Вареники — Божі хваленики

10.09.2014
Вареники — Божі хваленики

Неперевершений смак, здавалося б, у простому. (з сайта arts.in.ua.)

Що не кажіть, а варениками можна самому наїстися, сім’ю нагодувати, ще й гостей. Смачно і ситно — яку б ви начинку не поклали. Трохи задовго... Але тільки допоки ви не відточили всі рухи до автоматизму . Попрактикуєтесь — і навіть на сніданок можете подавати вареники з картоплею, гречкою й капустою чи сиром!

Незважаючи на простоту замісу тіста на вареники, майже кожна господиня має свої секрети. Тому перший варіант — пісне тісто з лимонним соком. Для приготування потрібно: 0,5 кг борошна, приблизно 300 г води, чайна ложка соди без гірки, столова ложка соку лимона і дрібка солі. У велику посудину просіюємо борошно, додаємо сіль і соду — і перемішуємо. Посередині робимо заглиблення. Спочатку 150 г води змішуємо з лимонним соком, виливаємо і починаємо замішувати нетуге тісто, поступово доливаючи рідину. У кінці процесу тісто має трохи липнути до рук. Ми його залишаємо у посудині, накриваємо чистим рушником і ставимо у холодильник на 30—40 хвилин.

Для пісного тіста прекрасним малокалорійним додатком буде незвичайна начинка — квашена капуста з гречкою. Щоб вона була смачною, беріть по дві склянки квашеної капусти і вареної гречки, одну-дві цибулини (250 г), олію для смаження. Капусту треба попередньо відварити в невеликій кількості води до м’якості — на повільному вогні хай «томиться» годину або й півтори. Готову спочатку відкинути на друшляк, потім ретельно віджати зайву рідину руками і дрібно посікти. Цибулю почистити, дрібно порізати і підсмажити до приємно золотавого кольору на сковорідці. Додати капусту, перемішати й на середньому вогні потушкувати хвилин п’ять. Потім до капусти з цибулею додати варену гречку, за смаком посолити, поперчити, перемішати і зняти з вогню.

Поки начинка трохи охолоне, дістаємо з холодильника тісто і розділяємо на дві частини, щоб воно швидко не обвітрилося. На присипаній борошном стільниці одну частину розкачуємо товщиною приблизно 2 мм, а іншу — у поліетилені чи під рушником — ще на трохи відправляємо у холодильник. Із розкачаного тіста склянкою витискаємо кружечки. Залишки тіста швидко приєднуємо до частини, яка чекає своєї черги. А на кожен кружечок викладаємо чайну ложку з гіркою начинки і зліплюємо вареники. Закінчили робити цю порцію, швиденько беремося за іншу.

І залишилося лише покласти вареники в підсолений окріп, акуратно перемішати — щоб не прилипли до дна. Коли вода закипить і вареники спливуть, поваріть їх ще пару хвилин — і виймайте шумівкою спочатку краще у технічну миску. А вже через хвилину-півтори, коли повністю стече вода, перекладіть в іншу, в якій подаватимете до столу. Полийте просто олією чи підсмаженою на олії цибулею або цибулею з грибами. Такі вареники добре смакуватимуть із підсмажкою з сала з цибулею, якщо для вас не принципово — їсти пісні вареники.

Інший вид тіста для вареників — із додаванням сметани. Її можна замінити практично будь-яким кисломолочним продуктом, але вареники з тіста на сметані виходять найніжнішими. Отже, потрібно: 3 склянки (450 г) борошна, 3 столові ложки сметани, по половині чайної ложки солі і соди, близько 100 мл (пiвсклянки) води кімнатної температури. Просійте борошно в миску, перемішайте з сіллю. Додайте у сметану соду і ретельно перемішайте. Цю суміш додайте в борошно, перемішайте і — постійно помішуючи і підливаючи воду — замісіть тісто середньої густини. Ретельно вимішане тісто загорніть у харчову плівку або просто кульок і хай полежить хвилин 15—20, щоб трохи вистоялося і не обвітрилося.

Для приготування начинки беремо 5-6 невеликих картоплин (500 г), 2 цибулини, 70—100 г вершкового масла. Картоплю почистіть, поріжте і зваріть у підсоленій воді. Воду злийте, покладіть у каструлю половину вершкового масла і зробіть пюре. Цибулю дрібно наріжте і підсмажте на олії до красивого золотавого кольору. Картопляне пюре поперчіть, додайте в нього половину смаженої цибулі, перемішайте. Начинка готова.

Від тіста відріжте приблизно четверту частину (решту тіста тримайте у плівці), скачайте з цього шматка ковбаску, завтовшки 3—3,5 см, а потім наріжте її через 1,3—1,5 см. Розкачайте шматочки тіста в нетовсті кружечки. Заготовки з тіста тримайте під серветкою, щоб вони не пересихали. На середину кожного кружечка покладіть неповну чайну ложку начинки. Краї кожного вареника ретельно заліпіть. При бажанні можна прикрасити край вареника «косичкою». Насамкінець вареники опустіть у підсолений окріп, традиційно перемішайте, щоб вони не прилипли до дна, і варіть 2-3 хвилини після спливання. Зварені вареники виймайте шумівкою і кладіть у миску з вершковим маслом. Посипте вареники смаженою цибулею, що залишилася, а при бажанні й шкварками. Можна їсти ці вареники просто зі сметаною.

Узагалі тісто для вареників можна замісити лише з борошна (500 г), води (дві третини склянки) і дрібки солі. Можна додати яйце, тодi тісто потребуватиме більше борошна.

Навіть господині з невеликим досвідом знають, що для приготування вареників зазвичай використовують пшеничне борошно. Але в нього можна підсипати трохи висівок. Або зробити мікс із пшеничного і гречаного борошна (рівні частини, або трохи більше пшеничного).

Якщо для вас вареники — десертна страва, робіть їх із вершковим сиром, вишнями, чорницями, тушкованими яблуками. Найважливіше — щоб начинка була з мінімальним вмістом вологи. Поки не напрактикуєтесь — у консервовані вишні, вимочені кухарським паперовим рушником, скажімо, можна додати трохи пекарських (панірувальних) сухарів.

Смачного!

СОЛОДКО

Сирні вареники зі сливами

Для тіста потрібно: 350—500 г вершкового сиру, столова ложка сметани, яйце, столова ложка вершкового масла, чайна ложка цукру, дрібка солі, трохи більше склянки борошна. Для начинки — сливи-угорки, порізані на дрібні кубики, 2 склянки, 2 столові ложки цукру. (Такі вареники будуть смачними і з яблучною начинкою).

Щоб сир не був грудочками, протремо його через сито або пропустимо через м’ясорубку. Додамо сметану, сіль, цукор, яйце і добре вимісимо. (Це можна зробити за допомогою міксера). Далі слід поступово додавати борошно і замішувати м’яке еластичне тісто.

Тісто нехай постоїть хвилин 15, а ми тим часом виймемо зі слив кісточки і поріжемо її кубиками. (Можна не різати, а просто заліплювати в тісто половинки слив). Посипаємо сливи цукром.

Тісто розкачуємо, але не дуже тонко — завтовшки до 3 мм. Склянкою вирізаємо кружечки. На кожен кружечок кладемо чайну ложку слив і ліпимо вареник. А далі — зварили і з’їли!

Сирні вареники зі сливами смакують не тільки гарячими, а й холодними.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>