Пора лісових парасольок

03.09.2014
Пора лісових парасольок

Львів’янка Надія Богова, яка найголовнішим своїм хобі вважає збирання грибів у лісі, ділиться найкращими рецептами їх приготування. (з власного архіву.)

Найкращим полюванням є полювання грибне: милуєшся собі рідною природою, відпочиваєш від думок і суєти, а головне — раз по раз кладеш до свого кошика наймирніший трофей: лісові парасольки. І тішиш себе думкою, що сьогодні на твоєму столі паруватиме запашний грибний супчик чи відбивні з м’ясистих капелюшків, а на поличку в комірчині втиснеться ще кілька баночок грибної закрутки, — щоб і взимку в оселі пахло літнім лісом.

Дух лісу

Усім зрозуміло, грибів просто назбирати — це півсправи. Треба знати рецепти, щоб найсмачніше приготованими трофеями смакувати. Надія Богова, яка вже понад два десятки років працює в головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області, а поза роботою найголовнішим своїм хобі вважає збирання грибів у лісі, поділилася найкращими своїми рецептами. «Грибний сезон якраз у розпалі. Зараз є і маслюки, і червоноголовці, і підберезовики. Я люблю моховички, люблю парасольки і відбивні з них. А ще є зараз польські гриби — це так їх у нас називають, а на них кажуть i синяки. Вони також дуже смачні. Лисички будуть іще довго. І сироїжки є також. Але сироїжки добрі не всі. Найкращі — зелені, сизі такі. А червоні — пекучі», — у захватi розповідає пані Надія.

Як тільки ви повернулися з лісу і ще просякнуті лісовим запахом — швиденько приготуйте суп iз домашньою локшиною та білими грибами, нехай і ваші рідні відчують дух лісу. Потрібно 500 г грибів, 80 г моркви, 2 цибулини, 40 г петрушки, 150 г борошна, яйце, 60 г жиру, сіль, спеції, зелень — до смаку. Гриби поріжте соломкою і тушкуйте у невеликій кількості води та жиру. У киплячу воду додайте локшину (зробіть її з бороша, яйця, води і дрібки солі, — замісіть тісто, розкачайте і поріжте соломкою) і кип’ятіть, поки не спливе. Потім додайте злегка підсмажені овочі (моркву, петрушку, ріпчасту цибулю), нарізані соломкою, тушковані гриби з відваром, перець горошком, лавровий листок, сіль і варіть до готовності. Подавайте до столу з дрібно нарізаною зеленню.

Відбивні з лісових парасольок — улюблена страва Надії Богової. «Парасольки — відомі гриби, це, до речі, їх книжкова назва. Вони подібні до мухоморiв, але в мухоморів ніжка м’ясиста, а в парасольки така, як у соняшників — порожня і суха. Її в їжу не використовують, лише капелюшки. Якщо парасольки висушити і перетерти на порошок, то буде гарна приправа до супів і підлив», — каже вона. Отож готуємо відбивні (до речі, за цим же рецептом їх можна приготувати і з відоміших загалу сироїжок). Знадобляться лише капелюшки, тож відділяємо ніжки та відкладаємо їх убік. Гриби спочатку відварюємо у дуже солоній воді. Готуємо кляр, змішавши 2 яйця, 2 столові ложки майонезу, зубчик подрібненого часнику і сіль за смаком. Вмочуємо гриби спочатку в борошно, а потім у кляр і смажимо з двох боків на гарячій сковорідці. На смак — дивовижно — схоже і на курку, і на печериці. Не вірите? Приготуйте і загадайте своїм близьким таку загадку — дізнаєтесь, який смак вони відчули.

«Цей рецепт — оптимальний для сироїжок. А парасольки навіть не відварюю, — ділиться пані Надія. — Зішкрябую з капелюшка ворс (вони такі зверху м’якенькі, ніби з нальотом моху), солю з боку пластинок, натираю потертим часничком, присипаю борошном, обмочують у збитому яйці — і на сковорідку. Обсмажую з двох боків до золотистого кольору. Смакота...».

Білим по білому

У кого вродила квасоля — приготуйте квасолеві зрази з грибами. Для цього потрібно 2 склянки квасолі, 3 столові ложки борошна, цибулина, 150 г сушених або 300 г свіжих грибів. Для тіста відварюємо квасолю, присолюємо її, пропускаємо крізь м’ясорубку, додаємо борошно і добре вимішуємо. Почищені свіжі гриби спочатку відварюємо у підсоленій воді, дрібно ріжемо і підсмажуємо на олії з дрібнопорізаною цибулиною, у кінці присмачивши сіллю і чорним меленим перцем. Формуємо з тіста котлетки, розплескуємо їх у долонях і начиняємо грибами з цибулею. Обкачуємо у панірувальних сухарях і обсмажуємо з обох боків на олії. Подаємо із засмажкою з цибулі та (або) сметаною.

Білі гриби у білому вині — це страва для гурманів. Ви автоматично станете такими, якщо маєте 250 г білих грибів, 2 столові ложки білого вина, відварену морквину, 100 г вершкового масла, 2 варені яєчні жовтки, сіль, перець і півгодинки часу для приготування. Гриби слід почистити, помити і порізати соломкою. Додати вино і тушкувати їх 20 хвилин, зливаючи сік, який утворюється при цьому. Гриби, моркву і масло двічі пропустити крізь м’ясорубку, додати розтерті із сіллю і перцем яєчні жовтки, посолити, поперчити і довести суміш до однорідної консистенції за допомогою міксера. Готову суміш викласти у форму і поставити в прохолодне місце на годину. А далі — подавати до столу!

ПРО ЗАПАС

І пеньки садів «вибухнуть» оберемками опеньків

Для маринування грибів Надія Богова має універсальний рецепт маринаду для всіх типів грибів, яким вона користується багато років і який уподобала вся її родина. Він — незмінний і завжди найкраще відтінює смак лісових ласощів, ділиться враженнями господиня. Занотуйте — не пошкодуєте: 1 л води, 2 столові ложки цукру, 4 чайні ложки солі, 100 г оцту 9%, 6 штук запашного перцю, 4 гвоздички, 3 лаврові листочки, половина чайної ложки кориці. Закип’ятіть воду, додайте всі інгредієнти, знову доведіть до кипіння і заливайте маринадом підготовлені гриби (це можуть бути білі, підберезовики, красноголовці, маслюки, польські гриби чи будь-які інші). Головне — попередньо переберіть їх, відкиньте пошкоджені, почистіть і помийте. Поріжте, якщо вони великі, відваріть 10 хвилин, відцідіть і промийте. Залийте чистою водою і знову варіть на малому вогні приблизно 30-40 хвилин. Відцідіть, розкладіть у баночки і залийте гарячим універсальним маринадом.

Ще трохи — і навіть пеньки наших садів «вибухнуть» пишними оберемками опеньків. Не пропустіть чудового шансу запастися на зиму грибною солянкою. На 2,5 кг капусти потрібно 2 кг сирих опеньків по 700 г моркви і цибулі, півлітра олії, 200 г томатної пасти, 130 г солі, 70 г цукру, 100 оцту, перець, лавровий лист. Опеньки відварити, порізати. Капусту посікти і залити окропом, щоб розм’якла. Тоді відтиснути її і вимішати з грибами. Моркву і цибулю протушкувати в олії до готовності, додати до капусти з грибами, заправити решту складниками і протушкувати до готовності капусти. Розкласти в чисті банки і стерилізувати одну годину.

Своїм цьогорічним грибним хітом львів’янка Надія Богова вважає лечо з грибами і охоче ділиться рецептом. Потрібно грибів свіжих — 1,5 кг, помідорів — 1 кг, червоного болгарського перцю — 1 кг, моркви — 700 г, цибулі ріпчастої — 500 г, олії — 300 мл, цукру — 150 г, оцту  9 % — 100 мл, солі — 50 г. Гриби почистити та ретельно промити у кількох водах. Порозрізати на невеликі шматочки та скласти у каструлю. Залити водою, поставити на вогонь. Довести до кипіння і варити грибочки протягом 5-10 хвилин. Відкинути їх на друшляк, щоб стекла вода. Помідори помити, зняти з них шкірочку, порізати невеликими шматочками. Болгарський перець також помити, почистити від серцевинки і порізати кубиками або соломкою. Цибулю почистити та порізати півкільцями. Моркву почистити, помити і натерти на буряковій терці. У велику широку каструлю налити олії, добре її розігріти та викласти у неї помідори, які слід тушкувати протягом 5 хвилин. Додати болгарський перець та цибулю. Гарненько перемішати овочі і ще тушкувати кілька хвилин. Тепер додаємо моркву, гриби, сіль та цукор. Акуратно все перемішуємо, доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і, накривши кришкою, періодично помішуючи, тушкуємо салат 45-60 хвилин. Додаємо оцет і ще тримаємо на вогні протягом 5 хвилин. Залишилося розкласти салат у теплі стерилізовані баночки і швиденько їх закатати. Перевернути догори дном, накрити і залишити до повного вистигання.

Смачного! І не забувайте, що гриби — не лише дуже смачні, а й корисні, недаремно їх називають рослинним м’ясом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>