Шевченко із запізненням

11.11.2014
Шевченко із запізненням

Вручення Шевченківської премії-2014 пройшло урочисто, таємничо і з великою кількістю охорони. (з сайта president.gov.ua.)

Швидко, без розголосу і з великим запізненням Шевченківська премія-2014 нарешті була вручена лауреатам у п’ятницю, 7 листопада. Церемонія нагородження відбулася у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві.

Поблизу цього місця було дуже багато міліції, рух транспорту через це був повільним, перехожі не могли зрозуміти, що трапилося. Та це й не дивно, адже лауреатів найголовнішої премії держави нагороджували несподівано для багатьох. Анонсів фактично не було, а більшість журналістів не змогла потрапити на церемонію.

У церемонії нагородження Національною премією України імені Тараса Шевченка 2014 року взяли участь Президент України Петро Порошенко, який спізнився на 30 хвилин, та міністр культури Євген Нищук.

Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка обрав лауреатів ще у лютому. Традиційно церемонія вручення Національної премії відбувається у день народження поета — 9 березня. Але цього року вручення Шевченківської премії відклали. Планувалося, що воно може відбутися на День Незалежності. Через події у Криму та на сході України нагородження лауреатів відтягувалось, проте днями все-таки відбулося.

«Через обставини, в яких опинилася Україна навесні цього року, коли відбулось захоплення Криму, а події Майдану переросли у неоголошену війну на сході України, традиційне вручення премії дещо затрималось», — сказав Євген Нищук на церемонії вручення.

За день до нагородження, 6 листопада 2014 року, Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка». Розмір премії не змінився — 260 тисяч гривень.

Великих радощів від отримання премії немає у митців із Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Б.Солов’яненка. Їхня легендарна опера Вагнера «Летючий Голландець» залишилася без декорацій, а репетиції артистів, які з липня не отримують зарплати, і досі проходять під вибухами. На церемонію вручення премії з підпорядкованого бойовикам Донецька приїхали лише двоє — виконавиця вокальної партії Юлія Плеханова та диригент-постановник Василь Василенко. Режисер-постановник Марія Курочка не змогла прилетіти з Німеччини, також була відсутня головний хормейстер Донецької опери Людмила Стрельцова. На жаль, Шевченківську премію не встиг взяти в руки генеральний директор Донбас Опери Василь  Рябенький. У жовтні цього року він раптово помер. Бойовики під дулами автоматів змусили його розпочати новий сезон, не гарантуючи безпеки ані акторам, ані глядачам. «Ось серце у Василя Івановича і не витримало», — в одному з інтерв’ю розповів художній керівник Донбас Опери Вадим Писарєв.

 Окрім творців «Летючого Голландця», Шевченківську премію отримали з рук Президента культуролог-філософ Ірина Гаюк за книгу «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні» та письменник Мирослав Дочинець за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» і «Горянин. Води Господніх русел».

На врученні були відсутні ще двоє лауреатів — художник Любомир Медвідь, якому дали премію за цикл живописних творів «Ремінісценції», та оперна співачка Людмила Монастирська.

Міністр культури Євген Нищук відмітив, що лауреати — представники різних областей України: «Важливим знаком є те, що Шевченківську премію отримали митці і з Донбасу, і з Закарпаття. Це ще раз демонструє, що Україна багатогранна, різнополюсна, але єдина». Петро Порошенко у свою чергу наголосив: «У ваших цікавих біографіях я побачив згадки про Закарпаття і Галичину, про Київ та Черкащину, Луганщину та Донеччину. Це і є наш український культурний простір».

Напередодні вручення премії український композитор і диригент Володимир Рунчак звернувся із відкритим листом у мистецькі спілки та до Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка із пропозицією в цьому році не висувати кандидатів для отримання Національної премії України імені Тараса Шевченка. Рунчак пропонує спрямувати весь призовий фонд цьогорічної премії на потреби української армії. «Навряд чи наша симфонія або картина, вірш, чи театральна постановка, фільм, газетна стаття або концертна програма є тим найнеобхіднішим для потреб наших солдат. Сьогоднішній Україні фінансово допомагає весь цивілізований світ, тож допоможемо їй і ми — українські митці», — пише у листі Рунчак.

Проте Порошенко вважає трішки інакше. «Коли говорять гармати — музи мовчать. Дозвольте мені, я маю на це право, категорично не погодитись, бо коли наша держава перебуває у такому стані і наші герої, які зараз боронять Україну, віддаючи найдорожче, що у них є, — своє життя, достойні вашого пера, варті того, щоб про них знімали фільми, ставили вистави, писали картини, складали пісні», — під час вручення наголосив Президент.

ДО СЛОВА

Хто претендує на Шевченківську премію — 2015?

Комітет iз Національної премії України імені Тараса Шевченка повідомив про закінчення прийому літературно-мистецьких творів, висунутих Міністерством культури України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, Національною академією наук України, Національною академією мистецтв України, національними та всеукраїнськими творчими спілками, Українським фондом культури, Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка на здобуття Національної премії 2015 року.

Усього номіновані 48 літературно-мистецьких творiв у восьми номінаціях — «Література», «Літературознавство та мистецтвознавство», «Публіцистика та журналістика», «Кінематографія», «Музичне мистецтво», «Театральне мистецтво», «Концертно-виконавське мистецтво» та «Образотворче мистецтво».

Перший тур, на якому члени Шевченківського комітету відбиратимуть номіновані літературно-мистецькі твори та допускатимуть їх до участі у другому турі, заплановано провести у цьому місяці.