Зимовий салат-бар

17.12.2014
Зимовий салат-бар

Морква і буряк у салатах — здорова їжа. (з сайта marichka.info.)

Хоча холоди змушують частіше вживати ситну калорійну їжу, для здоров’я корисні й легші страви — салати. Взимку в них кладуть переважно коренеплоди, приправляючи, зокрема, традиційними консервованими огірками чи екзотичними каперсами.

Із моїх власних відкриттів нинішнього холодного сезону — салат iз морської капусти з селерою та морквою. Основного інгредієнта — дві третини, а решта — красива «соломка» з коренеплодів. Усе приправлене трохи сіллю, чорним меленем перцем (якщо любите) й олією. Найкраще смакує, якщо сумiш залишити на кілька годин, або якщо «соломку» моркви та селери попередньо поставити промаринуватися, додавши до спецій трохи яблучного оцту чи лимонного соку. Можна ще посипати кунжутним насінням.

Салат для любителів моркви і часнику — ось цей рецепт. Узяти 300 г моркви, 4 часточки часнику, 2 чайні ложки цукру, сіль за смаком, пригорщу очищеного соняшникового насіння. Натерти моркву на дрібній тертці. Часник почистити, подрібнити і розтерти з сіллю. Все перемішати, додати цукор і сіль за смаком, приправити олією або майонезом. Перед подачею на стіл додати насіння і знову добре перемішати, щоб жирова основа не осіла на дно.

А ось два салати з варених буряків від Зої Жук із Вінниці. Перший рецепт такий. Два варені бурячки потерти на тертцi. Жменю сушених слив без кісточок замочити заздалегiдь і подрібнити. Додати столову ложку каперсів, жменю тертого сиру і 2-3 столові ложки олії.

Для другого варіанта салату з вареного буряку треба завчасно приготувати мариновану цибульку: порізати напівкружальцями, залити окропом, додати 1-2 столові ложки винного чи яблучного оцту і залишити на добу. Варені буряк і морквину потерти на тертку. Потерти або дрібно порізати квашений огірок. Замість цього інгредієнта або разом iз ним додати жменю зелених оливок. Останній штрих — жменя сиру на зразок бринзи чи фети.

Особливо смачний такий салат для Зої Жук, якщо готує його з маминою розробкою — маринованими огірками в солодкому сиропі. Заправляти страву варто 2-3 столовими ложками олії. Перемішати, дати настоятися з півгодини. «Бурячки-морква в мене великі. Жменя — маленька. Тертка — велика. В обох випадках виходить 2-3 порції салату, уточняє Зоя на своїй сторінці у соціальній мережі.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>