Він міг врятувати Україну…

18.11.2014
Він міг врятувати Україну…

Каха Бендукідзе.

Минулого четверга, 13 листопада, Україна втратила ще одного великого друга. У Лондоні внаслідок серцевої недостатності помер автор славнозвісних грузинських економічних реформ, екс-міністр економіки Грузії й засновник «Вільного університету» Каха Бендукідзе. Йому було всього лише 58 років.

З кінця 1980-х і до середини 2004 року Бендукідзе займався підприємницькою діяльністю в Росії, аж доки президент Михаїл Саакашвілі, обраний після перемоги Трояндової революції, запросив його очолити міністерство спершу економіки, а згодом — координації економічних реформ.

Згідно з доповіддю Світового банку «Ведення бізнесу», за Бендукідзе Грузія впродовж 2004-2007 років стала найбільш реформованою країною у світі, піднявшись у рейтингу легкості ведення бізнесу зі 137-го до 11-го місця.

Залишивши державні посади в лютому 2009 року, великий реформатор спрямував усі зусилля на заснування в Грузії якісної прогресивної освіти. А в травні 2014 року прийняв запрошення Президента України Петра Порошенка увійти до складу Економічної ради при уряді.

«Я розгублений і засмучений. Сьогодні вперше він не відповідав на мої СМС-повідомлення. А потім мені повідомили, чому. Грузія втратила Каху… — написав у своєму «Фейсбуці» екс-президент Грузії Саакашвілі. — Йому довелося виїхати з Росії у 2004 році, але він ні секунди про це не шкодував. Навпаки, був радий повернутися додому. І дуже переживав, що в результаті кількох порушених проти нього кримінальних справ був змушений залишити країну. Бо мав підстави вважати, що нинішня влада Грузії його або заарештує, або щонайменше відбере закордонний паспорт. Найбільше йому було шкода залишати його університети, які він будував із такою любов’ю й такою працею».

За словами Саакашвілі, у Лондоні Бендукідзе зібрав групу юристів для того, щоб боротися з нинішнім режимом Бідзіни Іванішвілі, який править Грузією. А наприкінці минулого тижня колишні президент і міністр мали зустрітися в Києві. Де Саакашвілі часто буває, а Бендукідзе міг отримати високу посаду в уряді — як запевняє лідер «Революції троянд», влада України саме розглядала призначення автора грузинського економічного дива на урядову посаду. «Людину, яку буквально прогнали з Грузії, запрошувала до себе країна, в десять разів більша за нашу. Працюючи в Україні, він би зіслужив велику службу Грузії», — наголосив Саакашвілі.

ДО РЕЧІ

У Києві та Тбілісі 15 листопада відбулися акції протесту проти російської агресії.

На Михайлівську площу в столиці України прийшли понад півтори сотні людей, до яких долучився колишній президент Грузії Михаїл Саакашвілі.

Як повідомляє «Українська правда», на мітингу звучали гасла «Крим, Донбас — це Україна», «Абхазія, Осетія — це Грузія», «Україна буде єдиною, Грузія буде єдиною». Окрім того, спікери зі сцени закликали НАТО зробити виняток і прийняти Україну й Грузію до складу Альянсу, оскільки «тільки це може охолодити агресивні дії Кремля».

У свою чергу, грузини підтримали українців у своїй столиці. На думку учасників акції у Тбілісі, президент Росії Володимир Путін намагається реалізувати у нашій державі той самий сценарій, який втілив в Абхазії. Учасники акції закликали світ підтримати Україну й Грузію та діяти жорсткіше щодо Росії.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>