Схопила капустяний листочок...

26.11.2014
Схопила капустяний листочок...

Картопляні кульки подають як гарнір або як самостійну страву. (з сайта moroz.ub.ua.)

Найдоступнішими овочами для багатьох лишаються звичайні білокачанна капуста, цибуля, морква. Якщо ви не раз готували смачнющий борщ із ними і не менш смачні голубці, познайомтеся з рецептами призабутих страв із різних куточків України.

Великий «голубчик»

Своєрідна бабка з капусти раніше називалася будинь. Хочете спробувати? Беріть дві середні головки свіжої капусти, розрізайте на чвертки, вирізавши качани і всі почорнілі місця, якщо такі є. Сполосніть холодною водою і кладіть у каструлю з трохи підсоленим окропом, накривайте кришкою і варіть хвилин 15-20. Трохи недоварену капусту відцідіть, максимально витиснувши вологу. (Можна замотати у полотняний чи бавовняний кухонний рушник і зверху притиснути чимось важким). Потім капусту пропустіть через м’ясорубку 2-4 рази. До маси додайте 2-3 ложки розтопленого масла, 5-6 сирих жовтків і ретельно все розiтрiть ложкою чи макогоном. Коли жовтки будуть добре вимішані з капустою, всипати 1,5 склянки тертої сухої булки, додати натерту одну сиру цибулину. За смаком посолити, всипати цукор (до двох чайних ложок, якщо хочете солодкуватого смаку) і додати піну білків (5-6) — легко вимішати. Далі беремо форму, змащуємо маслом, обсипаємо тертою булкою, викладаємо капустяну масу. Відправляємо в розігріту духовку на 25-30 хвилин. Готовий будинь має випасти з форми, як бабка.

Якщо хочете спробувати будинь таким, яким його робили років сорок тому, готуйте його у капустяному ж листі. Три-п’ять великих листків капусти (не зелені) спарте у киплячій воді. Чисту бавовняну тканину намочіть у холодній воді, добре викрутіть, розстеліть на столі, попарені листки з капусти покладіть зверху, щоб їх краї сходилися докупи. На листки викладіть масу з капусти, тугенько загорніть і зв’яжіть шнурком. Вкладайте цю «ковбаску» у киплячу воду в каструлю, кінці прив’язавши до ручок. Вода у каструлі має наполовину покрити будинь. Посудину треба обов’язково накрити кришкою, варити на малому вогні близько години. Вийняти, покласти у друшляк, щоб стекла вода, розв’язати, зняти капустяне листя.

Цибуляники до... чаю за рецептами зі Львова чи Бердичева раніше готували так. Брали 500-600 г борошна, 2 яйця, 4 ложки олії, велику терту цибулину, півсклянки кисляку, трохи солі — і замішували тісто, як на вареники. Робили невелики кружальця. Виделкою проводили по них, щоб були хвилястими, викладали на посипане борошном деко і випікали у печі, яку зараз заміняє електродуховка. Якщо хочете цибуляники до борщу чи супу, порізану цибулю посмажте на олії до прозорості; в тісто можна додати маку.

Надзвичайні деруни з волоськими горіхами. П’ять сирих картоплин треба натерти на дрібній тертці, додати 2 яйця, 100 г перемеленого сала, подрібнені 3 зубки часнику, одну натерту цибулину, за смаком сіль-перець, а ще 2 склянки перемелених волоських горіхів. Залишилося усе змішати, викласти ложкою млинчики на розігріту сковорідку і смажити.

Закарпатські витребеньки

На Закарпатті з картоплі роблять страпачки. Відбирають великі бульби (на порцію — 2 штуки), чистять і миють. Картоплю натирають на дрібній тертці, додають борошно, сире яйце, сіль і все добре перемішують, щоб не залишилось грудок борошна. Підготовлену масу протирають через друшляк з отворами 7-10 мм в діаметрі над каструлею з підсоленим окропом, щоб шматочки маси (страпачки) падали в киплячу воду. Варять при слабому кипінні 5-7 хвилин, стежачи, щоб страпачки добре зварилися і не злипалися. Далі їх проціджують, посипають свіжим тертим сиром і поливають гарячим жиром, витопленим iз сала, разом зi шкварками. Подають гарячими.

І галушки з картоплі готують господині на Закарпатті. Промиті картоплини відварюють у лушпинні, чистять, пропускають через м’ясорубку, додають сире яйце, борошно, сіль, добре вимішують і розкачують масу товщиною до 1 см. Валки розрізають на палички завдовжки 2 см і варять у підсоленому окропi 10-15 хвилин, відкидають на друшляк, дають стекти воді. Готові галушки перекладають в емальований посуд, поливають розтопленим вершковим маслом, посипають підсмаженими в жирі сухарями і обережно перемішують. Галушки теж найкраще смакують гарячими.

Спробуйте ще — картопляні кульки. Очищену картоплю (близько кілограма) заливають гарячою водою і варять до готовності. Зливши воду, не даючи картоплі охолонути, протирають через сито або товчуть. Додають два сирі яєчні жовтки, 30 г борошна, 40 г маргарину або масла вершкового та сіль за смаком. Усе добре вимішують і формують кульки. Обкачують їх у борошні, змочують у збитих яєчних білках і панірують у хлібних сухарях. Смажать у фритюрі при температурі 170-180°С. Готові кульки можуть бути гарніром до м’ясних гарячих страв. Якщо їх вирішили запропонувати як самостійну страву, до них окремо подають сметану або томатний соус.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>