Кава «для мисливців»

10.09.2014
Кава  «для мисливців»

Письменниця Наталя Лапікура. (з особистого архіву.)

Прекрасна половина подружжя письменників Лапікур — пані Наталя — про свою, приправлену гумором, збірку кулінарних історій «Свекруха Лапікуриха» каже: «Вона трохи не закінчена, тому видавництвам її ще не пропонували». А почала збирати цікавинки, пов’язані із приготуванням їжі, років 10 тому. І першим, про що розповіла, звісно, був український борщ. Але ми пропонуємо від пані Наталі розділ «Кава-кавонька-кавуся»:

«Рецепт приготування кави по-диявольськи я не вигадала. Я його знайшла випадково в якомусь журналі років із 40 тому. Виписала. Потім, коли ми почали створювати повість, пов’язану з містикою, цей рецепт чудово ліг як епіграф. Звісно, ми цю каву готуємо, коли приходять гості. Сьогодні наші гості — ви. Відтак: готуємо каву по-диявольськи, а точніше — цитуємо епіграф роману під цією ж назвою.

«Ця чортівня вариться так: у порожню кавову чашку кладеш пів чайної ложки кориці, один бутончик гвоздики, три добре підсмаженi кавовi зернятка, одну чайну ложку цукру, виливаєш туди дві чайні ложки рому і все це... заливається щойно звареною чорною кавою по самісінькі вінця. Потім накривається блюдцем і настоюється рівно п’ять хвилин. Дехто додає ще й дрібку чорного перцю».

Кава «Даміана» робиться за тим же рецептом, що й «американка». Тільки замість окропу до вже завареної міцної кави доливається така ж кількість круто завареного чорного чаю. Сорт, як розумієте, має бути з найкращих. Інакше справа не варта заходу.

Кава в дорогу. Якщо ви маєте їхати кудись далеко, особливо звечора, і дорога займе всю ніч, вранці дуже доречною буде гаряча запашна кава. Не покладайтеся в цьому на придорожні генделики. Там вам запропонують хіба що розчинну. Радимо перед виїздом всипати до термоса свіжозмелену дуже дрібно каву (дрібніше, ніж для джезви чи еспресо) з розрахунку — одна чайна ложка «з чубчиком» на 60 мл — міцна або на 100 мл — звичайна. Залити окропом, одразу ж перемішати і міцно закрутити кришкою. Можна додати зернятко кардамону, якщо є під рукою. Цукор — за бажанням. Рано-вранці, коли відкриєте термос і пахощі кави додадуть бадьорості, ви помітите, що ваші супутники «раптом» стали вашими ліпшими друзями! Не пошкодуйте для них філіжаночки!

Кава мисливська. Не тільки для мисливців і рибалок, а й для будь-кого, хто змерз у лісі чи полі й не має під рукою нічого, окрім снігу, вогнища, полотняного мішечка з меленою кавою та старої доброї армійської пом’ятої «люминевої» кружки десь півлітра об’єму. Кружка щільно набивається снігом. Потім він на багатті розтоплюється і доводиться до кипіння. При цьому треба не забути на ліву руку одягти рукавицю.

У киплячу воду висипається жменя меленої кави — правою рукою, одразу ж лівою кружка знімається з вогню (ось навіщо рукавиця). Сухою гілочкою з листяного дерева розмішується гуща і знову напій доводиться до кипіння, кружка знімається з вогню, ще раз розмішується гуща, що піднялась догори, знову ставиться на вогонь (краще на вугілля), цей ритуал повторюється втретє, після чого кружка ставиться в сніг, аби гуща осіла, а кава трохи охолола. Цукор — тільки вприкуску. А ще краще пити мисливську каву зі шматочком чорного гіркого шоколаду.

Деякі екстремали пориваються ще й горілки туди хлюпнути. Але то небезпечне збочення. По-перше, губиться смак, а по-друге, після короткочасної бадьорості нестримно хилить у сон, а це в тих реаліях небезпечно.

Кава з коньяком за Швейком. Цитується дослівно: «Є два способи. Перший: ви п’єте коньяк і запиваєте його кавою, і другий — ви п’єте каву і запиваєте її коньяком. Послідовність залежить від наказу по маршовому батальйону».

Кава антивірусна. Ще 50 років тому цю каву варили у Києві та Варшаві, як тільки посполитство починало масово шморгати носами. До чашки гарячої кави — все одно, еспресо чи з джезви — додається скибочка лимону і подвійна порція цукру (ще краще — розім’яти в чашці лимон iз цукром і залити гарячою кавою). От і все! Але дуже смачно і корисно: якщо саме в той момент ви вдихнули якийсь капосний вірус, кава з лимоном вб’є його на місці!

Справжня американська кава. Те, що у наших кав’ярнях називають «американкою», — то насправді італійське еспресо, розведене окропом до міцності і кольору чаю. Справжню американську каву від початку підкорення «Дикого Заходу» варили так, як це описано у книгах Фенімора Купера і Джека Лондона. Перше: справжню американську каву ВАРЯТЬ, а не заварюють чи запарюють. І не в джезві, а в каструльці чи казанку обсягом не більше літра. Кавові зерна (звісно, підсмажені) товчуть у ступці, але не розтирають у порошок. Потім їх кладуть у каструльку, заливають холодною водою (в міських умовах — відстояною, у польових — джерельною) і ставлять на повільний вогонь на плиті або на вугілля в багатті. Доводять до кипіння, зменшують вогонь до мінімуму — і варять каву, доки не випарується щонайменше половина рідини. Смак і колір такого напою, звісно, відрізняється від звичної кави — «експресу» чи джезви. Однак недаремно справжню американську каву так цінували золотошукачі, трапери і розвідники. Вона знімає втому, поліпшує зір і слух і, звісно, надовго надає бадьорості.

Нам же цей досвід може стати в нагоді в ситуації, коли під рукою немає бодай кавового млинка, не кажучи вже про джезву, а єдиний вогонь — це багаття на природі. А зерна потовкти можна навіть обухом сокири, загорнувши їх у чисту полотнинку».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>