Медіа-грамотність для прокуратури

09.01.2015
Медіа-грамотність для прокуратури

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Новоріччя для журналістів шосткинських телерадіокомпанії «Акцент» та газети «Полісся» видалося тривожним. І не лише загальна ситуація в країні тому причиною. Навколо названих медіа розгортається окрема колізія. Сценарій сюжету — від місцевих правоохоронців; автор ідеї, вважають шосткинці, — місцевий народний депутат Ігор Молоток.

Журналісти, на допит!

Телерадіокомпанія «Акцент» і газета «Полісся» — комунальні ЗМІ Шостки — об’єдналися в роботі кілька років тому. Як існують комунальні медіа, найкраще відомо тим, хто в них працює, — здебільшого «виживають». Тож у ТРК «Акцент» із січня по серпень минулого року існувала заборгованість із зарплатні. Потім відбулися вибори, які для ЗМІ є часом «жнив», бо ж дають можливість заробити гроші на передвиборчій рекламі. І, дійсно, заробіток дав можливість погасити борги. Здавалося б, проблема вичерпана. Але 19 листопада до ТРК «надійшло повідомлення про те, що в Шосткинському міськвідділі міліції перебуває кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення за ч.1 ст.175 КК України, — пише у своєму листі до «УМ» директор КП ТРК «Акцент» і газети «Полісся» Ірина Коваленко. — На підставі цього повідомлення у мене затребували надати копії установчих і фінансових документів підприємства ТРК «Акцент». Дана вимога була виконана у триденний термін, кожен затребуваний документ був наданий за переліком у слідче відділення Шосткинського міськвідділу міліції».

Проте представникам правоохоронних органів цього виявилося недостатньо. 28 листопада Шосткинський міськрайонний суд виніс ухвалу про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні ТРК «Акцент» із метою відшукання первинних бухгалтерських документів підприємства. Третього грудня працівники міськвідділу міліції і представник прокуратури провели обшук у ТРК. При цьому була спроба вилучити всі жорсткі диски з комп’ютерів компанії. Що хотіли на них знайти, сказати важко, оскільки документи, які вирішив витребувати суд, були вже надані. Отож, роблять висновок «акцентівці», на меті малося інше: зірвати вихід програм у ефір.

Диски забрати не дали. А через кілька днів працівників ТРК почали викликати на допити.

До речі, що ж стало приводом для порушення кримінального провадження? Привід, як дізналася директор, був «вагомий»: анонімний дзвінок до прокуратури.

Хто не любить комунальні ЗМІ?

«Ця ситуація дивна, бо справу порушено після того, як підприємство погасило заборгованість із зарплати, — прокоментував події недавній виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Іван Боршош. — Та ще більше вона дивна тому, що у Шостці є підприємства, які мають і досі значно більшу заборгованість. Судіть самі: загалом Шостка мала борги майже у 16 мільйонів. І лише зо два десятки тисяч із них — у ТРК. Таким чином просто відбувається тиск на журналістів...»

Кому ж і чому знадобилося тиснути на медійників? «На минулій передвиборчій кампанії на каналі «Акцент» і сторінках газети «Полісся» вийшли матеріали, де йшлося про роботу нардепа Ігоря Молотка у фракції Партії регіонів, — пояснює Ірина Коваленко. — Про його особисте голосування за закони 16 січня; репортаж на тему «Молоток не відповідає критеріям руху «Чесно» і не має права бути народним депутатом»; низка виступів кандидатів у народні депутати, де йшлося про діяльність Ігоря Федоровича Молотка. У березні—квітні вийшла низка матеріалів про знайдену під Сумами «чорну бухгалтерію» (про це писала свого часу «УМ». — Авт.). Там значилися мільйонні цифри, що були виведені з коштів Шосткинської ТЕЦ на підтримку антимайдану та «тітушок». Писали й про «загадкове» зникнення фінансових документів із цієї ТЕЦ, де господарем, до речі, є Ігор Молоток».

Тобто названі ЗМІ дули не в ту дудку, що подобалася нардепу, недавньому «регіоналу». До Верховної Ради він знову пройшов. Але ж, кажуть у Шостці, попереду — місцеві вибори. На них пан Молоток, зрозуміло, хоче привести до влади свою команду. І бажано — без усіляких там перешкод із боку журналістів. Звісно: готуй сани влітку, а вибори — заздалегідь.

«Виборчі вуха» справді виглядають із розвитку загальної ситуації. Бо поки діяли працівники прокуратури та міліції, не спали і партійні активісти. На сесії міськради представник депутатської групи від «Сильної України» Олександр Ярига зачитує листа від шосткинців, які буцімто пишуть: «Мы считаем, что в это сложное время коммунальные СМИ должны объединить жителей нашего города, а не вносить раздор. Ни страницы горрайонной газеты «Полесье», ни эфир телевидения «Акцент» нельзя превращать в средство для сведения политических счетов, опускаясь до клеветы...» До речі, жодного конкретного матеріалу на підтвердження наклепів не наводилося. Та й загалом, переповідають, листа як такого нікуди не передали — все відбувалося «з голосу». Проте на підставі цього «гласу народного» негайно була створена депутатська комісія для вивчення фінансово-господарчої діяльності ТРК «Акцент» і газети «Полісся». До її складу були запропоновані й увійшли три представники від «Сильної України». Щоправда, знайшлися депутати, обурені ситуацією, які теж виявили бажання працювати в комісії — на противагу «сильноукраїнцям».

До чого тут вибори? Досить згадати, що 2010 року пан Молоток став депутатом міськради саме від «Сильної України». А пан Ярига, до речі, свого часу очолював ТРК «Телекомсервіс».

Чи всі ЗМІ читає прокуратура?

Кілька тижнів тому автору цих рядків довелося бути на засіданні Житомирського прес-клубу, де обговорювали результати моніторингу місцевих ЗМІ. Проект моніторингу здійснюється Інститутом демократії імені Пилипа Орлика. Згідно з ним, дослідження, задля об’єктивності, відбувається паралельно: окрім місцевих експертів, матеріали регіону читають і експерти іншої області. Цією іншою областю в даному разі стала Сумщина, тож цікаво було взяти участь у обговоренні питання. Оскільки йшлося про медіа виборчого періоду, матеріали з ознаками замовності, так звана «джинса», відверто «зашкалювали». І одна з житомирських колег врешті здивувалася: якщо такий масований викид немаркованих замовних матеріалів є порушенням закону про рекламу, чому ж проект не звертається до прокуратури? У спільній розмові погодилися, що метою моніторингу є все ж не покарання, а акцентування проблеми, навчання стандартам, наголос на вимогах етичного кодексу журналіста...

Знайомлячись із ситуацією в Шостці, пригадала ту розмову. Бо якщо шосткинські прокурори такі уважні до місцевих медіа, чому ж вони вивчають ситуацію у них вибірково? Чому, наприклад, не розглянуть, справді, дотримання Закону про рекламу такими медіа Шостки, як телеканал «Телеком-сервіс», газета «Перекресток», інтернет-газета «Шостка инфо»?

До речі, ці ЗМІ, кажуть у Шостці, цілком підпорядковані нардепу Ігорю Молотку й активно працюють на його ім’я.

Здійснюючи моніторинг ЗМІ Сумщини за згаданим проектом, сумські експерти дослідили роботу одного з цих медіа — сайту «Шостка инфо».

У вересні (напередодні виборів) відсоток замовних матеріалів тут склав 32%. І не думайте, що це забагато: в жовтні цифра сягнула 68% від оглянутого контенту! Переважала політична замовність, і не треба трьох разів, аби ви вгадали, кому були присвячені ці публікації. Жодних спеціальних позначок, ніякого маркування, що вимагає закон, матеріали не мали.

Утім, можливо, шосткинські правоохоронці недостатньо медіа-грамотні, аби бачити ці порушення?

Чи, може, причина в інших нюансах? Перед Новим роком «УМ» писала про сутичку біля мисливського будиночка під Конотопом. Там не знайшли спільної мови громадські активісти та мисливці з «непростих». Як стверджують місцеві журналісти, серед машин відпочиваючих зафіксовані й номери автівок нардепа від Шостки та тамтешнього прокурора. Нагадаємо: були в будиночку й особи, яких пов’язують із криміналом. Про що радилася така компанія за спільною вечерею? Навряд чи займалася медіа-освітою...

* * *

У новий рік працівники «Акценту» та «Полісся» прийшли зі старими проблемами. Більше того, сьогодні існує ризик фіксації нового боргу із зарплати. Згідно з договором, міська рада Шостки перерахувала гроші підприємству. «Та Держказначейство цих коштів не пропустило, — каже шосткинський міський голова Микола Нога. — Хоча я особисто телефонував і просив прискорити цей процес. Днями казначейство почне працювати, будемо вирішувати це питання». До речі, міський голова не висловив жодних претензій до роботи комунальних ЗМІ: «Працюють нормально».

Проте Ірина Коваленко впевнена: пошуки чергового приводу для фінансового тиску на них продовжуються. Метою процесу є заміна сьогоднішнього керівництва ЗМІ на людей, зручних у користуванні для конкретної особи.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>