Вітамін А
Він перешкоджає скупченню токсинів, запобігає втраті вологи, захищає шкіру від шкідливого впливу довкілля. Якщо в організмі бракує цього вітаміну, шкіра стає сухою, лущиться. Аби не виникало його дефіциту, лікарі радять споживати гарбуз, моркву, яєчний жовток, печінку, листя салату і щавель. Багато вітаміну А у хурмі. Щоправда, у продуктах він міститься у вигляді провітаміну каротину, який під дією ферментів перетворюється на вітамін А. Для успішної «трансформації» каротину організму необхідні жири — скажімо, соняшникова або оливкова олія.
Вітамін В6
Він позбавляє шкіру жирного блиску (обмежує виділення залозами шкірного сала), сприяє відновлювальним процесам епітелію. Брак вітаміну В6 помітити просто: шкіра вкривається «острівцями запалення» — це можуть бути і дрібні прищики, і дуже болючі фурункули, турбує дерматит (почервоніння, лущіння шкіри).
Уникнути таких прикрощів допоможуть дріжджі, капуста, соя, горіхи, квасоля, молоко, картопля, рис, страви з яловичини. Пам’ятайте, що у харчових продуктах вітамін В6 є у вигляді піродоксину. Для того, щоб синтезуватися в чистий вітамін, йому необхідний час, тому не чекайте миттєвого ефекту.
Вітамін В2
Пружна й гладка шкіра — це його заслуга. Якщо вам докучають ячмінці, висипи герпесу, фурункули, — отже, маєте дефіцит цього елементу. Тому їжте свіжий зелений горошок, цибулю, сир, яблука і мигдаль, кисломолочні продукти. Засвоюється і діє вітамін В2 повільно, тому продукти, багаті рибофлавіном, необхідно вживати регулярно.
Вітамін С
Він добре виводить токсини (продукти розпаду) з організму, розгладжує зморшки і запобігає їх утворенню, створює ефект «сяючої шкіри» обличчя. Якщо вітаміну С дефіцит, шкіра виглядає втомленою, вкривається пігментними плямами.
Тож налягайте на цитрусові, кислу капусту, цибулю, буряк. У харчових продуктах вітамін С існує у вигляді аскорбінової кислоти, яка в організмі перетворюється безпосередньо на цей вітамін. Шлункові ферменти швидко трансформують аскорбінку на вітамін, тому ефект можна спостерігати вже через декілька днів.
Вітамін Н
Цей елемент має протизапальну дію, запобігає утворенню вугрів, прищів та інших висипів. Екзема — прояв гострого дефіциту вітаміну Н, сірість шкіри — його початок. Дієтологи рекомендують поповнювати запаси вітаміну, додаючи в раціон горіхи, молоко, печінку, яєчний жовток, дріжджі, цвітну капусту, банани.
Вітамін Е
Цей чудовий антиоксидант допомагає чутливій шкірі пристосуватися до навколишнього середовища, ущільнюючи жирову оболонку. Без нього шкіра стає в’ялою і сухою. Їжте насіння соняшнику, мигдаль, арахіс, оливкову олію, вівсянку, банани, горіхи. Щоб організм швидше засвоїв вітамін Е, намагайтеся вживати ці продукти разом із жирами (соняшниковою і оливковою олією, тваринними жирами).
Фолієва кислота
Від неї залежить процес засвоєння заліза в організмі, завдяки якому шкіра виглядає рум’яною, сяє. Якщо ж з’являються мішки під очима, синці, шкіра стає блідою — знайте: бракує фолієвої кислоти (вітаміну В9). Вона міститься у яблуках, вареній цілій картоплі, гречці, гарбузі, фініках, грибах. На жаль, під час термічної обробки велика частина вітаміну руйнується.
Вітамін В5
Він впливає на водний баланс шкіри, сприяє регенерації (відновленню) і загоєнню шкірної поверхні. Без нього шкіра швидко стає або дуже сухою, або надмірно жирною, погано заживають дрібні прищики, ранки, порізи. Поповнюйте запаси вітаміну з допомогою яєць, горіхів, картоплі, дріжджів, фундука.
Вітамін РР
Він допомагає шкірі дихати — забезпечує її киснем. Візуально брак вітаміну не помітний — тільки з допомогою спеціальних лабораторних аналізів можна завважити проблему. Аби попередити дефіцит вітаміну РР, їжте морепродукти, сухофрукти, горіхи, яловичину, баранину, молоко, свинину, кукурудзяну муку. Вітамін швидко перетравлюється шлунковими ферментами і відразу засвоюється організмом. Але результат отримаєте не відразу — для того, щоб поліпшити дихання шкіри, знадобиться кілька тижнів.
ДО РЕЧІ
Зрозуміло, що кожен із цих вітамінів можна купити в аптеці в лікарській формі. Але самостійно — без поради фахівця — такі препарати вживати небезпечно. Адже вони містять чималі дози конкретного мікроелементу, призначені для лікування або корекції конкретних захворювань, патологій. Натомість у натуральній їжі вони представлені по мінімуму. Тому найкращий спосіб запобігти гіповітамінозу — збалансоване харчування.