Кваситимемо

08.10.2014
Кваситимемо

Багато господинь надають перевагу квашенню овочів-фруктів перед консервацією, і це зрозуміло. Організм, за твердженням лікарів, вимагає природного окислення, щоб не хворіти, а це можливо лише при харчуванні продуктами, які окислилися самі по собі, а не з допомогою оцтової кислоти. Серед старих вирізок з маминої «Радянської жінки» я знайшла декілька рецептів, як засолювати та квасити перець. Спробувала — дуже сподобалося! Раджу на зиму засолити собі перцю — червоного, м’ясистого, який нині якраз у соку, не пошкодуєте!

Нагадаю, що для засолювання використовують лише стиглий, без ушкоджень, перець. Спочатку його добре миють, видаляють плодоніжки і насіння. Пересипають сіллю (30 г на 1 кг перцю), укладають перці один в один, складають в емальовану каструлю, зверху накривають тарілкою, кладуть гніт і витримують 12-15 годин. За цей час перець виділить сік. Потім доливають розсіл (50 г солі на літр води) так, щоб до краю каструлі залишалося 10 см, накривають чистою полотниною, дерев’яним кружком, кладуть гніт і виносять на холод. Перед використанням перець промивають, а потім наповнюють фаршем.

Щоб заквасити перець, його чистять, складають у посудину і заливають охолодженим розсолом. Виносять на холод. На 10 кг перцю потрібно 5 л води, 2,5 л оцту, 1,5 кг меду, 500 г солі, по чайній ложці чорного і духмяного перцю, 6 паличок гвоздик.

Маючи в коморі квашені баклажани — ви цим самим завше матимете майже готову вечерю: зварили картопельки, дістали баклажанчик, приготували на пару чи запекли маленький шматочок м’яса чи риби — і хоч гостей запрошуй... Головне — баклажани для квашення беріть молоді й тверді. Таких має бути 8 штук. До них — 5-6 горошин духмяного перцю, 5-6 паличок гвоздики, три чверті склянки солі, 2 морквини, 2 головки часнику, петрушка. Готуємо овочі: миємо, видаляємо плодоніжки. Варимо баклажани в добре підсоленому окропі з перцем і гвоздикою 20 хвилин (перевіряйте сірником: якщо паличка легко протикається, баклажани готові; не переваріть). А далі діставайте синенькі з вогню і кладіть їх години на двi під гніт, щоб стекла вода і зійшла гіркота. Далі чистимо і подрібнюємо часник, моркву тремо на крупній тертці. Дістаємо баклажани, робимо в кожному глибокий повздовжній надріз, злегка присолюємо їх і посипаємо подрібненим часником. Далі додаємо моркву і петрушку. З’єднуємо краї і знову ставимо баклажани під гніт — на дві доби при кімнатній температурі і на дві — в прохолодному місці. Взимку такі пікантні овочі — як знахідка!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>