Останні дні кожного року — хоч яким складним він був би — сповнені надіями на краще прийдешнє і бажаннями створити свято ближнім. Зокрема, й за столом — смачними наїдками. Пропонуємо рецепти, які будуть доречними при складанні меню у найближчі дні.
Основна страва
Щоб зготувати запечене м’ясо з грибами і сиром по-французьки, беріть 500 г свинячого битка або іншої м’якоті, стільки ж картоплі, 2 цибулини, 100 г тертого твердого сиру, 200 г майонезу, 200—300 г печериць, 2-3 зубчики часнику. М’ясо нарізати тонкими скибочками упоперек волокон, відбити, викласти на дно глибокої форми щільним шаром; посолити, поперчити. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, спасерувати на олії, викласти на м’ясо суцільним шаром. Картоплю почистити, нарізати тонкою соломкою, обсмажити до напівготовності на рослинній олії, посолити. Викласти на шар цибулі і посипати зверху подрібненим часником. Печериці помити, очистити, нарізати і трохи обсмажити на олії. Викласти рівномірно поверх картоплі, а зверху посипати тертим сиром і залити майонезом. Запікати 45—50 хвилин. За подібною схемою можна приготувати м’ясо по-французьки й на сковорідці. Спочатку треба до готовності посмажити відбивні, а потім нашарувати на них готові всі наступні інгредієнти — щоб на малому вогні під кришкою лише розплавити сир. Хоча зрозуміло, що запечена страва — соковитіша. І менше часу тримає господарку на кухні.
Новорічно-різдвяний смак мають реберця, запечені у медово-імбирному соусі. Для приготування потрібно: близько 1,5 кг нежирних реберець, 4 столові ложки рідкого меду, 3 столові ложки соєвого соусу, з палець завбільшки корінь імбиру, 2-3 великі зубчики часнику, по 0,5 чайної ложки солі й меленого чорного перцю. Як правило, реберця рекомендують замаринувати — щоб м’ясо насичилося всіма ароматами і спеціями, а потім запікати. Якщо не встигаєте пройти всі етапи, спробуйте зробити реберця нашвидкуруч. Спочатку їх треба вимити, обсушити і порізати. Викласти на деко, устелене фольгою, і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин, прикривши, щоб не висихали. Потім перевернути і запікати ще 20—25 хвилин. Тим часом приготувати глазур: натерти часник та імбир, змішати з медом і соєвим соусом, додати сіль і перець. Щедро змастити сумішшю ребра і запікати їх ще 15 хвилин.
Смакота у лаваші
Одна з оригінальних страв, яка точно припаде до смаку дітям, — лазанья з тонкого вірменського лаваша. Для цього треба 4 магазинні лавашi, 300—400 г м’ясного фаршу, ріпчаста цибулина, 200 г тертого твердого сиру, бажано мати помідор, болгарську перчину. Для соусу: по 2 столові ложки вершкового масла та борошна, склянка молока, сіль, перець чорний мелений, мускатний горіх. На сковороді обсмажте м’ясний фарш, посоліть і додайте улюблені прянощі. Окремо обсмажте нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, додайте помідори, з яких бажано зняти шкірку (можна й консервованi), нарізаний соломкою болгарський перець. Потім приготуйте соус бешамель: на сковороді розтопіть вершкове масло, всипте борошно і, постійно помішуючи, підсмажте його. Поступово підливаючи гаряче молоко, прокип’ятіть. Ретельно розітріть масу, щоб не було грудочок. У форму кладіть шарами тонкий вірменський лаваш, підсмажений фарш, знову лаваш, смажені овочі, лаваш і так далі, скільки вистачить інгредієнтів. Зверху залийте соусом і посипте тертим сиром. Ставте в духовку хвилин на 40 — нехай пропечеться і зарум’яниться.
Ще з магазинного лаваша (чи так само — з домашніх тонких млинців, як на налисники) можна зробити рулети з начинкою з сиру і риби. Потрібно: на один лаваш 150 г твердого сиру, 100 г слабосоленої риби (ідеально — сьомги або лосося, а можна й оселедець), половинка солодкого перцю (можна замінити солоним огірком і зеленню петрушки), 2 варені яйця, хто любить — може додати три зубчики часнику, майонез. У майонез вичавіть часник, перемішайте, змажте ним лаваш. Далі потрібно почергово натерти на дрібній тертці сир та варені яйця і посипати ними лаваш. Наступні — тонкі пластинки риби й солодкого перцю чи консервованого огірка, подрібнена петрушка. Згортаємо лаваш із начинкою в рулет, даємо йому трохи просочитися і нарізаємо порційними шматками.
Заливне
Апетитно і святково виглядає заливне. Його можна робити з красивих шматків відвареного м’яса чи риби. Ми пропонуємо приготувати таку страву з язика. Потрібно: краще яловичий язик, по 2 цибулини, морквини і кореня петрушки, 6-8 горошин чорного перцю, лавровий листок, 15 г желатину, 2 зваренi круто курячі яйця (4 перепелячі). Для прикрашання: зелень петрушки, зелений горошок або кукурудза, болгарський перець. Яловичий язик зварити (варто пам’ятати, що коли робите це години три поспіль — він буде як гума, тому орієнтуйтеся на час — близько години, а потім проколіть зубочисткою, якщо не витікає сукровиця, знімайте). За хвилин 20 до закінчення варіння покладіть у бульйон лавровий лист, цілу цибулину, моркву, посоліть і вкиньте горошини перцю. Зі звареного, ще гарячого, язика треба зняти шкірку. Кажуть, зробити це легко, якщо потримати його під холодною водою. Як правило, знімається вона і без такої процедури. Залишилося нарізати язик на невеликі порційні шматочки і викласти його назад у бульйон, щоб не потемнів. Заливне можна робити у великій глибокій тарелі або в невеликих тарiлочках. Треба замочити желатин (на пачці написано, як це робити) і вилити його в проціджений бульйон. Викласти шматочки язика, прикрасити овочами, зеленню, вареними яйцями (половинками), залити бульйоном, дати охолонути і поставити тарілки із заливним для застигання у холодильник.
Заметіль у тарілці
Якщо не випаде сніг до новорічних свят, можете зімітувати його на святковому столі салатом «Снігова заметіль». Для приготування потрібно: куряча грудка, 200 г свіжих печериць, 100—150 г твердого сиру, 4 варені яйця, зубчик часнику, зелена або ріпчаста цибуля, 250 г майонезу. Спочатку треба у підсоленій воді відварити грудку до готовності (хвилин 35—40), дати охолонути й нарізати на дрібні кубики. Гриби почистіть, наріжте на тонкі пластинки, обсмажте в олії. Яйця розріжте на половинки. Жовтки вийміть. Додайте до них подрібнений часник і трохи майонезу, перемішайте. Наповніть цією масою половинки білків. Дрібно наріжте цибулю, сир натріть на тертці. Викладати салат на плоску тарiль треба у такій послідовності: нарізана грудка, цибуля, гриби; кожен шар треба щедро змащувати майонезом. Насамкінець викласти начинені яйця основою донизу — це і будуть «снігові замети». Їх трохи змащуємо майонезом і засипаємо... тертим сиром. Між пагорбами можемо покласти смужки болгарського перцю, пера зеленої цибулі, гілочки кропу або соломку зі свіжого чи солоного огірка. Перед подачею салат має годину-дві постояти в холодильнику.
Красивий салат можна зробити і з відвареної чи консервованої червоної квасолі. Її потрібно 200 г, 2-3 варені яйця, 200 г крабових паличок, трохи зеленої цибулі або половину ріпчастої, 4-5 гілочок свіжого кропу (або 0,5 чайної ложки сушеного), для присмачування — сіль, чорний мелений перець, для заправки — сметана або майонез. Яйця, цибулю і зелень треба дрібно порізати. Потім усі інгредієнти акуратно змішати. Красиво така комбінація продуктів виглядає у прозорій салатниці або викладена на порційні тарілки з допомогою салатних кілець, які потім знімають.
Смачного!
ВИШУКАНІ ДРІБНИЦІ
Графиня «Вишенька»
Будь-який коктейль (алкогольний чи ні), холодний компот або просто мінералку на святковому столі прикрасить вишня у льодяному панцирі. Просто заздалегідь заповніть кип’яченою водою форму для льоду і опустiть усередину кожного відділення заморожену вишню (чи будь-яку яскраву ягоду) і поставте в морозильник. У прозорому посуді такі льодяні вишні варто ставити на стіл, коли за ним уже зібралися всі домашні та гості.