Сто разів про гідність

12.08.2014
Сто разів про гідність

На виставці «Сотня світлин Майдану» можна згадати все про зиму, яка кардинально змінила Україну. (автора.)

У Національному музеї Тараса Шевченка презентували фотовиставку «Сотня світлин Майдану» Валеріана Антоновича, викладача фотомистецтва коледжу Київського національного університету технологій та дизайну. Розпочалась вона Шевченковими словами «Борітеся — поборете...» та Гімном України.

Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус радий, що виставка проходить саме тут та наголосив: «Світлини показують, що українці стали нацією, яка відчуває один одного».

Сама презентація загалом розтяглася у часі, відвідувачі отримали розмиті акценти та велике ідейне нашаруваня. Проте самі фотороботи варті уваги. На них чітко прослідковується хронологія подій, різноманітність образів, серед яких щирі, рішучі, закохані, відчайдушні, а також поранені люди. На фото — і події, типові для Майдану, і найгарячіші переломні моменти. Жанрово виставка різноманітна, є портрети, репортажі, відсутня постановка, що дає нам ефект присутності у вирі справжніх подій. Деякі жінки, які відвідали виставку, не приховували сліз, дивлячись на фото.

«Вогонь, домінуючи на світлинах, стає тлом, учасником та головним героєм дійства. Це вогонь очищення. Революційна патетика, напруження, накал емоцій створюють ефект присутності глядача у вирі подій. Вражають психологічні портрети учасників драми, які опинились по різні боки баррикад», — відзначають організатори фотовиставки.

Предствлено панад 100 фотографій про події, що розгорталися у серці України восени 2013-го та взимку 2014-го. Світлини представлені у формі репортажу, відтворено хронологію подій.

На відкритті збирали кошти для наших військових, які організатори пообіцяли особисто відвезти в зону АТО. Після презентації відвідувачів пригостили канапками, які у часи Майдану були однією з найпоширеніших страв.

Фотовиставка діятиме у Національному музеї Тараса Шевченка до 15 серпня.