Революція під вибори

12.09.2014
Революція під вибори

На думку гравців української збірної, у ворота словаків вони забили чистий м’яч. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Попри те, що сумнівні епізоди із взяттям воріт у футболі трапляються далеко не в кожному матчі, часто-густо вони ламають не тільки долю одного конкретного поєдинку, а й ставлять хрест на турнірних амбіціях «ображеної» команди. Як не дивно, але кілька найбільш скандальних історій з незарахованим голом стосуються української збірної. «Офтальмологічний» прокол угорської бригади арбітрів на чолі з Кашшаї, яка на ЧЄ-2012 не вгледіла чисте взяття воріт англійців, не дозволив нашій збірній подолати груповий етап домашнього «Євро». Водночас сумнівне рішення шотландця Крейга Томпсона, який відмінив взяття словацьких воріт у матчі стартового туру відбіркового етапу ЧЄ-2016, у підсумку, може залишити «синьо-жовтих» за бортом фінальної частини турніру.

Щоправда, далеко не всі згодні з думкою наставника українського колективу Михайла Фоменка про те, що британець скасував чисто забитий його підопічними гол у ворота словаків. Приміром, колишній суддя ФІФА Сергій Шебек вважає, що в процесі розвитку голевого епізоду, після якого «синьо-жовті» зрівняли рахунок у матчі, мала місце атака на голкіпера словацької збірної. Хай там що, але діяли б у футболі відеоповтори, левову частину взаємних скарг і претензій, якi виникають між суддями та футболістами, можна було швидко розв’язати. Утім наразі консерватори з ФІФА спромоглися лише протестувати на ЧС-2014 систему фіксації взяття воріт, яка водночас ніяк не вирішує проблеми з «намальованими» симулянтами пенальті, помилковими вилученнями, сумнівними офсайдами тощо. І з кожним роком клубок невирішених проблем усе більше нависає над головними футбольними
функціонерами, ігнорування яких може дорого обійтися необачним чиновникам.

Хоча, здається, у нинішнього керівництва світового футболу таки прокинувся інстинкт самозбереження. Неймовірне бажання 78-річного Зеппа Блаттера, котрий очолює ФІФА з 1998 року, ще на одну каденцію залишитися в насидженому кріслі, змусило його зробити революційну заяву.

І нехай вона більше скидається на передвиборчий хід, утім навіть згадка про можливість запровадження відеоповторів, про які раніше швейцарець навіть чути не хотів, — серйозний крок уперед. Як заявив днями очільник ФІФА, на юніорському чемпіонаті світу 2015 року в Новій Зеландії, де змагатимуться футболісти віком до 20 років, може бути застосована система відеоповторів. За словами Блаттера, наставники команд матимуть кілька нагод упродовж гри, аби опротестувати рішення суддів.