Найняті сіяти жах

20.08.2014
Найняті сіяти жах

Частина вилученого у терористів арсеналу. (прес-центру СБУ.)

Шестеро диверсантів, завербованих російськими спецслужбами, ледве не знесли в повітря базу відпочинку під Харковом, де розміщувався загін правоохоронців із Дніпропетровська. На території сусіднього регіону міліціонери охороняли один зі стратегічних об’єктів області. До рук місцевих співробітників СБУ та МВС зловмисники потрапили у момент, коли ретельно готувалися знести в повітря корпуси оздоровчого закладу. При собі вони мали потужний арсенал зброї: три ручнi протитанковi гранатомети, реактивний піхотний вогнемет «Джміль», два автомати Калашникова, пістолет Макарова, гранати і чималий запас патронів.

Двоє із затриманих виявилися батьком i сином. Наймолодшому з підозрюваних 21 рік, найстаршому — 53. Як повідомила прес-служба обласної прокуратури, ці найманці готувалися до нових диверсій, при цьому скоїли далеко не перший злочин. Адже їх аргументовано підозрюють в обстрілі товарного потяга на перегоні Зміїв—Занки (ця НП сталася у липні) та серпневому нападі на будівлю бронетанкового заводу. Причетність затриманих до обстрілу харківського військового комісаріату довести поки що не вдалося. Втім, не виключено, що до рук правоохоронців потрапила лише частина диверсійної банди.

Докази своїх злодіянь диверсанти мали при собі. Йдеться про звичайну комп’ютерну «флешку», на якій зберігалося зняте з місця терактів відео. Ця «фільмотека» потрібна була для пред’явлення кураторам iз російської ФСБ, тобто як доказ того, що «хлопці» на території Харківщини розгорнули серйозну роботу. Вони також мали доручення від російських спецслужб вербувати нових членів терористичного угруповання.

Наразі всі шестеро перебувають під вартою. Прокурор області Василь Синчук наполягає на тому, аби підозрювані провели в СІЗО весь досудовий термін. Їм висунуто обвинувачення одразу за двома статтями Кримінального кодексу — незаконне користування зброєю і терористичний акт. Слідчими вже з’ясовано, що ця терористична група планувала напередодні святкування Дня Незалежності збити літак сил АТО.

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова СБУ Валентин Наливайченко доповів Президентові Петру Порошенку про затримання злочинної групи, яка готувала терористичні та диверсійні акти на Полтавщині. П’ятеро місцевих диверсантів віком від 39 до 55 років (троє з них — колишні військові) планували підірвати міст поблизу міського залізничного вокзалу Полтави. Двох iз них співробітники СБУ затримали днями у міжнародному аеропорту «Бориспіль» при посадці на рейс «Київ—Москва». За даними СБУ, після прибуття до Росії ці особи планували пройти диверсійну підготовку в таборі для найманців у місті Ростов-на-Дону. Ще трьох терористів затримали у Полтаві.

Під час обшуку помешкань зловмисників правоохоронці виявили карти місцевості з позначеними «цілями» — об’єктами інфраструктури щодо яких були заплановані теракти. Також вилучено вибуховий пристрій, начинений саморізами і цвяхами, та вогнепальну зброю. Показово, що диверсанти з Полтави, підробивши документи, навіть створили громадську організацію «Полтавська Фортеця» й під цією вивіскою збирали кошти нібито на потреби АТО. Насправді ж гроші використовували для фінансування тероризму.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>