Свято наближається

24.12.2014
Свято наближається

Прикрасить святковий стіл заливне з язика.

Останні дні кожного року — хоч яким складним він був би — сповнені надіями на краще прийдешнє і бажаннями створити свято ближнім. Зокрема, й за столом — смачними наїдками. Пропонуємо рецепти, які будуть доречними при складанні меню у найближчі дні.

Основна страва

Щоб зготувати запечене м’ясо з грибами і сиром по-французьки, беріть 500 г свинячого битка або іншої м’якоті, стільки ж картоплі, 2 цибулини, 100 г тертого твердого сиру, 200 г майонезу, 200—300 г печериць, 2-3 зубчики часнику. М’ясо нарізати тонкими скибочками упоперек волокон, відбити, викласти на дно глибокої форми щільним шаром; посолити, поперчити. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, спасерувати на олії, викласти на м’ясо суцільним шаром. Картоплю почистити, нарізати тонкою соломкою, обсмажити до напівготовності на рослинній олії, посолити. Викласти на шар цибулі і посипати зверху подрібненим часником. Печериці помити, очистити, нарізати і трохи обсмажити на олії. Викласти рівномірно поверх картоплі, а зверху посипати тертим сиром і залити майонезом. Запікати 45—50 хвилин. За подібною схемою можна приготувати м’ясо по-французьки й на сковорідці. Спочатку треба до готовності посмажити відбивні, а потім нашарувати на них готові всі наступні інгредієнти — щоб на малому вогні під кришкою лише розплавити сир. Хоча зрозуміло, що запечена страва — соковитіша. І менше часу тримає господарку на кухні.

Новорічно-різдвяний смак мають реберця, запечені у медово-імбирному соусі. Для приготування потрібно: близько 1,5 кг нежирних реберець, 4 столові ложки рідкого меду, 3 столові ложки соєвого соусу, з палець завбільшки корінь імбиру, 2-3 великі зубчики часнику, по 0,5 чайної ложки солі й меленого чорного перцю. Як правило, реберця рекомендують замаринувати — щоб м’ясо насичилося всіма ароматами і спеціями, а потім запікати. Якщо не встигаєте пройти всі етапи, спробуйте зробити реберця нашвидкуруч. Спочатку їх треба вимити, обсушити і порізати. Викласти на деко, устелене фольгою, і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин, прикривши, щоб не висихали. Потім перевернути і запікати ще 20—25 хвилин. Тим часом приготувати глазур: натерти часник та імбир, змішати з медом і соєвим соусом, додати сіль і перець. Щедро змастити сумішшю ребра і запікати їх ще 15 хвилин.

Смакота у лаваші

Одна з оригінальних страв, яка точно припаде до смаку дітям, — лазанья з тонкого вірменського лаваша. Для цього треба 4 магазинні лавашi, 300—400 г м’ясного фаршу, ріпчаста цибулина, 200 г тертого твердого сиру, бажано мати помідор, болгарську перчину. Для соусу: по 2 столові ложки вершкового масла та борошна, склянка молока, сіль, перець чорний мелений, мускатний горіх. На сковороді обсмажте м’ясний фарш, посоліть і додайте улюблені прянощі. Окремо обсмажте нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, додайте помідори, з яких бажано зняти шкірку (можна й консервованi), нарізаний соломкою болгарський перець. Потім приготуйте соус бешамель: на сковороді розтопіть вершкове масло, всипте борошно і, постійно помішуючи, підсмажте його. Поступово підливаючи гаряче молоко, прокип’ятіть. Ретельно розітріть масу, щоб не було грудочок. У форму кладіть шарами тонкий вірменський лаваш, підсмажений фарш, знову лаваш, смажені овочі, лаваш і так далі, скільки вистачить інгредієнтів. Зверху залийте соусом і посипте тертим сиром. Ставте в духовку хвилин на 40 — нехай пропечеться і зарум’яниться.

Ще з магазинного лаваша (чи так само — з домашніх тонких млинців, як на налисники) можна зробити рулети з начинкою з сиру і риби. Потрібно: на один лаваш 150 г твердого сиру, 100 г слабосоленої риби (ідеально — сьомги або лосося, а можна й оселедець), половинка солодкого перцю (можна замінити солоним огірком і зеленню петрушки), 2 варені яйця, хто любить — може додати три зубчики часнику, майонез. У майонез вичавіть часник, перемішайте, змажте ним лаваш. Далі потрібно почергово натерти на дрібній тертці сир та варені яйця і посипати ними лаваш. Наступні — тонкі пластинки риби й солодкого перцю чи консервованого огірка, подрібнена петрушка. Згортаємо лаваш із начинкою в рулет, даємо йому трохи просочитися і нарізаємо порційними шматками.

Заливне

Апетитно і святково виглядає заливне. Його можна робити з красивих шматків відвареного м’яса чи риби. Ми пропонуємо приготувати таку страву з язика. Потрібно: краще яловичий язик, по 2 цибулини, морквини і кореня петрушки, 6-8 горошин чорного перцю, лавровий листок, 15 г желатину, 2 зваренi круто курячі яйця (4 перепелячі). Для прикрашання: зелень петрушки, зелений горошок або кукурудза, болгарський перець. Яловичий язик зварити (варто пам’ятати, що коли робите це години три поспіль — він буде як гума, тому орієнтуйтеся на час — близько години, а потім проколіть зубочисткою, якщо не витікає сукровиця, знімайте). За хвилин 20 до закінчення варіння покладіть у бульйон лавровий лист, цілу цибулину, моркву, посоліть і вкиньте горошини перцю. Зі звареного, ще гарячого, язика треба зняти шкірку. Кажуть, зробити це легко, якщо потримати його під холодною водою. Як правило, знімається вона і без такої процедури. Залишилося нарізати язик на невеликі порційні шматочки і викласти його назад у бульйон, щоб не потемнів. Заливне можна робити у великій глибокій тарелі або в невеликих тарiлочках. Треба замочити желатин (на пачці написано, як це робити) і вилити його в проціджений бульйон. Викласти шматочки язика, прикрасити овочами, зеленню, вареними яйцями (половинками), залити бульйоном, дати охолонути і поставити тарілки із заливним для застигання у холодильник.

Заметіль у тарілці

Якщо не випаде сніг до новорічних свят, можете зімітувати його на святковому столі салатом «Снігова заметіль». Для приготування потрібно: куряча грудка, 200 г свіжих печериць, 100—150 г твердого сиру, 4 варені яйця, зубчик часнику, зелена або ріпчаста цибуля, 250 г майонезу. Спочатку треба у підсоленій воді відварити грудку до готовності (хвилин 35—40),  дати охолонути й нарізати на дрібні кубики. Гриби почистіть, наріжте на тонкі пластинки, обсмажте в олії. Яйця розріжте на половинки. Жовтки вийміть. Додайте до них подрібнений часник і трохи майонезу, перемішайте. Наповніть цією масою половинки білків. Дрібно наріжте цибулю, сир натріть на тертці. Викладати салат на плоску тарiль треба у такій послідовності: нарізана грудка, цибуля, гриби; кожен шар треба щедро змащувати майонезом. Насамкінець викласти начинені яйця основою донизу — це і будуть «снігові замети». Їх трохи змащуємо майонезом і засипаємо... тертим сиром. Між пагорбами можемо покласти смужки болгарського перцю, пера зеленої цибулі, гілочки кропу або соломку зі свіжого чи солоного огірка. Перед подачею салат має годину-дві постояти в холодильнику.

Красивий салат можна зробити і з відвареної чи консервованої червоної квасолі. Її потрібно 200 г, 2-3 варені яйця, 200 г крабових паличок, трохи зеленої цибулі або половину ріпчастої, 4-5 гілочок свіжого кропу (або 0,5 чайної ложки сушеного), для присмачування — сіль, чорний мелений перець, для заправки — сметана або майонез. Яйця, цибулю і зелень треба дрібно порізати. Потім усі інгредієнти акуратно змішати. Красиво така комбінація продуктів виглядає у прозорій салатниці або викладена на порційні тарілки з допомогою салатних кілець, які потім знімають.

Смачного!

ВИШУКАНІ ДРІБНИЦІ

Графиня «Вишенька»

Будь-який коктейль (алкогольний чи ні), холодний компот або просто мінералку на святковому столі прикрасить вишня у льодяному панцирі. Просто заздалегідь заповніть кип’яченою водою форму для льоду і опустiть усередину кожного відділення заморожену вишню (чи будь-яку яскраву ягоду) і поставте в морозильник. У прозорому посуді такі льодяні вишні варто ставити на стіл, коли за ним уже зібралися всі домашні та гості.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>