Ще одна філармонія?

05.11.2014

Амбітні проекти у Києві вже давно не дивина. А от у галузі класичної музики експериментів замало. Змінити це взявся Національний портал академічної музики Music-Review Ukraine. На днях у столичному Будинку вчених стартував проект «Нова філармонія». Його родзинка — інноваційний підхід до популяризації мистецтва класичної музики, формування музичної культури, а головне — залучення до цього молодих талантів та молодих слухачів.

Відкриття концертного сезону розпочалося концертом Київського квартету саксофоністів, до яких долучилися контрабас, фортепіано та ударні. У програмі — твори Баха, Джо Завінула, Джорджа Гершвіна, Дюка Еллінгтона та інших композиторів. Не обійшлося і без сюрпризів. Під час відкриття сезону В’ячеслав Полянський, один з найвідоміших українських джазових музикантів, зробив музичний подарунок слухачам. А також на сцені з’явився дует молодих китайських саксофоністів, музику яких супроводжувала піаністка Віолетта Таран.

Протягом усього концертного сезону організатори проекту «Нова філармонія» обіцяють слухачам отримати можливість долучитися до розмаїття інструментів та програм — це і фортепіанні речиталі, і камерна музика, і концерти хорової музики, та навіть оркестровий формат. Серед виконавців, що братимуть участь у заходах проекту, — когорта відомих українських музикантів із міжнародним ім’ям: піаністи Геннадій Дем’янчук, Юрій Кот, Дмитро Онищенко, скрипалі Кирило Шарапов, Мирослава Которович і Богдана Півненко, численні виконавці на духових, народних та ударних інструментах, а також низка провідних колективів столиці, серед яких оркестри «Київські солісти» і «Київська камерата», камерний хор «Хрещатик» та «Київ», Національний оркестр народних інструментів та багато інших. Олександр Пірієв, артистичний директор проекту, сподівається, що «Нова філармонія» дасть поштовх для поєднання класики і джазу.

Головну ідею ж окреслює так: «За часів незалежності України у сфері серйозної класичної музики утворився певний інформаційний вакуум між слухачем і виконавцем. І протягом останніх років ми намагаємося подолати цю ситуацію, об’єднавши поціновувачів класичної музики із кращими потужностями музичної України та із загальнонаціональним інформаційним простором. Тому «Нова філармонія» — це, скоріше, не новаторство, а певний погляд на те, як має виглядати сьогодні класична музика та її прояв у інформаційному просторі України».

Але найголовніше, що вже у першому концертному сезоні кияни матимуть можливість почути виконавців і колективи з різних куточків України. Андрій Савка, директор Івано-Франківської філармонії, розповів «УМ», що вважає такий проект важливим для об’єднання музичного простору. У їхній філармонії є джазовий квартет, який, можливо, також виступатиме у рамках проекту «Нова філармонія».

Юрій Круліковський, директор Фонду сприяння розвитку мистецтв, запевнив «УМ»: «Нова філармонія» — це не конкуренція Національній філармонії, а подальший і більший розвиток музичного мистецтва».

Усі заходи проекту відбуватимуться у столичному Будинку вчених (вул. Володимирська, буд. 45-А). І хоча акустика цього приміщення не ідеальна, та Юрій Василевич, керівник Київського квартету саксофоністів, запевнив, що її насамперед творять самі музиканти. А успіх проекту і кількість концертів залежатиме від аудиторії, а особливо від її кількості і потреби у високому мистецтві.