Вона повертається

22.08.2014
Вона повертається

Кожен етап політичної біографії Тимошенко символізувала нова зачіска. Її остання «бабета» попереджає усіх, хто погано працював, поки лідерка «Батьківщини» сиділа в тюрмі, що час розплати — не за горами. (з сайта lady.tochka.net.)

Після повторного програшу на президентських виборах одна з найпопулярніших (колись!) постатей вітчизняного політикуму — Юлія Тимошенко — надовго випала з поля зору соціуму. Але і до 25 травня Юлія Володимирівна надто активною не була. Тож, власне, мовчанню Тимошенко виповнюється вже півроку. Аби не святкувати подібні «іменини», ЮВТ наприкінці поточного місяця урочисто виходить «на люди». 28 серпня відбудеться партійний з’їзд «Батьківщини», який стане першим публічним заходом за участю Тимошенко.

Зберуться, щоб покритикувати владу?

Як прийнято у партійному середовищі, з’їзд пройде в два етапи. Перший буде присвячений кадровим моментам — прес-секретар ЮВТ Марина Сорока повідомила, що лідерка «Батьківщини» останнім часом активно займалася питаннями реорганізації партії. А один з представників тимошенківської команди — нардеп Володимир Бондаренко — додав, що другим пунктом порядку денного буде обговорення того, чому влада не виконує вимоги Майдану.

«Незабаром будуть висловлені питання до нової влади. Насамперед — євроінтеграція і люстрація, які були основними вимогами Євромайдану, — сказав Бондаренко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». Натомість Тимошенко провела власну люстрацію — за словами депутата, в результаті чистки лав своїх посад позбулися керівники регіональних організацій «Батьківщини», дії яких привели до незадовільних результатів Тимошенко на президентських виборах.

«Люстрація від Юлі» була жорсткою та невблаганною. За останні місяці партійних квитків позбулися півтори тисячі членів «Батьківщини». Контингент виключених представлений і депутатами місцевих рад. Останні постраждали за колабораціонізм з представниками режиму Януковича. Викинули з партії й тих, хто під час останніх парламентських та президентських виборів був помічений у штабах опонентів.

Говорять, що, почавши з «низів», Юлія Володимирівна все більш впевнено просувається нагору. Гнів партійної дами не омине і народних депутатів України — останнім наказано готуватися. Кожен iз парламентаріїв також відзвітує про те, що він робив або чого не робив протягом останнього часу.

А після того як уся погана трава з полів «Батьківщини» буде викошена, партія може провести й другий етап з’їзду — вже більш урочистий та присвячений достроковим парламентським виборам. Якщо останні будуть проголошені Президентом України (очікується, що це станеться наступного тижня), «Батьківщина» збереться орієнтовно 3-5 вересня, щоб затвердити списки своїх кандидатів.

А Яценюк проти?

Найбільшою інтригою з’їзду «Батьківщини» буде те, чи побачимо ми серед його делегатів Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова. «УМ» уже неодноразово писала про те, що Прем’єр та спікер коливаються наразі між двома варіантами подальшої кар’єри. Перший полягає у вливанні в пропрезидентську партію «Солідарність», а другий — у прискорену розбудову власної політсили. Для останньої, подейкують поінформовані джерела, вже й пару варіантів назв накидали — партія Яценюка та Турчинова може називатися «Народний фронт» або «Українські патріоти».

В кожному разі, варіант, за яким обидва достойники залишаються під парасолею Юлії Володимирівни, ними навіть не розглядається. Що стосується Яценюка, то його шляхи з ЮВТ остаточно розійшлися після того, як Тимошенко запропонувала главі уряду другий номер у партійному списку (тоді як перший, зрозуміло, мав відійти їй самій). Тим часом Порошенко готовий віддати Яценюкові перший номер «Солідарності». У боротьбі «одиниці» і «двійки» перемогла, звісно, перша — як більш перспективна цифра.

Але якщо з Яценюком (котрий, нагадаємо, очолював спільний список «Батьківщини» та «Фронту змін» на виборах 2014 року) Тимошенко ще готова продовжувати співпрацю, то Олександр Турчинов, схоже, давно позбувся прихильності ЮВТ. Причина цього криється у тій самостійності, яку чинний спікер дозволив собі у часи, коли він був в.о.Президента України.

Якщо на з’їзді 28 серпня й справді дійде до відвертої розмови про кадри, цікаво, яку оцінку надасть Юлія Тимошенко своїм колишнім соратникам. До тих, iз ким ЮВТ вирішує порвати, вона буває невблаганна. Але, можливо, останні роки та випробування, що випали на долю Тимошенко, зробили її більш толерантною?