Сеньйор-помідор

01.09.2004

      Наприкінці серпня в Іспанії, а саме у Валенсії, проводять чудове свято — LA TOMATINA. У цей день 125 тонн помідорів перетворюються на суцільну ріку томатного соку, коли тисячі іспанців і гостей міста ведуть свій томатний бій. Ця традиція зародилася в кінці 40-х років минулого століття, коли на карнавалі діти почали кидатися своїми сніданками. Вже наступного року на центральній площі міста зібралися іспанці, які спеціально принесли із собою свіжі овочі, але тоді їхню акцію зупинила поліція. Томатні бійки були заборонені до 1959 року, але за численними побажаннями городян фестиваль отримав офіційний дозвіл і тепер його проводять щорічно.

      В Україні, на жаль, не проводять таких фестин, та й помідори в нас дорогуваті, аби ними розкидатися, тож сеньйора-помідора ми вшануємо по-іншому.

      Томат є найпоширенішим овочем у світі. Відомості про його походження і його «біографію» небагаті, проте більшість дослідників вважають, що батьківщина цієї рослини — гірські райони Перу та Еквадору. Помідори дуже корисні для організму і незамінні на кухні, так що не втрачайте шанс улітку заповнити свої комірчини і погреби консервацією із цих багатих на вітаміни і мікроелементи овочів, а свій стіл урізноманітнити оригінальними і, головне, корисними стравами з томатів.

До речі

      Помідори містять так звані lycopene, які знижують ризик захворювання на рак. Щоб від них була користь, потрібно з'їдати хоча б по 2 помідори в день.

 

Томатний суп із запеченим солодким перцем

      500 г томатів, порізаних на четвертинки, 1 дрібно порізана цибулина, 2 червоних і 2 жовтих перці, почищених від насіння і дрібно нарізаних, 3 ст. л. оливкової олії, 2 подрібнених зубчики часнику, 450 мл овочевого бульйону, 1 ст. л. цукру, зелень і сухарики.

      Приготування: розігріти духовку до 190 градусів. Викласти у глибоку форму для випікання томати, перець і цибулю. Вимішати часник з олією і цим соусом полити овочі. Запікати 40—50 хв., доки овочі не стануть м'якими.

      Дати трохи вистигнути, перекласти в кухонний комбайн і додати 150 мл бульону та цукор. Зробити однорідне пюре, перелити його в каструлю. Додати решту бульйону, приправити сіллю і чорним перцем, закип'ятити. Розлити по тарілках і посипати зеленню і сухариками-крутонами.

      Для крутонів: батон порізати на маленькі кубики, скропити олією і викласти на деко в духовку. Пекти 3—5 хв., доки не зарум'яняться.

 

Омлет із помідорами та перцем

      4 яйця, 3 ст. л. сметани, 3 помідори, 1 зелений болгарський перець, зубчик часнику, 2 ст. л. вершкового масла, сіль, перець, зелень.

      На добре розігріту пательню покласти масло і викласти нарізані кружальцями помідори та смужечками — перець, тушкувати не розмішуючи, додати часник.

      Яйця і сметану добре збити, посолити, поперчити, вилляти на овочі і накрити кришкою. Як загусне, посипати зеленню і подавати гарячим на стіл.

 

Перекладенець із моцарелою

      0,5 кг сиру моцарела в заливці, 1 огірок, порізаний тонкими пластинками, 3 середніх твердих помідори, нарізаних грубими кружальцями, листя базиліку, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. олії.

      Сир вийняти із заливки, дати стекти. (Щоб вийшло дешевше, візьміть звичайний адигейський сир, буде також смачно). Формочкою для печива вирізати із сиру квіточки. На великій пласкій тарелі викласти 6 сирних квіточок, на них покласти по 4 кружальця огірка, по одному — помідора, листочки базиліку, посолити. В такий же спосіб викласти ще один шар, посолити, скропити олією, прикрасити рештою зелені. Тримати в холодильнику до подачі на стіл.

 

Фаршировані помідори

      8 круглих твердих помідорів (бажано з плодоніжкою), 200 г лисичок, 0,5 склянки рису, цибулина, 4 ст. л. олії, 0,5 склянки зеленого горошку, сіль, перець.

      Помідори помити, обережно вирізати плодоніжку трикутником, вийняти м'якоть із серединки.

      Відварити рис до готовності, відцідити, прополоскати холодною водою. Окремо відварити зелений горошок.

      На олії підсмажити дрібно посічену цибулю до золотавого кольору, додати відварені у підсоленій воді і дрібно посічені лисички, смажити до готовності, посолити, поперчити.

      Змішати відварений рис, горошок, смажені лисички і цією начинкою наповнити підготовлені помідори, накрити зверху трикутничком із плодоніжкою. Викласти на пласку тарелю, встелену листками салати.

 

Тарталетки з помідорами і цукіні

      Тісто: 350 г борошна, 250 г маргарину, 3/4 склянки сметани, яйце і 2 жовтки.

      Начинка: 500 г помідорів, баклажан, маленький цукіні, 3 червоних перці, 2 зубчики часнику, сіль, перець, кмин, олія для смаження, 200 г тертого твердого сиру (будь-якого).

      Звечора приготувати тісто: на стільницю висипати борошно, посікти більшу частину маргарину, додати яйце, жовтки, сметану і вимісити легке тісто. Розкачати його, скласти кілька разів у конверт, знову розкачати і викласти на нього нарізаний тоненькими пластинками маргарин, скласти, загорнути у фольгу і покласти на ніч у холодильник.

      Овочі тоненько порізати, викласти на розігріту пательню і смажити на олії, доки не зм'якнуть. Додати подрібнений часник, сіль, спеції, зняти з вогню і вистудити.

      Розкачати тісто, сформувати з нього кружальця діаметром 10 см, викласти у відповідні формочки (як для кошичків) або ж просто на деко, зробивши на кожному кружальці віночок з тіста (щоб начинка не розтікалася). На кружальця викласти начинку, посипати тертим сиром і випікати у гарячій духовці (220 оС) 30 хв.

      Подавати гарячими або холодними як окрему страву чи ж до перших страв.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>