Приготуйте собі веселку!

22.10.2014
Приготуйте собі веселку!

Наталя Лелюх переконує, що створювати собі гарний настрій можна правильно харчуючись. (з власного архіву.)

«Рівно два роки тому я зрозуміла, що світ навколо мене руйнується. І я вирішила зруйнуватися разом із ним. Я навчилася посміхатися». Так написала в одному зі своїх блогів Наталя Лелюх — знайома читачам зі сторінок нашої газети лікарка, фахівець у галузі репродуктивного здоров’я жінки, засновниця «Жіночого клубу», який хоч і прописаний у столиці, нині робить часті виїзні засідання в містах України і за кордоном. Особливо жіноча аудиторія добре знає Наталю за невичерпний оптимізм попри все і вміння «прищеплювати» його іншим. «Щось таке відбувається цієї осені, що в мене не доходить до традиційної осінньої депресії, — написала вона в своєму блозі вже нинішньої осені. — Ніколи депресувати! Зате у фонтанах нам сигналять веселки! Чого і вам бажаю!».
Депресія — це небажання роздивитися в калюжах зорі, а ще — неправильне харчування і, як це не банально, — малорухливий спосіб життя. «На вашому столі щодня має бути веселка кольорів і барв осінніх дарів: овочі й фрукти — потроху всього, що дарує сезон, гарно сервіровані, бо всі ці дрібнички — маленькі складові щастя». Ставши значно стрункішою за зовсім короткий проміжок часу і поставивши на депресіях жирну крапку, пані Наталя впевнена, що між харчуванням і депресією існує нерозривний зв’язок. Дефіцит будь-якого потрібного організму продукту підриває здоров’я. Отож у період занепаду духу наш раціон має бути як ніколи збалансованим. Головна умова повноцінного харчування — чим більше розмаїття здорових продуктів на вашому столі (зауважте, більше розмаїття, а не більша кількість), тим міцнішим буде ваше здоров’я.

Доброго ранку, смачного сніданку!

Спробуйте зранку... встати зi щасливої ноги! Замість кави приготуйте собі чай за рецептом «енерджайзера» лікаря Наталі. До улюбленого сорту зеленого чаю додайте чайну ложку подрібненого свіжого імбиру і трохи меду. Не полінуйтеся порадувати себе домашнім йогуртом. Якщо не маєте поки змоги — візьміть магазинний без домішок, додайте в нього трішки горіхів, жменьку ягід (можна і заморожених), якщо хочете — насіння льону чи кілька шматочків чорного шоколаду або подрібнені сухофрукти чи трішки меду. Щодо перерахованих додатків до йогурту — вуглеводів, то всім відомо, що вони дарують нам серотонін, який допомагає організму розслабитися і заспокоїтися. Але вуглеводи — дуже різні! Так звані «розумні вуглеводи», які надовго насичують організм енергією і не викликають відчуття голоду, — це ще і крупи, зернові хлібці, житній хліб, овочі, фрукти, сухофрукти і мед.

Не думайте, що приготувати запечені яблука — це довга і марудна справа. Ви їх лише помийте, розріжте навпіл (маленькі не ріжте), вичистіть серцевину, присипте корицею і ставте в духовку на середній вогонь на 20 хвилин, а самі поки що займайтеся своїми справами. (Якщо є мікрохвильова піч — часу треба ще менше). В оселі стоятиме такий солодкий яблучний аромат, неначе ви в дитинстві чекаєте на мамині пироги. А коли яблука спечуться і трішки охолонуть, добре додати до них трішки меду. Все — депресія миттєво «випишеться» з ваших обріїв!

До сніданку смакуватимуть ліниві вареники — бо це швидко, дієтично, корисно і дуже смачно. Спробуйте із сиром — за будь-яких дієт сир вживати все-таки бажано. Це — «калорієекономний» варіант сирних страв, бо не вимагає смаження і містить мінімум борошна. Отож на дві великі або на три звичайні порції візьміть 300 г сиру середньої жирності, 100 г борошна (можна і житнього чи обдирного — з дієтичних міркувань, смак виробу при цьому майже не зміниться, але колір вареників буде темнішим), столову ложку цукру, жменю родзинок, яйце, трішки солі й ваніліну. Сир розітріть (крізь сито, м’ясорубку чи ложкою), додайте решту інгредієнтів і замісіть круте тісто (якщо ви вирішите, що зайвим калоріям у вигляді борошна нині не місце на вашому столі, то візьміть його мінімально — ложки дві-три — і замісіть рідке тісто — матимете дуже ніжні галушки). Сформуйте довгу ковбаску і викладіть на поверхню, присипану борошном. Поріжте ковбаску на шматочки і відваріть у присоленому окропі, поки не спливуть на поверхню (варити не довше 3 хвилин). Вийміть шумівкою і присмачте — чим бажаєте: медом, маслом, джемом чи низькокалорійним йогуртом. Мені вони смакують просто із зеленим чаєм — повноцінний і дуже смачний сніданок.

Другий сніданок також приготуйте кольоровим. Лікарка Наталя Лелюх радить — «зелений кефір». Візьміть домашній кисляк або магазинний кефір 2,5 відсотка жирності (півлітра на дві порції), подрібніть у блендері свіжий огірок iз маленьким пучечком кропу, з’єднайте з кефіром, підсоліть за смаком і насолоджуйтеся. (Цей корисний напій буде доречним і на підвечірок).

Ви не прогадаєте, якщо почнете свій ранок iз вівсянки. Крупа, з якої її готують, багата на триптофан — незамінну амінокислоту, що формує так звані «гормони щастя», ендорфіни. Додайте до вівсянки всього, але потроху (не забуваємо: чим різноманітніше меню — тим краще): горіхів, ягід, ложку меду, насіння — льону, соняшнику чи гарбуза.

Що матимемо «в сухому ранковому залишку»? Кольорові овочі та фрукти, крупи, горіхи, мед, багаті на вітамін С, Е та неймовірно велику кількість мікроелементів. Усе це захистить наш мозок від нав’язливих думок, а тіло — від утоми і старіння, наситить енергією і подарує гарний настрій на весь день. Білкова їжа — сир, кисломолочні продукти, яйця, а ще нежирні риба чи м’ясо — посилить розумову діяльність, наситить не менш необхідними вітамінами та мікроелементами.

Кольоровий обід

Обід має бути також кольоровим. «Розгулятися» можна, готуючи овочевий суп! Восени інгредієнтів для нього безліч: броколі, перець, помідори, морква, капуста, гарбуз, квасоля. Варто знати, що найкраще засвоюються організмом овочеві супи-пюре. Наталя Лелюх радить приготувати суп-пюре з кабачків або гарбузовий суп-пюре. Рецепт гарбузового (кабачковий готується ідентично) такий: четвертину середнього гарбуза порізати маленькими кубиками, додати порізані середню цибулину, морквину, води — щоб покрила овочі. Варити 20—25 хвилин, підсолити, поперчити за смаком. Збити блендером. До пюре додати зелень і, за бажання, — шматочок топленого вершкового масла чи ложку сметани або вершків.

Смачна страва — рулетики з баклажанів. Це, до речі, один з улюблених рецептів Наталі Лелюх. Для приготування потрібно: два помиті середні баклажани порізати вздовж пластинами завтовшки 4-5 мм, нагріти духовку до 180—200 градусів, викласти на пергамент підготовлені баклажани та запікати 7—10 хвилин (до м’якості). Поки пластини запікаються, одну середню морквину потерти на терці, одну солодку перчину порізати на соломку (жовту — краще з естетичних міркувань). Нарізане та натерте за смаком підсолити та поперчити, збризнути лимонним соком. На печені баклажанні пластини викласти суміш моркви та перцю, можна додати зелень, яка вам до смаку (смакує з кропом та кінзою). Сформувати рулетики, скріпити кожен шпажкою. Подавати на зеленому листі салату.

«Нещодавно відкрила для себе чудовий соус із авокадо, який ідеально доповнює овочеві страви, — каже Наталя. — Готувати його нескладно. Почистіть по одному стиглому авокадо й огірку, додайте пучечок кропу, столову ложку лимонного соку і сіль за смаком, усе подрібніть у блендері — і пречудова заправка-додаток до інших страв, зокрема салатів, готова».

До речі, якщо не знаєте, авокадо — потужне джерело серотоніну. А щоб екзот став остаточно стиглим, має два дні після придбання його в магазині полежати на підвіконні — бажано на сонечку.

Усі знають про надзвичайний смак качки з яблуками. А ми приготуємо... коропа з яблуками. Візьміть рибину вагою приблизно 2 кг, близько кілограма яблук, сік одного лимона, 4 столові ложки оливкової олії, сіль і перець за смаком. Почистіть коропа, помийте і промокніть паперовим рушником. Яблука помийте і поріжте тонкими часточками. Натріть рибину (ззовні й зсередини) перцем і сіллю, покладіть її у форму, вистелену папером для випічки, і начиніть її яблучними часточками. Збризніть коропа лимонним соком і оливковою олією і запікайте в духовці при температурі 180 градусів 40 хвилин. Зелень додайте обов’язково — яку забажаєте.

Солодкий антидепресант

Напевне, всі знають сумну і красиву легенду ацтеків про те, що люди, вигнані з раю, дуже болісно переживали вигнання і потерпали від тривалих депресій. Вищі сили подарували їм — зі співчуття — насіння какао. Справжній шоколад, зi значним процентом вмісту какао, — один із найсмачніших антидепресантів. Лікарі пояснюють це наявністю в ньому речовин, що сприяють виробленню серотоніну.

Навіть просто запах випічки, особливо в прохолодну пору року, створює відчуття затишку і додає душевного тепла. По-науковому: має заспокійливу терапевтичну дію. Випічка з шоколадом — це щонайменше подвійна користь і радість. Отже, печемо бананово-шоколадні кексики. Беріть 2 м’які банани, пакетик розпушувача для тіста, 2 склянки борошна (ідеально: пшеничне навпіл із житнім), 3 столові ложки порошку какао, пакетик ваніліну, 100 г цукру, дрібку солі, 2 яйця, 200 г кип’яченої води, по кілька штучок фіолетових родзинок і чорносливу, а для змащення кексиків — 70 г чорного шоколаду і 100 г молока. Просійте у миску борошно, змішане з розпушувачем, додайте какао, ванілін, цукор і сіль. Перемішайте і додайте до них злегка збиті міксером яйця. Далі масу з’єднайте із заздалегідь почищеними й порізаними на тонкі пластинки бананами, помитим і подрібненим чорносливом, родзинками та водою і продовжуйте збивати до пухкої маси. Формочки для тіста краще змастити вершковим маслом, наповнити їх на дві третини і випікати кексики хвилин 20 (готовність перевіряйте паличками) при температурі 180 градусів. Перекладіть готові кексики на кухонний рушник і змастіть їх помадкою, розтопивши на водяній бані шоколадку з молоком. А якщо хочеться похрумтіти — збийте міксером два білки з трьома столовими ложками цукру, додайте столову ложку какао і змастіть кексики ще зовсім гарячими, щойно вийнявши з духовки.

Це зовсім невелика дещиця рецептів страв антидепресивного меню. Шукайте свої і не дозволяйте, щоб вас зміг здолати поганий настрій. Не забувайте, що депресія врешті-решт шкодить вашому здоров’ю. Тож живіть яскраво, кольорово, наперекір усім негараздам! «Їжте протягом дня веселку — ніякої депресії не буде!» — переконує Наталя Лелюх. Смачного!

ПРО ЗАПАС

Пістряве соління

Приготуйте і на зиму веселкову страву. Беріть по кілограму червоного соковитого солодкого перцю, маленьких зелених помідорів, моркви, цибулі, головку червонокачанної капусти, дві головки — цвітної, 10 зубчиків часнику, сіль, оцет і гірчицю. Овочі, крім помідорів, слід почистити. Червонокачанну капусту крупно порізати, а цвітну — розділити на суцвіття. Почищені цибулю, часник і моркву нарізати кружальцями. Усе змішати. Суміш скласти в миску, пересипати за смаком сіллю і залишити на ніч. Наступного дня овочі викласти у банки (чи барило) без соку і залити холодним розсолом (1 л води, 100 мл оцту, 50 г солі, 2 столові ложки гірчиці).Зберігати під гнітом у прохолодному місці.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>