Інколи трапляється, що в холодильнику з’явилося багато вершкового сиру. Якщо його аж півкіла, приготуйте сирний пиріг із чорницею. Для тіста потрібно: 250 г борошна, 150 г маргарину або вершкового масла, 100 г (півсклянки) сметани, чайна ложка розпушувача для тіста. Для начинки — 500 г вершкового сиру, 250 г сметани, 3 невеликi яйця, 150 г цукру, 3 чайні ложки ванільного цукру, столова ложка манної крупи, 300 г ягід чорниці.
Спочатку готуємо пісочне тісто. У посудину треба просіяти борошно, додати розпушувач. Перемішати. Додати порізане кубиками масло або маргарин, перетерти до стану великих крихт. Потім додати сметану і замісити нетуге тісто. Накрити його рушничком і покласти в холодильник приблизно на 30 хвилин, допоки приготуєте начинку.
Отже, наповнення для пирога. У глибоку миску слід викласти сир, додати сметану і перемішати все ложкою або міксером. Якщо сир зернистий, iз грудочками, тоді його разом зі сметаною варто подрібнити блендером або перетерти через сито. До сиркової маси додати манну крупу і перемішати. В окремій мисці яйця з цукром та ванільним цукром збити міксером до світлої пишної маси. Акуратно ввести її до сирної маси і ще раз на малій швидкості збити (фактично перемішати) міксером чи вінчиком. Насамкінець додати попередньо вимиті та висушені чорниці й дуже акуратно перемішати ложкою — начинка для пирога готова.
Далі виймаємо з холодильника тісто. Розкачуємо його в круг на присипаній борошном стільниці. Діаметр тіста має бути трохи більший за діаметр форми, приблизно на 10 см. (Для описаних пропорцій продуктів ідеально підходить роз’ємна форма діаметром 25 см). Тісто викладаємо у форму і формуємо бортики висотою 5 см. Робимо все дуже швидко, щоб сирна маса не встигла «впасти». Ще раз акуратно перемішуємо начинку ложкою і виливаємо у форму. Випікаємо у розігрітій до 180°С духовці приблизно 45 хвилин. Коли пиріг практично готовий, залишаємо його в духовці ще на 10 хвилин iз привідкритими дверцятами. Потім виймаємо з духовки, за бажання притрушуємо цукровою пудрою. Подаємо до столу, коли зовсім охолоне — тільки таким його можна акуратно порізати.