Вінниця — з Донбасом

05.11.2014
Вінниця — з Донбасом

До Вінниці переїхав і прапор університету, який двоє викладачів вивезли на собі, ховаючи від сепаратистів. (прес-служби Вінницької ОДА.)

Донецький Національний університет таки продовжить свою роботу. Але не в Донецьку — а у Вінниці. Як повідомляла «УМ», 10 вересня бойовики «ДНР» вдерлися до навчального закладу, «звільнили» Романа Гринюка і «призначили» свого ректора. Наступним кроком стала ліквідація кафедри історії України. Студенти вишу через соціальні мережi забили на сполох, аби врятувати свою альма-матер. Згодом до них долучились викладачі, дослухались чиновники у Міністерстві освіти.

І ось днями ДонНУ урочисто відсвяткував у Вінниці початок навчального року. Розмістився вищий навчальний заклад на території колишнього діамантового заводу «Кристал». Щоправда, облаштування аудиторій та житлових приміщень для викладачів ще триває, тому планується, що навчальний процес розпочнеться не раніше, як за 2-3 тижні. «Завдяки великому бажанню і принциповості академічної спільноти та студентів Донецького Національного університету, а також підтримці та розумінню всієї громади Вінниці університет зміг почати цей навчальний рік. У країні триває війна, розв’язана російськими окупантами, але тільки разом ми подолаємо всі перешкоди», — зазначив присутній на святі міністр освіти Сергій Квіт.

Донецький Національний університет налічує 54 кафедри й понад 120 спеціалізацій, більшостi з яких немає у вінницьких вишах, розрахований заклад на 14 тисяч студентів. За інформацією адміністрації ДонНУ, до Вінниці переїхали 70% викладачів та 60% студентської молоді. Звісно, через події на сході України університет недобрав заплановану кількість першокурсників, тож ще й досі приймає абітурієнтів — за результатами ЗНО.

Наразі проблемою номер один є облаштування кабінетів і гуртожитків, однак питання поступово вирішується — частину кімнат для проживання студентів нададуть місцеві виші, за кошти Донецького університету здійснюється ремонт приміщень «Кристалу» та іншої будівлі, яку надала закладу вінницька влада. Також дончани очікують на допомогу Євросоюзу в сумі 2 мільйони євро.

Навчання спершу відбуватиметься дистанційно — отримувати необхідну інформацію та завдання студенти будуть за допомогою електронного листування. Завдяки відповідним формам контролю кожний студент звітуватиме перед викладачем. «Місяців через два ми будемо запрошувати студентів по курсах. Почнемо з першого. Думаю, що вже через 2-3 тижні першокурсники сюди приїдуть», — поділився планами ректор ДонНУ Роман Гринюк.

Викладачі вишу впевнені, що рівень підготовки студентів не постраждає через дистанційність навчання. Самі ж вони готові до життєвих незручностей, адже розуміють бажання молоді отримати диплом Української держави, а не самопроголошених утворень. «Скоріш за все «осісти» тут у нас спочатку не вийде, тож будемо приїжджати. Будемо «вахтовим» методом працювати», — каже доцент кафедри міжнародної економіки Донецького Національного університету Наталя Курбала.

Наукову інтелігенцію і студентство університету підтримала і творча еліта України. З 3 листопада на офіційному сайті вишу стартувала інтернет-акція «ДонНУ — Вінниця», в якій уже взяли участь актор Володимир Горянський та телеведуча Соломія Вітвіцька.

А ТИМ ЧАСОМ...

А Луганський державний медичний університет, за рішенням Міністерства охорони здоров’я, розпочне роботу в Рубіжному, на підконтрольній Україні території Луганської області. Про це йдеться в листі в.о. міністра охорони здоров’я Василя Лазоришинця до колективу медичного вишу. МОЗ закликає викладачів та студентів Луганського вишу не піддаватися на провокації з боку прибічників влади «ЛНР», яка вимагає невідкладно почати навчання в небезпечних для життя умовах.

Змінили свою «прописку» й інші виші, які опинилися на окупованих сепаратистами територіях. Як повідомив міністр освіти України Сергій Квіт, Донецький Національний технічний переїде до Красноармійська, Луганський Національний — до Старобєльська, а Східноукраїнський імені Даля — до Сiверськодонецька. За словами міністра, на новому місці всі університети зможуть користуватися своїми асигнуваннями, мати власнi кошти.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>