Погарячкували

19.08.2014
Погарячкували

Дмитро Ярош.

У суботу всіх, хто стежить за перебігом подій у політиці та на сході, не на жарт стривожила новина: лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош висунув Президентові Петру Порошенку ультиматум протягом 48 годин навести лад у лавах міліції, інакше пригрозив зняти своїх бійців із позицій на сході (сам Ярош також бере участь в АТО) і прийти з хлопцями до Києва, щоб самому встановити справедливість. Така емоційна заява була спровокована повідомленням, що в Києві міліція затримала 15 членів «Правого сектору». «Їх били, із них вибивали покази, одягали пакети на голови, і міліція від цього отримувала, як кажуть хлопці, певний кайф», — заявив пізніше Ярош, зазначивши, що «в той час, коли добровольці «Правого сектору» воюють за територіальну цілісність і суверенітет нашої країни, там, не на передовій, відбувається те саме, що й до революції».

Ця заява викликала палку інтернет-дискусію між прихильниками «Правого сектору» та очільниками Міністерства внутрішніх справ, які в боргу не лишилися. Глава міністерства Арсен Аваков, без зайвої дипломатії, звинуватив Яроша у передвиборчому піарі, зазначивши, що заява про відставку першого заступника міністра Володимира Євдокимова (а саме його Ярош звинувачував у причетності до тортур та в інших неблаговидних діяннях) уже два тижні як лежить у Кабінеті Міністрів і питання його відставки лише у формальному голосуванні. А радник міністра Антон Геращенко зазначив, що весь скандал розгорівся навколо ситуації із затриманням групи представників «Правого сектору», в яких у машині було виявлено арсенал зброї, у Стрийському районі на Львівщині, додавши, що хлопців того ж дня відпустили під особисте зобов’язання, без жодних тортур і знущань.

Зрештою, сам Дмитро Ярош, схоже, розібрався в ситуації, оскільки за кілька годин після емоційного ультиматуму виступив із відеозверненням, у якому заявив, що «враховуючи ситуацію на фронті, вони залишаються на своїх позиціях», однак попередив, що вони і надалі будуть захищати своїх людей від свавілля. Одразу ж після цього на сторінці Яроша в мережі «Фейсбук» з’явилося і розпорядження лідера «Правого сектору» про те, що Добровольчому українському корпусу «ПС» заборонено вивозити із зони АТО зброю, боєприпаси та вибухові речовини. «Їх рух може відбуватися тільки в одному напрямку — на фронт. В екстрених випадках про пересування наших бійців зі зброєю поза зоною бойових дій будуть повідомлятися Центральне та обласні управління СБУ», — йшлося в заяві.

На перший раз ескалації конфлікту вдалося уникнути, інакше його наслідки в умовах війни могли б бути дуже сумними. Хоча і сам Антон Геращенко у своїй заяві зазначив, що «у нас вистачає проблем у міліції і з надмірним насильством, і з корупцією». І дамоклів меч «третього Майдану» лишається. Днями з’явилося звернення житомирських активістів, які протестують проти призначення керівником УМВС області Вадима Фокіна. «Влада нам нами знущається. Вони вважають, що революція закінчилася».

Фокін був (увага!) з 2013 року і під час революції — начальником слідчого управління ГУМВС України в Київській області. Саме його під час Майдану Віктор Балога включив у чорний список чиновників, проти яких потрібно було ввести санкції ЄС, під номером 32. А ще кажуть, що ось-ось цей Фокін має отримати генерала. Тепер розумієте, чому злочини проти Небесної сотні не розслідують? Бо злочинцям, які розстрілювали майданівців, дають звання генерала. Якщо пан Арсен Аваков не відреагує терміново, ми, активісти з усієї України, зробимо йому третій Майдан із люстрацією уже на тому тижні», — йдеться в їхній заяві.