«У нас немає протиріч для громадянської війни»

16.09.2014
«У нас немає протиріч для громадянської війни»

Віктор Ющенко.

У Львові, в рамках Форуму видавців, презентували вже третій наклад книжки екс-Президента України Віктора Ющенка. Хоча книжка «Недержавні таємниці» побачила світ ще кілька місяців тому, вона чимдалi набуває популярності. А на розмову з її автором прийшов повнісінький зал людей. Третього Президента України зустрічали оплесками та стоячи.

  У своїй праці Віктор Ющенко описує не лише історію свого президентства, а й період становлення його як особистості та найважливіші проблеми національного діалогу.

  «Це не книжка, яка присвячена п’яти рокам президентського правління, — говорить Олександр Красовицький, генеральний директор видавництва «Фоліо». — Це перші і єдині в історії України справжні політичні мемуари першого керівника країни».

  Віктор Андрійович говорив про національний діалог, який зараз так потрібен Україні, про минулу та теперішню політичну ситуацію, про те, як Путін напав на Грузію і що ця війна стала репетицією вторгнення в Україну. Згадував і про те, як він заклав шлях України до НАТО на початку свого президентства і як на це реагувало суспільства та політичні кола. Пояснював Віктор Ющенко і те, чого хоче Путін, і що робити, аби вийти переможцями.

  «Те, що Путін зараз робить в Україні, всі плани дестабілізації та формування анклавів, які він виношує та реалізує, робить він усе там, де ми найбільш різні, де ми найбільш неідентифіковані, — говорить Віктор Андрійович. — Зопалу чи ні, але Путін каже: «Україна це штучна держава». Він наголошує на тому, що в нас усе різне: різні мови, різна культура, різні звичаї, різні церкви...Коли я став Президентом, то поставив собі за мету зробити три речі для української нації: породити політику національного відродження, адже тільки так можна 46 мільйонів людей привести до розуміння того, що ми одна сім’я, що в нас немає таких протиріч (як би не переконував Путін), які б могли стати причинами для громадянської війни. Друге — це суспільний діалог про статус державної мови. Державною мовою може бути тільки українська мовою. Той самий Путін вважає російську мову складовою, яка формує державу. І він правий: у своїх регіонах Росія дуже різна, єдине, що у них є спільного, — мова. Тож мовою і єдиною церквою можна тримати всі ті території разом у самодержавії».

  Говорив третій Президент і про важливість демократії, яку він завжди утверджував в Україні. На думку Віктора Андрійовича, власне демократії дуже бракує сучасній Росії і це стане одним із вирішальних факторів, які спричинять розпад сусідньої держави.

  Певна річ, на зустрічі з читачами не обійшлося і без питань про сучасні обставини та про те, чи варто погоджуватися на «мирне врегулювання», яке пропонує Путін.

  «Путін хоче, аби Україна визнала статус російського Криму. Цього не станеться, — запевний Віктор Ющенко. — Я не знаю жодного українського політика, який би погодився на нецілісність української території. Друге, федералізації України ніколи не буде, адже це предтеча найглибшого національного непорозуміння та розколу, який тільки можна чекати. Російська мова в Україні ніколи не буде державною. І ще одне: Україна не погодиться на позаблоковий статус».