Від доньки — до матері

13.08.2014
Від доньки — до матері

Дітям до вподоби візуально привабливі страви. (з сайта fotokonkurs.ru.)

Інколи у це складно повірити, але підлітки можуть зчиняти скандал iз приводу того, що мама не дозволяє самостійно господарювати на кухні. От хочу саме сьогодні приготувати пудинг (якого ніколи не готувала, більше того — навіть яєшню ніколи власноруч не смажила) — і все! Бо Марійка, яка принесе магазинний порошок для випічки, ідучи у гості, — уже з мамою практикувала таке кухарство. І чомусь уже не згадується історія кількамісячної давнини, коли ще в однієї подружки Марійка, вихваляючись своїми здібностями, перемастила увесь посуд і просто зіпсувала продукти — із тодішнього самостійного пирога нічого не вийшло.

Це все до того, що не варто нищити дитячі бажання долучитися до приготування страв. Втім не треба й пускати усе на самоплив. А щоб тактовно скерувати, про запас треба мати нескладні рецепти, які під силу навіть новачкам на кухні.

Зацікавити дітей можна вже назвою, якщо запропонуєте приготувати пиріг із тіста ММС. Абревіатура — ні що інше, як початкові літери основних складників тіста: мука, масло, сметана. Отже, потрібно: 300 г борошна, 150 г масла або маргарину, 2-3 столові ложки сметани, дрібка солі, четвертина чайної ложки соди. Навіть цукру не варто додавати. Замісити тісто з усього переліченого, спочатку просіявши борошно, а потім посікши у нього м’яке масло. Розділити на дві частини. Першу розкачати і викласти на дно бритванки. Накласти начинку і накрити другою половиною розкачаного тіста. Поколоти виделкою і пекти приблизно хвилин 40 при температурі 180 градусів.

Начинка може бути будь-яка. Найпростіше — консервовані невеликого розміру фрукти чи ягоди. Перш ніж викласти, їх треба зробити максимально сухими з допомогою паперових серветок; нижнє тісто присипати сухарями або екстрактом киселю, тим самим інгредієнтом присипати й начинку зверху. Також ММС прекрасно доповнює грибна начинка. Щоб її зробити, треба 4 яйця розбовтати виделкою, додати 3 плавлених сирки, пучок порізаної зеленої цибулі і підсмажені гриби, 100—150 г (можна взяти спасеровану до м’якості дрібно порізану ріпчасту велику цибулину з печерицями чи лісовими грибами).

Якщо є бажання експериментувати з більшою кількістю інгредієнтів — печіть печиво з шоколадними пластівцями. Потрібно: 2,5 склянки борошна, 200 г масла, 2 яйця, 1-1,5 склянки цукру, дрібка солі, чайна ложка соди, пачка ванільного цукру або чайна ложка ванілі, 300 г шоколадних пластівців. Борошно просіяти в миску і додати сіль та соду. У міксері розтерти масло з цукром, по-одному додати яйця, ваніль. Всипати поступово борошно і ретельно збити. У результаті має бути м’яке тісто. Насамкінець залишилося вмішати в нього шоколадні пластівці. Ложкою викласти на змащене чи вистелене пекарським папером деко на відстані не менше 3-4 см одне від одного. Випікати при температурі 190 градусів 9—12 хвилин.

І хай у юних кухарів перший млинець не буде глевким!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>