Море сиру і чорниць

03.09.2014
Море сиру і чорниць

Пиріг зі смаком чорниць і вершкового сиру. (з «Живого журналу».)

Інколи трапляється, що в холодильнику з’явилося багато вершкового сиру. Якщо його аж півкіла, приготуйте сирний пиріг із чорницею. Для тіста потрібно: 250 г борошна, 150 г маргарину або вершкового масла, 100 г (півсклянки) сметани, чайна ложка розпушувача для тіста. Для начинки — 500 г вершкового сиру, 250 г сметани, 3 невеликi яйця, 150 г цукру, 3 чайні ложки ванільного цукру, столова ложка манної крупи, 300 г ягід чорниці.

Спочатку готуємо пісочне тісто. У посудину треба просіяти борошно, додати розпушувач. Перемішати. Додати порізане кубиками масло або маргарин, перетерти до стану великих крихт. Потім додати сметану і замісити нетуге тісто. Накрити його рушничком і покласти в холодильник приблизно на 30 хвилин, допоки приготуєте начинку.

Отже, наповнення для пирога. У глибоку миску слід викласти сир, додати сметану і перемішати все ложкою або міксером. Якщо сир зернистий, iз грудочками, тоді його разом зі сметаною варто подрібнити блендером або перетерти через сито. До сиркової маси додати манну крупу і перемішати. В окремій мисці яйця з цукром та ванільним цукром збити міксером до світлої пишної маси. Акуратно ввести її до сирної маси і ще раз на малій швидкості збити (фактично перемішати) міксером чи вінчиком. Насамкінець додати попередньо вимиті та висушені чорниці й дуже акуратно перемішати ложкою — начинка для пирога готова.

Далі виймаємо з холодильника тісто. Розкачуємо його в круг на присипаній борошном стільниці. Діаметр тіста має бути трохи більший за діаметр форми, приблизно на 10 см. (Для описаних пропорцій продуктів ідеально підходить роз’ємна форма діаметром 25 см). Тісто викладаємо у форму і формуємо бортики висотою 5 см. Робимо все дуже швидко, щоб сирна маса не встигла «впасти». Ще раз акуратно перемішуємо начинку ложкою і виливаємо у форму. Випікаємо у розігрітій до 180°С духовці приблизно 45 хвилин. Коли пиріг практично готовий, залишаємо його в духовці ще на 10 хвилин iз привідкритими дверцятами. Потім виймаємо з духовки, за бажання притрушуємо цукровою пудрою. Подаємо до столу, коли зовсім охолоне — тільки таким його можна акуратно порізати.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>