Культура териконів і шахт

30.10.2014
Культура териконів і шахт

«Старий доменщик» Миколи Попова.

Днями у столичному музеї «Духовні скарби України» розпочався національний форум «Донкульт — мистецькі надра». Його основним завданням стало ознайомлення якнайбільшої кількості людей з культурною спадщиною сходу України, руйнування стереотипів, які склалися навколо цього регіону.

Модераторка форуму Ольга Балашова наголосила: «Проект не лише художній, а й антропологічний. Ми не згодні з поглядами на сучасний схід України, тому виникла ідея змінити образ трудівника на людину високої культури, і тим самим розвіяти міф про Донбас».

Відкриття відвідала дружина Президента України Марина Порошенко. «Ми вкрай мало знаємо про особливості кожного регіону нашої великої держави. Володимир Сосюра, Василь Стус, Сергій Жадан, Сергій Прокоф’єв — це добре відомі нам імена, але більшість із нас не мала уявлення, що ці люди тісно пов’язані з Донбасом», — наголосила перша леді.

У програмі форуму близько 80 заходів, серед яких кінопокази, дискусії, лекції, перформанси, літературні читання, музичні та театральні дійства та візуальна частина — картини, на яких зображено абсолютно різний, інколи незнайомий нам Донбас. Загалом виставка налічує 200 полотен різних часів — від ХІХ і до ХХІ століття, від Архипа Куїнджі до Романа Мініна й арт-гурту «Мурзилки» з фондів Національного художнього музею, Національної спілки художників України, музею російського мистецтва та інших установ. Організаторка форуму Ольга Сагайдак відзначила: «Візуальний ряд — шахтарський, максимально потужний».

Музична програма має два вектори звучання — класичний і сучасний. Зокрема слухачі зможуть почути камерне виконання творів Сергія Прокоф’єва, містерію видатної сучасниці Вікторії Польової у супроводі симфонічного оркестру, барокову та експериментальну музику, а також Сергія Жадана з гуртом «Собаки в космосі» та новим альбомом-книжкою «Бийся за неї».Театральна програма менш насичена, проте має потужний козир — фрагмент нової опери режисера ВладаТроїцького «Коріолан» за Шекспіром. Її прем’єра відбудеться лише 29 листопада.

Кінопрограма побудована за хронологічним принципом і розпочнеться демонстрацією фільмів Дзиґи Вертова «Одинадцятий» та «Ентузіазм. Симфонія Донбасу» і завершиться сучасним документальним кіно «Смерть робітника», «День шахтаря» та іншими.

У рамках літературної програми заплановані поетичні та сценічні читання нової драматургії, а також зустрічі з літераторами зі сходу, зокрема із Сергієм Жаданом, Володимиром Рафаєнком, Олексієм Чупою, Любою Якимчук.

Чи не найпотужнішою і найактуальнішою видається дискусійна платформа форуму. Огранізатори взяли на себе сміливість поговорити про реалізацію різних ідентичностей на локальному та національному рівнях та про те, які культурні інституції необхідні на сході, спробують створити соціальний портрет мешканця Донбасу. «Майданчик відкритий для спілкування, що і є основним його завданням», — наголосила одна із співкураторок Марія Ланько.

Незвичною видається fashion-програма. В її рамках відома авторка курсів з історії моди, мистецтвознавиця Зоя Звиняцьківська проведе авторські лекції, присвячені національній ідентичності в одязі, українській аванґардній моді часів незалежності та люмпен-стайлу. Також відбудеться показ донецького дизайнера Віктора Анісімова.

Вхід на всі заходи форуму вільний, організатори сподіваються на те, щоб його відвідали якнайбільше людей. Триватиме він до 11 листопада.

 

ПРЯМА МОВА

Ольга Балашова, арт-критик, модераторка форуму:

— Усього кілька місяців тому я не могла уявити, що можливо зробити таку насичену і різноманітну програму, яка пов’язна з культурою винятково одного регіону України. У те, що цим регіоном може стати Донбас, вірилось іще менше. Ми дуже багато не знаємо про себе і платимо за це незнання високу ціну».