Котлети-обманки,

26.11.2014
Котлети-обманки,

Більше овочів — більше здоров’я. (з сайта pinterest.com.)

Те, що котлети мають бути обов’язково з м’ясом, напевне, — кулінарний стереотип. Перефразовуючи відоме твердження, можна сказати, що не м’ясом єдиним живе людина. Якщо ввімкнути фантазію і виявити бажання, можна приготувати такі котлетки без м’яса, що, як сказала моя тітка, «куди тому м’ясу». І справді — бурякові, квасолеві, картопляні, грибні, рисові, гречані, гарбузові котлети дуже смачні із соусами і бульйонами, корисні для здоров’я та фігури. Ще й значно дешевші для сімейного бюджету.

Буряки — не лише для борщу і вінегрету

Якщо у вас гарно вродили буряки, вам пощастило. Бо буряк — прекрасна «щітка» для всього організму, він поліпшує травлення, нормалізує тиск, очищає кров і збагачує її корисними елементами. Спробуйте приготувати бурякові котлети, це відніме у вас зовсім небагато часу. Спочатку потрібно взяти 0,5 кг відварених або запечених у духовці червоних буряків, 2 столові ложки манки, склянку рослинної олії (вибирайте на свій смак і розсуд, бо буряк чудово поєднується і з соняшниковою, і з оливковою, і з кукурудзяною, і з лляною, і з гарбузовою олією), сіль за смаком і панірувальні сухарі. Буряки потрібно почистити і потерти на крупній тертці. Бурякову масу помістити в товстостінну каструлю. Додати півсклянки олії і добре прогріти на повільному вогні. Далі маленькими порціями ввести манну крупу, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Не припиняючи помішувати, тушкувати на повільному вогні 10 хвилин. Охолодити, посолити за смаком і додати улюблені спеції. Буряк любить додавання і кропу, і петрушки, і базиліку, і часнику, і подрібненого лаврового листя. Далі сформуйте котлетки, обваляйте їх у панірувальних сухарях і обсмажте в киплячій олії до золотистої скоринки. Якщо намагаєтеся не вживати смажених страв — приготуйте їх на пару, викладіть на деко пароварки, попередньо змастивши олією, щоб не прилипали. Хвилин 10 кипіння води — і на вашому столі з’явиться смачна страва, та ще й дієтична!

Якщо «бурякове меню» — те, що вам потрібно, навчіться готувати ще й бурякові пампушки — будете здивовані несподівано приємним смаком цієї страви. Візьміть для цього 2 невеликі варені буряки, третину склянки молока, пачку сухих дріжджів (11 г), 2,5 склянки борошна, яйце, 3 столові ложки соняшникової олії, 0,5 ч. ложки цукру, чайну ложку солі, 2-3 зубці часнику, 4 столові ложки оливкової олії. Буряк потрібно почистити і натерти на тертці з малими отворами. Борошно змішати з дріжджами, сіллю і цукром, додати яйце, буряк, молоко та олію. Вимісити тісто й залишити на 30-40 хв. Потім поділити тісто на невеликі шматочки, скачати кульки, викласти на деко. Дати постояти 30 хвилин. Випікати за температури 180 °С 15-20 хвилин. Часник пропустити через прес і змішати з оливковою олією. Змастити готові пампушки часниковою олією, поки вони гарячі.

Родичі гарбузові

Для капустяних котлет потрібно 500 г капусти, по 2 столові ложки манної крупи і мелених сухарів, сіль, 4 столові ложки олії, 0,5 склянки води. Капусту дрібно нарізати, покласти в каструлю, додати воду, столову ложку олії і тушкувати до напівготовності. До гарячої капусти додати манну крупу так, щоб не утворилися грудочки, і варити, безперервно помішуючи, 10 хвилин. Далі остудити, посолити і поперчити. Сформувати котлети, обкачати у сухарях та обсмажити в киплячій олії чи приготувати на пару.

Повноцінною гарячою стравою можуть стати і квасолеві котлети. Для них найкраще брати червону квасолю, вона крохмалиста і легша для травлення. Хоча підійде будь-яка. Замочіть на ніч склянку квасолі, а зранку відваріть її в підсоленій воді з лавровим листком. Вийміть квасолю, а у воду, в якій вона готувалася (або візьміть третину склянки свіжої) вкиньте 100 г манки і почекайте, поки вона загусне. А потім пропустіть квасолю разом iз манкою крізь м’ясорубку. Додайте подрібнену й обсмажену на олії цибулину, яйце, посоліть, поперчіть і сформуйте котлети. Запаніруйте їх і обсмажте з обох боків до золотистого кольору.

Смачного!

ПРИПРАВА

Соус — страви вінець

Соуси здатні надати стравам — і овочевим котлетам також — пікантності, насиченості, гостроти, словом, надзвичайного смаку. Найпростіший — сметанний соус із кропом. Потрібно 100 г сметани, чайна ложка сухого базиліку або майорану, подрібнений пучок свіжого кропу (або чайна ложка сушеного), перець і сіль. Усі інгредієнти ретельно перемішайте і подавайте до страв з овочів, риби та м’яса. Нема кропу? Просто змішайте дрібно порізаний консервований огірок зі сметаною.

Щоб приготувати грибний соус, потрібно замочити будь-які сухі гриби на кілька годин (200 г) і відварити у двох з половиною склянках води разом iз цибулиною і перцем — горошком. Бульйон процідити, гриби порізати на смужки. Три столові ложки борошна підсмажити на сухій пательні до кремового кольору, а коли воно охолоне, влити цівкою грибний відвар, постійно помішуючи. Додати дрібно нарізані гриби, довести соус до кипіння. Насамкінець додати подрібнені кілька гілочок свіжого кропу або дрібку сухого.

Можна зробити до овочевих котлет томатний соус iз печерицями. Їх слід порізати (смужками чи у будь-який інший спосіб) та підсмажити на розігрітій сковорідці з ложкою олії. Потім посолити, поперчити, додати по дрібці меленого коріандру та орегано. Готові грибочки викласти на тарілочку без соку, який виділився під час смаження. Подрібнену цибулю й часник підсмажити злегка на олії, додати гриби, склянку томатного соку і протушкувати кілька хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>