Шматочки сонця у тарілці

29.10.2014
Шматочки сонця у тарілці

Страви з гарбуза готують італійки і француженки. (з сайта otvet.mail.ru.)

Якщо хочеться, щоб за сніданком, обідом чи вечерею у вашій кухні стало сонячно, запропонуйте своїм домашнім смачну новинку із додаванням сезонного гарбуза. Якщо назва овоча не видається вам аж занадто апетитною, згадайте, що з нього люблять готувати, скажімо, француженки й італійки. Вишукано і корисно — різото чи салат із гарбузом. А ще — безліч різних млинчиків, оладків і пирогів. Головне — поєднанням і спеціями додати шарму...

Надзвичайно

Отже, різото з гарбузом. Від рисової каші страва відрізняється тим, що рис — крохмалистих сортів — зберігає форму кожної зернинки, по-перше. По-друге, з перших секунд насичується спасерованими солодкуватими нотками цибулі, а потім поступово — овочевого чи нежирного м’ясного бульйону. А ще вбирає аромат келишка якісного білого сухого вина. Для приготування різото заздалегідь треба спекти збризнуті олією невеликі шматочки гарбуза (зрозуміло, почистивши його від насіння і шкірки). Акуратно вмішувати їх, а також улюблений сир (маленькі шматочки чи натертий), слід уже коли рис майже готовий. І кинути жменю запашної подрібненої зелені наостанок: просто кріп iз петрушкою або розмарин. У кількісному викладі страва виглядає прозаїчно: склянка рису, цибулина, 4-5 склянок бульйону, по пiвсклянки білого сухого вина (можна обійтися й без нього) та сиру (можна додати навіть розкришений домашній вершковий), 150—200 г шматочків гарбуза, зелень, за смаком сіль і чорний мелений перець. До речі, цей набір інгредієнтів можна доповнити шматочками курятини — і матимемо вже не вегетаріанську страву.

Для вишуканого салату з руколою кубики гарбуза (200 г) також треба попередньо запекти. Спочатку овоч очищаємо від насіння і шкірки. Нарізаємо невеликими кубиками. У мисці змішуємо гарбуз з оливковою олією, вичавленим через часникодавку часником, додаємо мелений коріандр iз сіллю і добре перемішуємо. Деко застилаємо фольгою. Викладаємо на нього гарбуз і печемо 15—20 хвилин при температурі 190 градусів до готовності. (Несмачний овоч, коли недопечений, і неапетитний — коли «розлізся»). Важлива для цієї страви заправка. Щоб її приготувати, треба змішати 2-3 столовi ложки бальзамічного оцту (чи лимонного соку) і стільки ж оливкової олії. Додати дрiбку коріандру, сіль і чорний мелений перець за смаком. І починаємо збирати салат на великій тарелі: на дно кладемо руколу (150 г), зверху печені охолоджені кубики гарбуза, кубики фети чи моцарели (200 г), поливаємо заправкою. Любителі поєднувати гострі й солодкуваті смаки можуть додати тонко нашинковані кільця звичайної або червоної цибулі.

Несолодка випічка

Можна спекти оригінальний пиріг iз пісочного тіста з начинкою із гарбузового пюре та шинки. Потрібно: 500 г гарбуза, 200 г шинки, 4 яйця, четвертину склянки молока, 1,5 склянки просіяного пшеничного борошна, 120 г маргарину, трохи гарбузового насіння, сіль. Розріжте маргарин на невеликі шматочки. Просійте на подрібнений маргарин борошно. Додайте туди жовток, розітріть, а потім вимішайте тісто, скачайте кулю, загорніть у целофан і покладіть на півгодини у холодильник. Тим часом очищений гарбуз натріть на грубій тертці. Залийте молоком і варіть на слабкому вогні 15—20 хвилин. Яйце і білок, що залишився, збийте, додавши трохи солі. Наріжте більшу частину шинки невеликими шматочками, а решту — смужками. Гарбуз зніміть iз вогню і охолодіть. Перемішайте гарбузову масу з подрібненою шинкою. Змастіть маргарином форму діаметром 20—24 см. Вийміть тісто, розкачайте і викладіть у форму, притискаючи. (Якщо порветься, заліпіть зайвим). Вилийте начинку на тісто, розкладіть зверху смужки шинки, посипте подрібненою зеленню і випікайте пиріг при температурі 180 градусiв упродовж 40 хвилин. Перші 20 хвилин — на нижньому вогні, потім включіть і верхній вогонь духовки. Якщо такої можливості немає, то спочатку пиріг поставте нижче середнього рівня на 20 хвилин, а потім на 20 хвилин — вище середнього рівня.

Ще один смаколик — смажені — запечені пиріжки із гарбузово-морквяною начинкою (можна робити винятково з гарбузовою). Потрібно: 200 г борошна, три чвертi склянки кефіру, 150 г сметани, по 150 г чищених моркви і гарбуза,  середня цибулина, 2 столові ложки соняшникової олії, одну третину чайної ложки соди, мелений чорний перець, сіль, цукор. Додайте в борошно солі на кінчику ложки. Соду додайте до кефіру. Через кiлька хвилин із борошна і кефіру замісіть тісто середньої м’якості. Цибулю дрібно наріжте і підсмажте на соняшниковій олії. Гарбуз та моркву натріть на грубій тертці і додайте до цибулі, присмачте дещицею цукру і сіллю (четвертина чайної ложки), поперчіть чорним меленим перцем. Злегка обсмажте. Далі з тіста зробіть ковбаску і наріжте її на 12 шматочків — матимете 6 кружалець-пиріжків. Із допомогою скалки розкачайте шматки дуже тонко. На один шматочок покладіть начинку, накрийте зверху іншим, краї злiпiть чи просто ретельно притисніть один до одного — пиріжок готовий. Кладіть кожен на розігріту сковорiдку без масла і злегка підсмажуйте на середньому вогні. Складіть усі обсмажені пиріжки в деко і рясно змастіть їх сметаною. Ще запікайте 20 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці.

Солодко

Звичнішими для нас є солодкі страви з додаванням гарбуза. Точніше, звичнішою. Бо більшість знає лише смак гарбузової каші. А спробуйте й інші.

Щоб посмажити великі гарбузові млинці (як налисники, діаметром 19—20 см), потрібно 300 г м’якоті гарбуза, 3 яйця, 2 столові ложки цукру,  склянка молока, 4 столові ложки (150 г) борошна, столова ложка олії, третина чайної ложки соди, дрiбка солі, ванілін на кінчику чайної ложки, оцет або лимонний сік для гасіння соди. Натріть гарбуз на тертці й тушкуйте на невеликому вогні до м’якості, додавши 2 столові ложки молока. Потім готовий протріть крізь сито. Яйця збийте з цукром і додайте в них пюре з гарбуза. Продовжуючи збивати тісто, поступово додайте борошно, молоко, столову ложку олії та ванілін. Погасіть соду оцтом або лимонним соком і додайте в тісто, посоліть його. Тісто має бути консистенції дуже рідкої сметани. Якщо воно загусте, додайте трохи молока, а якщо рідкувате — борошна. Сковорiдку розігрійте на середньому вогні. Змащуйте сковороду олією за допомогою шматочка картоплини, наколотого на виделку. (У такий спосіб на сковороду не потрапить багато олії). Намагайтеся щоразу наливати черпаком однаковий об’єм тіста, повертаючи сковорідку, розподіляйте його по всій поверхні рівним шаром. Коли млинець підсмажиться з одного боку, переверніть його і злегка підсмажте з іншого. Подавайте гарбузові млинці зі збитими вершками або сметаною.

Щоб спекти гарбузові оладки, потрібно пiвсклянки гарбузового пюре (200 г), 2 яйця, ванільний цукор, склянка кефіру, склянка просіяного борошна, 2-3 столові ложки  манки, цедра лимона, по 0,5 чайної ложки кориці та соди. Яйця збити вінчиком iз цукром. Додати гарбузове пюре і цедру лимона, з’єднати. Влити кефір і добре розмішати. Всипати порціями просіяне борошно, акуратно вимішуючи гладке тісто, додати манку, соду, погашену оцтом, усе вимішати і залишити на 5—10 хвилин, щоб набухла манка. Сковорідку розігріти, пензликом змастити олією і випікати оладки з кожної сторони до рум’яності.

Надзвичайним буде смак оладок, якщо подаватимете їх із карамельним соусом. Для приготування беріть по дві третини цукру і жирних вершків (35 %), пiвсклянки молока. Спочатку викладаємо цукор у височеньку каструльку з товстим дном. Ставимо на вогонь і, постійно помішуючи, даємо цукру покоричневіти і перетворитись на карамель. Коли не залишиться кристаликів цукру, зменшуємо вогонь і додаємо гарячі (доведені до кипіння) вершки і молоко. Суміш почне підійматись — будьте до цього готові. Але ми ще хвилину помішуватимемо її віничком або силіконовою лопаткою, а потім знімемо. Переллємо в іншу посудину і дамо охолонути.

Любите кекси — додайте у них гарбуз! Беріть 2 яйця, склянку гарбузового пюре, 220 г борошна, 110 г вершкового масла, пакетик ванільного цукру, 140 г цукру, по чайній ложці розпушувача та кориці, трохи солі, 0,5 чайної ложки соди. А ще — жменю цукатів, чорниці (можна замороженої) або 2 столові ложки консервованих вишень без кісточок (ретельно обсушити разовими серветками). В одній ємності треба спочатку змішати борошно, цукор, ванільний цукор, сіль, соду, розпушувач, корицю. У другій збити віничком яйця, гарбузове пюре і розтоплене масло. З’єднати обидві суміші. Акуратно вмішати цукати чи ягоди, трохи притрушені борошном. Формочки змастити олією чи вкласти у них спеціальні паперові манжетки. Розкласти тісто, заповнити по дві третини об’єму. Випікати 20—25 хвилини у розігрітій до 180 градусів духовці.

Зовсім просто можна спекти до чаю гарбузово-горіховий пиріг. Для цього беремо 2 склянки тертого на грубу тертку гарбуза, склянку цукру, 3 яйця, 3 чайні ложки кориці, одну чайну ложку соди (погасити лимонним соком), пачку ванільного цукру, 3 склянки борошна, 200 мл (склянку) олії, жменю волоських горіхів, столову ложку меду. Спочатку треба яйця збити з цукром, додати олію, борошно, ваніль, соду, корицю, мед. Усе гарно вимішати ложкою, додати гарбуз, горіхи. Тісто вилити на форму і випікати при температурі 180 градусів приблизно 50 хвилин. Готовий пиріг посипати цукровою пудрою.

Смачного!

ПРО ЗАПАС

Гарбузовий джем з апельсинами

Якщо є бажання спробувати, який незвичайний джем із гарбуза, запасіться великим овочем чи двома — почищеної м’якоті має бути 3 кг, 2 кг цукру, 2-3 апельсинами. Гарбуз треба нарізати кубиками, засипати цукром й залишити на 15 хвилин, щоб пустив сік. Потім поставити на маленький вогонь. Якщо треба, трохи підлити води. Тушкувати близько трьох годин, постійно помішуючи. Тим часом з апельсинів натерти цедру на дрібній тертці (потрібен тільки верхній помаранчевий шар, біла шкірка гірчитиме). Очищений апельсин пропустити через м’ясорубку або подрібнити у блендері. Через три години знімаємо вариво з вогню і пропускаємо через сито — так мало хто здогадається, що у вас гарбузовий джем. (Можна залишити шматочки впізнаваними). У пюреподібну масу гарбуза відразу додаємо підготовлену цитрусову складову і на малому вогні варимо годину. Готовий джем розливаємо в заздалегіть простерилізавані банки й закручуємо.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>