Нескладні рецепти домашнього затишку

03.12.2014
Нескладні рецепти домашнього затишку

Горіхові равлики. (з сайтаsmakuje.livejournal.com,ilovemilk.info.)

Усі пам’ятають два слова «в одній упряжці»: батіг чи пряник? Про батіг згадаємо лише побіжно, так би мовити, для полярності. А пряник — заохочення — асоціювався з чимось дуже гарним, домашнім. Узагалі це випічка з дитинства: із спеціальної форми чи просто із сільської печі, спечені на домашньому кисляку, в хрумкій солодкій глазурі. До речі, такі пряники не обтяжені зайвими жирами, їх люблять і ті, хто стежить за фігурою, і ті, хто дотримується здорового способу харчування, і ті, хто не хоче надовго затримуватися на кухні. У холодну пору року є сенс спекти домашню випічку, щоб нагородити нею тих, кого любите.

Солодке лимонне тістечко

Отже, домашні пряники. На півлітра кислого молока чи кефіру потрібно 300 г цукру, 2,5 склянки борошна (можна взяти просто пшеничне, а можна його поєднати — рівні частини — з вівсяним, житнім чи гречаним; той, хто особливо пильний до зайвих калорій, може додати чайну ложку висівок). Ще потрібно 3-4 столові ложки соняшникової олії, половина чайної ложки солі, чайна ложка (без гірки) соди.

Для початку слід змішати кисле молоко, цукор, сіль і соняшникову олію (продукти не мають бути холодними). Далі додати 2 склянки борошна, згори на борошно посипати соду і замісити тісто. Якщо тісто вийшло рідкувате, додайте ще трохи борошна, але пам’ятайте, що тісто має бути не крутим, а м’яким та еластичним. Далі накрийте його рушником і дайте постояти в теплому місці 30 хвилин. Потім тісто слід розкачати тонкою ковбаскою і порізати на невеликі шматочки або розкачати завтовшки 2 см і склянкою або фігурною формою видавити пряники. Викласти пряники на деко (змащувати його нічим не потрібно — пряники прилипати не будуть) і поставити у розігріту духовку на 20-30 хвилин при температурі 180 градусів. Бажано пряники не перепекти. Перевіряти готовність, як завжди, варто дерев’яною шпажкою (на ній не повинно залишатися тісто).

Красивішими і ще смачнішими пряники будуть, якщо їх покрити глазур’ю. Ось два варіанти. Перший: узяти 400 г цукру і 0,5 склянки води, розмішати, поставити на невеликий вогонь і варити 15 хвилин, доки глазур не стане в’язкою і білою. Другий: 2 яєчні білки збити зі склянкою цукру в білу густу піну, потім поставити миску з цією піною на водяну баню і, постійно помішуючи, довести до повного розчинення цукру, слідкуючи, щоб піна при цьому загусла і стала в’язкою.

Коли пряники зовсім охололи, їх треба полити гарячою глазур’ю і дуже швидко перемішати, щоб вони повністю покрилися глазур’ю. Далі викласти на папір для висихання, а вже потім організувати чаювання! Можна глазур нанести спеціальним пензликом тільки поверх пряників.

Ще одна випічка, яка полюбилася багатьом ще з дитинства, — лимонні тістечка. Нам знадобиться 200 г вершкового масла, пакетик ваніліну, по 150 г цукру і цукрової пудри, два лимони, три яйця, 300 г борошна, 2 чайні ложки (без гірки) розпушувача і дрібка солі.

Насамперед слід збити масло в круту піну, по черзі додаючи в нього цукор, ванілін, яйця і сіль. Далі додати цедру і сік одного лимона. Борошно змішати з розпушувачем, просіяти і поєднати з вершковою масою. Усе старанно вимісити, викласти на змащене маслом або вистелене папером для випікання деко і пекти при температурі 200 градусів приблизно 20 хвилин.

Перемішати сік другого лимона і цукрову пудру. Цієї глазур’ю змастити ще гарячий лимонний пиріг. Нарізати шматочками і подавати до столу. Цитрусова випічка — це райське чаювання!

І запашні яблука

Випічку — щось середнє між пряниками і безе — на Галичині трохи менше 100 років тому називали галушками з тертої булки. Для приготування потрібно: 4 яєчні білки, 100-150 г цукру, 100 г тертої булки (стільки, щоб мати густу масу). Яєчні білки спочатку збиваємо з цукром у густу піну. До піни додаємо терті сухарі і знову збиваємо. Лист для випічки вистеляємо пергаментом, який змащуємо вершковим маслом. Ложкою викладаємо білкову масу. Випікати у духовці методом сушки на малому вогні.

Яблучні конвертики з пісочного тіста теж зробити нескладно. Щоб його замісити, беремо по 200 г маргарину і сметани, 300 г борошна (50 г — для підсипання). М’яке, ніжне тісто ставимо у холодильник. Для начинки чистимо і ріжемо на дрібні пластинки кисло-солодкі яблука (спочатку їх має бути десь кіло 300 г). Змішуємо їх із корицею (чайна ложка). Далі з охолодженого тіста розкачуємо пласт, ріжемо на квадрати. На середину кожного викладаємо начинку з яблук та, з’єднуючи куточки кожного квадрата, зліплюємо конвертики. Викладаємо їх у змащену жиром форму і печемо на верхньому підігріві близько 30 хвилин при температурі 200 градусів. Готові охолоджені конвертики притрушуємо цукровою пудрою.

Щоб приготувати смачні шоколадні кекси, потрібно 100 г шоколаду, 4 яйця, по 125 г цукру і вершкового масла, 100 г борошна, 16 г ванільного цукру, чайна ложка соди, гашеної оцтом. Збити окремо білок із цукром, додати жовток, борошно, ванільний цукор, соду з оцтом. Далі треба розтопити шоколад і перетерти його з м’яким маслом. Масу охолодити, а потім додати до збитих яєць, вимішати.Тісто буде дуже ніжне, тому випікати його слід у м’яких силіконових формах, або ще краще- у паперових формах, які б легко знімалися. Випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.

Слойку з білком спокійно можна приготувати на кілька днів наперед. Для тіста потрібно по 200 г вершкового масла (маргарину) і сметани, 2 яєчні жовтки, приблизно 250 г борошна і ще 50 г для підсипання. Для помадки: 2 яєчні білки і 100 г цукру.  Спочатку з усіх необхідних складників замішуємо м’яке, ніжне тісто і ставимо його в холодильник на годину-півтори. З охолодженого тіста розкачуємо пласт, фігурним ножем вирізаємо печиво (квадратики, прямо- чи трикутники). Збиваємо білки з цукром. Білковою помадкою змащуємо печиво. Насамкінець випікаємо на верхньому підігріві 15 хвилин при температурі 200 градусів. Печиво можна зберігати у герметично закритій ємкості.

Щоб приготувати горіхові булочки-равлики, для тіста потрібно 180 г маргарину, яйце, по 100 г сметани і цукру, 3 склянки борошна; для начинки — яйце, по 200 г волоських горіхів і цукру, столова ложка кориці. Із м’якого маргарину і решти складників замісити тісто. Поставити у холодильник. Волоські горіхи подрібнити або перетерти і вимішати з цукром та корицею. Тісто розкачати у пласт, змастити яйцем, зверху щедро розкласти горіхову начинку і скрутити у рулет. Порізати його на кружальця товщиною 2 см, викласти на змащене маслом деко та випікати при температурі 190 градусів близько півгодини.

Смачного!

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Міксуємо

Усі ми знаємо, що корисніше для здоров’я їсти різноманітні страви. І приємніше, бо не виникає відчуття «приїлося». Тому із задоволенням готуйте кукурудзяно-пшеничні млинці. Потрібно взяти: склянку кукурудзяного борошна, 2,5 склянки молока, 1,25 склянки пшеничного борошна, 25 г дріжджів, 3 яйця, 3 столові ложки сметани, одну — олії. Спочатку треба кукурудзяне борошно змішати з 2 склянками гарячого молока, охолодити. Потім додати пшеничне борошно, дріжджі, решту молока, ретельно вимісити і, накривши чистою бавовняною серветкою, поставити на 2 години у тепле місце. Далі додати розтерті яєчні жовтки, збиті в піну білки і сметану, добре вимішати, відставити на півгодини, щоб підійшло. Насамкінець залишилося спекти млинці і подавати їх із розтопленим маслом чи сметаною.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>