«Їхнiм останнiм аргументом

05.08.2014

На днях переможця Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», номінанта на Шевченківську премію Володимира Лиса побили невідомі поблизу його рідного села біля Любомля на Волині.

Там щороку на місці бою повстанців із нацистами відбувається патріотичний табір під назвою «Згоранська варта». За словами письменника, після панахиди він повертався до батьківського дому. Через певний час за його спиною з’явилися чоловіки років 30—35, які розмовляли російською. Обговорювали щойно проведену «Варту», називаючи її учасників фашистами.

Володимир Лис поділився: «Вирішив промовчати. Але коли прозвучала фраза: «А потом их повели на обед. Наверное, человечиной кормили. Они же там ничего другого не едят», то я вже не міг витримати. Спробував спокійно поговорити, навести кілька аргументів на захист... Але у відповідь почув такі брутальні образи, що соромно згадувати. Казали, що Україна фашистська, що Європу не визнають, всіляко ображали воїнів УПА. Їхнім останнім аргументом був кастет».

Письменник повідомив, що нападників було двоє, та додав: «Один дістав просто з кишені кастет і вдарив по обличчю. Отак побили і спокійно пішли собі до джипа. Очевидно, що це не місцеві і точно не психічно хворі люди. Думаю, це так звані наші «внутрішні біженці» з Донбасу. Один розмовляв винятково російською, інший — теж, але вживав українські наголоси, сказав кілька українських фраз. Вони тут, на Шацьких озерах,  настільки нахабно поводяться, настільки по-сволочному, що їх люди починають ненавидіти».

Депутат обласної ради Валентина Блінова звернулася до обласних прокуратури, міліції та СБУ: «Хочу наголосити, що саме Шацькі озера стають зоною сепаратистських настроїв. Про це свідчать слова Володимира Лиса, який почув їх від так званих переселенців: «Надо будет сообщить Путину, как здесь красиво. Пусть и сюда приедет».

На захист Лиса став також голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Він вимагає від Міністерства внутрішніх справ негайного розслідування цього факту та покарання винних.

Зараз письменник перебуває на лікарняному зі струсом мозку.

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

Володимира Лиса публічно підтримала письменниця Марія Матіос, про що написала на своїй сторінці у «Фейсбуцi»: «Оголосіть мені анафему чи звинуватьте у радикалізмі, але після того, як приїжджі проросійські молодики на Волині побили кастетами одного з найталановитіших українських письменників — Володимира Лиса, я би найтвердішим способом заборонила будь-кому з чоловіків мобілізаційного віку зі сходу давати притулок. Інвалідам, жінкам, дітям, людям похилого віку — навіть без розмов. Але не 30-річним жеребцям на «Лексусах» і «Мерседесах» із донецькими і луганськими номерами, які наводнили Україну від Києва до Ужгорода, в надії на жалісливі серця українців, у розрахунках ще й на дармове житло і своє байдикування. Пора речі називати своїми словами: свій дім повинні захищати чоловіки. У себе вдома. А ми їм допомагатимемо. У тому числі силами АТО. І ми зобов’язані допомагати тим, хто справді потребує допомоги, а не тим дармоїдам, хто обзиває лохами-западенцями своїх рятівників, та ще й може надавати стусанів за наше добро, вивішуючи російські прапори у дворах господарів, які дали їм прихисток.

Майдан і війна поставили дуже чіткі маркери на людях і їхніх вчинках. І на моїй свідомості також».