Є консенсус!

30.07.2014
Є консенсус!

Іще не так давно Володимир Путін почувався «своїм» у компанії світових лідерів. Тепер усі, хто на цьому фото біля нього — Ангела Меркель, Девід Камерон, Барак Обама, Франсуа Олланд — одностайні в намірах зупинити кремлівського диктатора. (з сайта zoomnews.es.)

Попри намагання російської влади вдавати байдужість, запроваджені США, Євросоюзом та деякими іншими державами санкції вже зараз б’ють по російській економіці. Якщо ж Захід таки наважиться на секторальні санкції так званої третьої хвилі, це може обернутися для РФ мало не катастрофою. Саме тому в напозір одностайному оточенні президента Росії Володимира Путіна насправді вирують неабиякі пристрасті. Принаймні саме такою інформацією володіє Федеральна розвідувальна служба Німеччини.

Як пише журнал «Шпігель», німецькі розвідники побачили ознаки того, що у найвищому керівництві Росії ведеться боротьба між прихильниками жорсткого політичного курсу і бізнес-елітою за вплив на президента Путіна. Російські олігархи, які втрачають прибутки, а часто й можливість виїздити за кордон, дуже занепокоєні санкціями ЄС. І готові наважитися поставити економічні інтереси вище за політичні та «пригальмувати» Путіна.

Судячи з усього, саме ця інформація розвідки додала рішучості німецькому уряду й персонально канцлеру ФРН Ангелі Меркель. Днями її заступник, віце-канцлер і міністр економіки Зигмар Габріель закликав Євросоюз «завдати удару» по російських олігархах, заморозивши їхні рахунки та анулювавши візи. На підтримку санкцій висловилися також міністри фінансів та закордонних справ Німеччини Вольфганг Шойбле і Франк-Вальтер Штайнмайєр. Глава мінфіну навіть заявив, що в цьому випадку «економічні інтереси Німеччини мають другорядне значення, а найвищим пріоритетом є забезпечення стабільності та миру».

Тепер німецький уряд закликає ЄС не зволікати й ухвалити рішення про подальші санкції якомога швидше. А канцлер Ангела Меркель навіть заявила, що готова перервати відпустку, щоб бути присутньою на позачерговому саміті європейських лідерів, який затвердить це питання.

Рішення про те, який шлях надалі оберуть лідери ЄС, очікувалося вчора увечері. На той час, коли верстався цей номер, засідання Комітету постійних представників країн ЄС (COREPER), який має винести свою ухвалу на затвердження саміту очільників держав Євросоюзу, іще тривало. Хоча почалося ще о 9:30 за брюссельським часом...

А напередодні відбулися п’ятисторонні переговори президентів США Барака Обами і Франції Франсуа Олланда, а також глав урядів Німеччини, Великої Британії й Італії — Ангели Меркель, Девіда Камерона і Маттео Ренці — на «все ту саму» тему.

Усі учасники розмови досягли згоди щодо необхідності запровадження нових санкцій. Тож на відсутність консенсусу, яка досі стояла на перешкоді економічним подальшим заходам проти Росії, тепер уже не поскаржишся.

«Можна з жалем констатувати що, попри неодноразові заклики на адресу президента РФ Володимира Путіна, Росія не намагається вплинути на сепаратистів із метою примусити їх до переговорів. Також Росія не здійснює реальних кроків для встановлення контролю над кордоном з Україною», — пояснюють свою позицію п’ятеро лідерів у поширеній за підсумками переговорів заяві.

А ТИМ ЧАСОМ...

Євросоюз потребує більше часу для визнання терористичними організаціями так званих Донецької та Луганської народних республік. Як повідомляє УНІАН, про це на прес-конференції у Варшаві заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

«Підслухані українською контррозвідкою розмови вказують, що особи, пов’язані з цими утвореннями (ДНР та ЛНР. — Ред.), окуповують будинки, беруть заручників, стріляють у цивільні літаки. Це, власне, діяльність, яка у нас асоціюється з терористами. Але прошу нам дати трохи часу для юридичного аналізу, бо визнання такого статусу мало б дуже конкретні юридичні та практичні наслідки», — наголосив глава польського МЗС.

Сікорський нагадав, що це питання обговорювалося минулого тижня в Брюсселі, і низка держав-членів ЄС підтримала пропозицію України визнати ДНР та ЛНР терористичними організаціями. Але для ухвалення такого рішення потрібно надійне юридичне обґрунтування.

 

ГРОШІ

Втрати Росії від економічних санкцій Євросоюзу складуть, за оцінкою Брюсселя, близько 100 мільярдів євро за два роки: 23 мільярди цього року та 75 мільярдів — у 2015-му. Проте й країни Євросоюзу також постраждають від обмеження доступу Росії до фінансового ринку, заборони на постачання зброї та товарів і технологій подвійного призначення. Єврокомісія прогнозує, що втрати ЄС можуть сягнути 40 мільярдів євро в поточному році й приблизно 50 мільярдів — у наступному. Це в тому разі, якщо Росія запровадить у відповідь свої санкції на торговельні й фінансові операції з ЄС (а вона їх запровадить, про що неодноразово заявляли речники Кремля).

Особливе занепокоєння така перспектива викликає в економічно вразливих країн Південної Європи, зокрема Італії. Тож на засіданні минулого тижня Комітету постійних представників країн ЄС південноєвропейські держави закликали колег врахувати негативні наслідки при ухваленні економічних санкцій щодо Росії.

Як повідомляє «Німецька хвиля», східний комітет німецької економіки, який представляє компанії, що працюють у Російській Федерації, підрахував, що економічні санкції поставлять під загрозу 350 тисяч робочих місць, безпосередньо зав’язаних на німецько-російських торговельних відносинах. Незважаючи на це, голова комітету Екхард Кордес висловив готовність підтримати санкції проти РФ.

Раніше про підтримку санкцій заявили і представники німецьких бізнес-асоціацій, які також зазнають від обмеження торгівлі з Росією великих фінансових втрат.

 

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>