачного життя.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>