Усі знають, що квашена капуста — дуже гарний профілактичний засіб від простуди і не тільки. Тому мати під рукою кiлька банок природних ліків і просто прекрасної закуски вкрай необхідно. І готувати не складно.
Беремо лише качан капусти вагою близько 3 кг, морквину і повну столову ложку солі. Капусту очистіть від ушкоджених листків, помийте і тонко нашаткуйте. Посоліть, потім перемішайте, щоб сіль рівномірно розподілилася. Потім легенько помніть капусту, щоб вона трохи пустила соку. (Якщо докладати багато зусиль і процедуру перетворювати на тривалу — капуста може стати в результаті занадто м’якою). Моркву почистіть і натріть на тертці для корейської моркви або звичайній, додайте до капусти. Покладіть капусту в будь-яку ємність, крім алюмінієвої, добряче утрамбуйте, накрийте тарілкою або дубовим кружком і поставте зверху вантаж. Через деякий час капуста має виділити достатньо соку, щоб він повністю її покрив. Якщо немає достатньо рідини, трохи додайте води. Тримайте капусту при кімнатній температурі три дні. На другий та третій день або перемішайте капусту і знову покладіть ґніт, або проколіть весь шар капусти до дна в кількох місцях, щоб випустити газ, що накопичився. Коли капустяний сік перестане пузиритися (через 3 дні), помістіть капусту у прохолодне місце.
Цукор у капусту, щоб вона швидше квасилася, прибічники здорового харчування не радять класти зовсім. Дехто з господарів кладе розчинений у теплій воді мед, 1-2 столові ложки. Як приправу хтось кладе кілька лаврових листків, інші — на трилітрову банку 3-4 невеликих яблука, треті — трохи насіння кропу або кмину, або тертого хрону.
Для заквашування годиться капуста з білими листками, наприклад сортів Харківська зимова або Білосніжка.
Швидко можна заквасити одну трилітрову банку капусти, якщо наповнити її нашинкованою основною сировиною (можна додати натерту невелику морквину) і залити літром кип’яченої холодної води, у якому розчинені по столовій ложці солі та цукру. Після трьох днів настоювання закуска готова.