Хоча холоди змушують частіше вживати ситну калорійну їжу, для здоров’я корисні й легші страви — салати. Взимку в них кладуть переважно коренеплоди, приправляючи, зокрема, традиційними консервованими огірками чи екзотичними каперсами.
Із моїх власних відкриттів нинішнього холодного сезону — салат iз морської капусти з селерою та морквою. Основного інгредієнта — дві третини, а решта — красива «соломка» з коренеплодів. Усе приправлене трохи сіллю, чорним меленем перцем (якщо любите) й олією. Найкраще смакує, якщо сумiш залишити на кілька годин, або якщо «соломку» моркви та селери попередньо поставити промаринуватися, додавши до спецій трохи яблучного оцту чи лимонного соку. Можна ще посипати кунжутним насінням.
Салат для любителів моркви і часнику — ось цей рецепт. Узяти 300 г моркви, 4 часточки часнику, 2 чайні ложки цукру, сіль за смаком, пригорщу очищеного соняшникового насіння. Натерти моркву на дрібній тертці. Часник почистити, подрібнити і розтерти з сіллю. Все перемішати, додати цукор і сіль за смаком, приправити олією або майонезом. Перед подачею на стіл додати насіння і знову добре перемішати, щоб жирова основа не осіла на дно.
А ось два салати з варених буряків від Зої Жук із Вінниці. Перший рецепт такий. Два варені бурячки потерти на тертцi. Жменю сушених слив без кісточок замочити заздалегiдь і подрібнити. Додати столову ложку каперсів, жменю тертого сиру і 2-3 столові ложки олії.
Для другого варіанта салату з вареного буряку треба завчасно приготувати мариновану цибульку: порізати напівкружальцями, залити окропом, додати 1-2 столові ложки винного чи яблучного оцту і залишити на добу. Варені буряк і морквину потерти на тертку. Потерти або дрібно порізати квашений огірок. Замість цього інгредієнта або разом iз ним додати жменю зелених оливок. Останній штрих — жменя сиру на зразок бринзи чи фети.
Особливо смачний такий салат для Зої Жук, якщо готує його з маминою розробкою — маринованими огірками в солодкому сиропі. Заправляти страву варто 2-3 столовими ложками олії. Перемішати, дати настоятися з півгодини. «Бурячки-морква в мене великі. Жменя — маленька. Тертка — велика. В обох випадках виходить 2-3 порції салату, уточняє Зоя на своїй сторінці у соціальній мережі.