Усі пам’ятають два слова «в одній упряжці»: батіг чи пряник? Про батіг згадаємо лише побіжно, так би мовити, для полярності. А пряник — заохочення — асоціювався з чимось дуже гарним, домашнім. Узагалі це випічка з дитинства: із спеціальної форми чи просто із сільської печі, спечені на домашньому кисляку, в хрумкій солодкій глазурі. До речі, такі пряники не обтяжені зайвими жирами, їх люблять і ті, хто стежить за фігурою, і ті, хто дотримується здорового способу харчування, і ті, хто не хоче надовго затримуватися на кухні. У холодну пору року є сенс спекти домашню випічку, щоб нагородити нею тих, кого любите.
Солодке лимонне тістечко
Отже, домашні пряники. На півлітра кислого молока чи кефіру потрібно 300 г цукру, 2,5 склянки борошна (можна взяти просто пшеничне, а можна його поєднати — рівні частини — з вівсяним, житнім чи гречаним; той, хто особливо пильний до зайвих калорій, може додати чайну ложку висівок). Ще потрібно 3-4 столові ложки соняшникової олії, половина чайної ложки солі, чайна ложка (без гірки) соди.
Для початку слід змішати кисле молоко, цукор, сіль і соняшникову олію (продукти не мають бути холодними). Далі додати 2 склянки борошна, згори на борошно посипати соду і замісити тісто. Якщо тісто вийшло рідкувате, додайте ще трохи борошна, але пам’ятайте, що тісто має бути не крутим, а м’яким та еластичним. Далі накрийте його рушником і дайте постояти в теплому місці 30 хвилин. Потім тісто слід розкачати тонкою ковбаскою і порізати на невеликі шматочки або розкачати завтовшки 2 см і склянкою або фігурною формою видавити пряники. Викласти пряники на деко (змащувати його нічим не потрібно — пряники прилипати не будуть) і поставити у розігріту духовку на 20-30 хвилин при температурі 180 градусів. Бажано пряники не перепекти. Перевіряти готовність, як завжди, варто дерев’яною шпажкою (на ній не повинно залишатися тісто).
Красивішими і ще смачнішими пряники будуть, якщо їх покрити глазур’ю. Ось два варіанти. Перший: узяти 400 г цукру і 0,5 склянки води, розмішати, поставити на невеликий вогонь і варити 15 хвилин, доки глазур не стане в’язкою і білою. Другий: 2 яєчні білки збити зі склянкою цукру в білу густу піну, потім поставити миску з цією піною на водяну баню і, постійно помішуючи, довести до повного розчинення цукру, слідкуючи, щоб піна при цьому загусла і стала в’язкою.
Коли пряники зовсім охололи, їх треба полити гарячою глазур’ю і дуже швидко перемішати, щоб вони повністю покрилися глазур’ю. Далі викласти на папір для висихання, а вже потім організувати чаювання! Можна глазур нанести спеціальним пензликом тільки поверх пряників.
Ще одна випічка, яка полюбилася багатьом ще з дитинства, — лимонні тістечка. Нам знадобиться 200 г вершкового масла, пакетик ваніліну, по 150 г цукру і цукрової пудри, два лимони, три яйця, 300 г борошна, 2 чайні ложки (без гірки) розпушувача і дрібка солі.
Насамперед слід збити масло в круту піну, по черзі додаючи в нього цукор, ванілін, яйця і сіль. Далі додати цедру і сік одного лимона. Борошно змішати з розпушувачем, просіяти і поєднати з вершковою масою. Усе старанно вимісити, викласти на змащене маслом або вистелене папером для випікання деко і пекти при температурі 200 градусів приблизно 20 хвилин.
Перемішати сік другого лимона і цукрову пудру. Цієї глазур’ю змастити ще гарячий лимонний пиріг. Нарізати шматочками і подавати до столу. Цитрусова випічка — це райське чаювання!
І запашні яблука
Випічку — щось середнє між пряниками і безе — на Галичині трохи менше 100 років тому називали галушками з тертої булки. Для приготування потрібно: 4 яєчні білки, 100-150 г цукру, 100 г тертої булки (стільки, щоб мати густу масу). Яєчні білки спочатку збиваємо з цукром у густу піну. До піни додаємо терті сухарі і знову збиваємо. Лист для випічки вистеляємо пергаментом, який змащуємо вершковим маслом. Ложкою викладаємо білкову масу. Випікати у духовці методом сушки на малому вогні.
Яблучні конвертики з пісочного тіста теж зробити нескладно. Щоб його замісити, беремо по 200 г маргарину і сметани, 300 г борошна (50 г — для підсипання). М’яке, ніжне тісто ставимо у холодильник. Для начинки чистимо і ріжемо на дрібні пластинки кисло-солодкі яблука (спочатку їх має бути десь кіло 300 г). Змішуємо їх із корицею (чайна ложка). Далі з охолодженого тіста розкачуємо пласт, ріжемо на квадрати. На середину кожного викладаємо начинку з яблук та, з’єднуючи куточки кожного квадрата, зліплюємо конвертики. Викладаємо їх у змащену жиром форму і печемо на верхньому підігріві близько 30 хвилин при температурі 200 градусів. Готові охолоджені конвертики притрушуємо цукровою пудрою.
Щоб приготувати смачні шоколадні кекси, потрібно 100 г шоколаду, 4 яйця, по 125 г цукру і вершкового масла, 100 г борошна, 16 г ванільного цукру, чайна ложка соди, гашеної оцтом. Збити окремо білок із цукром, додати жовток, борошно, ванільний цукор, соду з оцтом. Далі треба розтопити шоколад і перетерти його з м’яким маслом. Масу охолодити, а потім додати до збитих яєць, вимішати.Тісто буде дуже ніжне, тому випікати його слід у м’яких силіконових формах, або ще краще- у паперових формах, які б легко знімалися. Випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.
Слойку з білком спокійно можна приготувати на кілька днів наперед. Для тіста потрібно по 200 г вершкового масла (маргарину) і сметани, 2 яєчні жовтки, приблизно 250 г борошна і ще 50 г для підсипання. Для помадки: 2 яєчні білки і 100 г цукру. Спочатку з усіх необхідних складників замішуємо м’яке, ніжне тісто і ставимо його в холодильник на годину-півтори. З охолодженого тіста розкачуємо пласт, фігурним ножем вирізаємо печиво (квадратики, прямо- чи трикутники). Збиваємо білки з цукром. Білковою помадкою змащуємо печиво. Насамкінець випікаємо на верхньому підігріві 15 хвилин при температурі 200 градусів. Печиво можна зберігати у герметично закритій ємкості.
Щоб приготувати горіхові булочки-равлики, для тіста потрібно 180 г маргарину, яйце, по 100 г сметани і цукру, 3 склянки борошна; для начинки — яйце, по 200 г волоських горіхів і цукру, столова ложка кориці. Із м’якого маргарину і решти складників замісити тісто. Поставити у холодильник. Волоські горіхи подрібнити або перетерти і вимішати з цукром та корицею. Тісто розкачати у пласт, змастити яйцем, зверху щедро розкласти горіхову начинку і скрутити у рулет. Порізати його на кружальця товщиною 2 см, викласти на змащене маслом деко та випікати при температурі 190 градусів близько півгодини.
Смачного!
ВЛАСНИЙ ДОСВІД
Міксуємо
Усі ми знаємо, що корисніше для здоров’я їсти різноманітні страви. І приємніше, бо не виникає відчуття «приїлося». Тому із задоволенням готуйте кукурудзяно-пшеничні млинці. Потрібно взяти: склянку кукурудзяного борошна, 2,5 склянки молока, 1,25 склянки пшеничного борошна, 25 г дріжджів, 3 яйця, 3 столові ложки сметани, одну — олії. Спочатку треба кукурудзяне борошно змішати з 2 склянками гарячого молока, охолодити. Потім додати пшеничне борошно, дріжджі, решту молока, ретельно вимісити і, накривши чистою бавовняною серветкою, поставити на 2 години у тепле місце. Далі додати розтерті яєчні жовтки, збиті в піну білки і сметану, добре вимішати, відставити на півгодини, щоб підійшло. Насамкінець залишилося спекти млинці і подавати їх із розтопленим маслом чи сметаною.