«Ягода-малина»

01.09.2004

      Усе хороше рано чи пізно закінчується. Ось і літо догоріло, а разом з ним прямує до свого завершення і наш конкурс. Залишається найважча робота — визначити переможців. А поки що друкуємо рецепти останньої нашої учасниці — Коваль Світлани із села Шедієве Новосанжарського району, що на Полтавщині.

 

Десерт із персиків

      Персики очистити, видалити кісточки й нарізати м'якоть тонкими скибочками. Приготувати сироп із цукру, води й ваніліну та ще гарячим залити фрукти. Вистудити та поставити на кілька годин у холодильник.

      0,5 кг персиків, 100 г цукру, 100 г води, ванілін.

      Так само можна приготувати десерт із абрикосів.

 

Сирно-ягідний десерт

      Дуже смачно, корисно та доступно влітку. Добре віджимаємо сир і старанно розмішуємо з розім'ятими ягодами — малиною, полуницями, вишнями тощо — або з варенням із них. Замотуємо в марлю, кладемо під гніт, ставимо в холодильник на декілька годин.

 

      Взимку особливо стануть у нагоді для випікання пирогів, для десертів наступні заготовки від Світлани.

Фрукти для пирогів

      Яблука, айву, груші або вишні помийте, почистьте, вийміть кісточки, насіння, наріжте соломкою. Пересипте цуром, перемішайте, перекладіть у підготовлені банки і стерилізуйте: банки 0,5 л— 10 хв., 1 л — 15 хв., 3 л— 20. Закрутіть. На 1 кг фруктів — 200 г цукру.

 

Яблука з морозивом і горіхами

      Яблука розрізати на половинки, видалити серцевину. Зварити в цукровому сиропі так, щоб не розварилися. Викласти на тарілочки.

      Перед подачею у заглибинки яблук покласти морозиво, посипати товченими підсмаженими горіхами.

 

Мармелад із шипшини

      Плоди шпишини миють і уварюють до повного розм'якшення в невеликій кількості води. Потім протирають дерев'яною ложкою крізь сито для відокремлення насіння. Наприкінці варіння в суміш додають цукор (на 4—5 кг пюре — 1,5—2 кг цукр).

      Теплий мармелад розливають у чисті сухі банки, посипають цукровою пудрою. Банки закривають пергаментним папером. Мармелад буде смачнішим, якщо під час варіння до нього додати подрібнену й добре проварену апельсинову цедру.

 

Яблучна паста

      Яблука почистіть, натріть на тертушці й цією масою заповніть півлітрові баночки, додавши поверх по 50 г цукру. Стерилізуйте 30 хв., закрутіть і охолоджуйте під ковдрою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>