«Щоб іноземці зрозуміли, що таке Майдан»

11.11.2014
«Щоб іноземці зрозуміли, що таке Майдан»

У книзі «#EUROMAIDAN — Історія, що твориться» зимові події в центрі Києва досліджено як сукупність міфів.

Майданна тематика книг зараз зустрічається часто. Вона строката та дуже пластична. А ще має багато іпостасей вираження. На днях з’явилося ще одне видання — «#EUROMAIDAN — Історія, що твориться».

 

Презентація пройшла на днях у Національному художньому музеї України, який був в епіцентрі гарячих січневих подій. Тут нагадувала про Майдан лише книга. Атмосфера ж презентації більше була подібною до fashion-показу, спалахи понад півсотні фотокамер засліплювали, метушня та розмови навколо, на жаль, зробили неможливим послухати публічну розмову Катерини Сергацкової і Тараса Лютого, чиї тексти є у книзі.

Над виданням спільно працювали видавництво «Основи» і культурні менеджери Катерина Тейлор та Володимир Кадигроб. Найбільше у виданні — фотографій. Сюди увійшли понад 200 світлин 46 українських фотографів, серед яких — Сергій Долженко, Єфрем Лукацький, Олександр Чекменьов, Максим Левін, Костянтин Чернічкін, Олексій Фурман, Роман Пилипей, Андрій Горб, Ганна Грабарська, Анатолій Бойко та інші.

Уперше Євромайдан досліджено як сукупність міфів, про це спеціально для книги написав філософ Тарас Лютий. На презентації книги він наголосив: «Колись Тарас Шевченко створив так званий козацький міф про Україну. З нього бере свій початок цілий український рух за незалежність. А побудова Євромайдану нагадувала містечко. Містила барикади, як певний мур, які робили на Січі. Тому Запорізька Січ є прообразом Майдану. Міф козацтва досі живе, лише перевтілюється у відповідність до часу». На його думку, українцям не потрібно створювати таких міфів, як у Росії.

Глибоку і змістовну аналітику про причини протистоянь у серці столиці України зробив історик Ярослав Грицак. Директорка видавництва «Основи» Богдана Павличко вважає: «Мені здається, що це найкращий автор, який може дати дуже змістовний і лаконічний екскурс про те, що таке Майдан, які витоки Майдану і що відбувається після нього».

У книзі є інфографіка хронології протесту і карта Майдану, створена картографом Дмитром Вотманом. Також подано список загиблих.

Головний редактор видання Гліб Гусєв розповів про структуру книги: «Ми постаралися висвітлити ключові явища Євромайдану. Видання складається з розділів «Віче», «Кухня», «Правий сектор», «Самооборона», «Творчість протесту», «Культура», «Архітектура», «Медики», «Антимайдан», «Журналісти», «Беркут», «Предмети», «Самоорганізація», «Локації» і нарешті «Люди». В останній розділ увійшли унікальні знімки майданівців, які відпочивають у павільйоні виставкового центру «Київ Експо Плаза», фото операції медиків-волонтерів у стінах Михайлівського собору, чоловіка, який грає на саксофоні під час кривавих боїв на Грушевського, хлопчика, який кидає камінь у «Беркут».

Книга коштувала на презентації 200 гривень. Усі кошти, зібрані з її продажу в цей вечір, будуть передані на допомогу солдатам, пораненим під час АТО. Зараз книгу можна замовити за 250 гривень у видавництві «Основи». Скоро вона з’явиться у книгарнях.

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Богдана Павличко, директорка видавництва «Основи»:

«Є багато видань, інтернет-проектів, кінопроектів, але ця книжка дуже відрізняється за своїм складом. Ми зробили документальне видання, яке намагалося бути доволі об’єктивним і зрозумілим іноземному читачу. Ми велику увагу звернули на фотографію. Тобто займалися майже півроку лише відбором фотографій. Це те красиве мистецьке видання, яке не створює якийсь хаос в голові читача, а дає дуже лаконічний зрозумілий текст і фотографії. Орієнтована книга не тільки на українського, а ще й на іноземного читача. Щоб іноземці зрозуміли, що таке Майдан».

Гліб Гусєв, головний редактор
видання «#EUROMAIDAN — Історія, що твориться»:

«Ця книга — для тих хто був учасником подій і навіть через 10 років міг згадати те, через що пройшов. Тут є хронологія подій, ключові дати. На кожну дату ми підібрали важливі фото, які ілюструють події. Ми хотіли би, щоб ця книга також допомогла зрозуміти іноземцям, що було на Майдані. Я уникаю ходити вулицями Грушевського та Інститутською. І цю книгу, мабуть, буду відкривати не дуже часто. Але вона мені потрібна».

Володимир Мусієнко, фотограф:

«Брати участь у такому проекті дуже приємно. Чудовий друк, підбір фотографій. Мені здається, що жодне видання не збирало стільки українських прізвищ фотографів в одній книжці, і мені приємно бути серед них».

Катерина Сергацкова, журналістка:

«Багато разів я переосмислювала Майдан, коли писала тексти для цієї книги. На самому початку роботи, навесні, здавалося, що коротко та ємко описати таке величезне явище неможливо, та й тоді, навесні, голова боліла про інше — відбирали Крим і починали відбирати Донбас. Складно було підібрати потрібні слова. Багато разів переписувала тексти, починала спочатку. А потім раптом усе склалося в один пазл. Дивлюся зараз на те, що вийшло, і бачу цільну роботу, яка з’явилася вчасно. У книзі немає того пафосу й істерики, тієї стилістики, в якій в перший час після завершення Майдану описувалося це явище. Це вже схоже на відсторонене дослідження, обдумане і зважене. Тим книга і прекрасна. Що вже говорити про фотографії — в ній зібрані кращі картинки того, що трапилося з Україною взимку 2013- 2014 років. І я вже сумую за тими часами. За ось це відчуття у повітрі, коли здається, що немає нічого неможливого і що попереду велике майбутнє. Чомусь думаю, що тоді нам пощастило отримати таку кількість прекрасних емоцій і важливого досвіду для того, щоб розтягнути його потім на період, коли буде важко. Ця книга, мабуть, буде хорошим нагадуванням про те, що все це було недаремно».