Усе хороше рано чи пізно закінчується. Ось і літо догоріло, а разом з ним прямує до свого завершення і наш конкурс. Залишається найважча робота — визначити переможців. А поки що друкуємо рецепти останньої нашої учасниці — Коваль Світлани із села Шедієве Новосанжарського району, що на Полтавщині.
Десерт із персиків
Персики очистити, видалити кісточки й нарізати м'якоть тонкими скибочками. Приготувати сироп із цукру, води й ваніліну та ще гарячим залити фрукти. Вистудити та поставити на кілька годин у холодильник.
0,5 кг персиків, 100 г цукру, 100 г води, ванілін.
Так само можна приготувати десерт із абрикосів.
Сирно-ягідний десерт
Дуже смачно, корисно та доступно влітку. Добре віджимаємо сир і старанно розмішуємо з розім'ятими ягодами — малиною, полуницями, вишнями тощо — або з варенням із них. Замотуємо в марлю, кладемо під гніт, ставимо в холодильник на декілька годин.
Взимку особливо стануть у нагоді для випікання пирогів, для десертів наступні заготовки від Світлани.
Фрукти для пирогів
Яблука, айву, груші або вишні помийте, почистьте, вийміть кісточки, насіння, наріжте соломкою. Пересипте цуром, перемішайте, перекладіть у підготовлені банки і стерилізуйте: банки 0,5 л— 10 хв., 1 л — 15 хв., 3 л— 20. Закрутіть. На 1 кг фруктів — 200 г цукру.
Яблука з морозивом і горіхами
Яблука розрізати на половинки, видалити серцевину. Зварити в цукровому сиропі так, щоб не розварилися. Викласти на тарілочки.
Перед подачею у заглибинки яблук покласти морозиво, посипати товченими підсмаженими горіхами.
Мармелад із шипшини
Плоди шпишини миють і уварюють до повного розм'якшення в невеликій кількості води. Потім протирають дерев'яною ложкою крізь сито для відокремлення насіння. Наприкінці варіння в суміш додають цукор (на 4—5 кг пюре — 1,5—2 кг цукр).
Теплий мармелад розливають у чисті сухі банки, посипають цукровою пудрою. Банки закривають пергаментним папером. Мармелад буде смачнішим, якщо під час варіння до нього додати подрібнену й добре проварену апельсинову цедру.
Яблучна паста
Яблука почистіть, натріть на тертушці й цією масою заповніть півлітрові баночки, додавши поверх по 50 г цукру. Стерилізуйте 30 хв., закрутіть і охолоджуйте під ковдрою.