Вдягаємо сливи у хусточки

23.07.2014
Вдягаємо сливи у хусточки

Тісто і фрукти — справжня насолода. (з сайта cookorama.net.)

Утриматися від спокуси поласувати випічкою зi свіжими ягодами і фруктами — несила. Хоч шматочок — з духмяним запахом літа і домашнього тепла. Бо цей смак неповторний.

Колобок-колобок...

Тільки влітку можна божеволіти від щастя, вдихаючи запах папіровки — білого наливу. Для випічки варто брати, зрозуміло, не перестиглі плоди, а міцненькі. Одна з найпростіших варіацій — пиріг iз яблуками з ваніллю і мускатним горіхом. Беремо 4 яйця, три чверті склянки цукру, 125 г м’якого масла, склянку борошна, чайну ложку розпушувача тіста, за смаком (десь по півчайної ложки) ванілі і меленого мускатного горіха, 2-3 яблука, лимонний сік. Спочатку ретельно розтираємо ложкою вершкове масло з цукром. Вводимо у масу по одному яйця, безперервно збиваючи. Далі в об’ємну масу акуратно вводимо ваніль і просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Швидко ріжемо на тонкі скибочки вимиті й висушені яблука. Далі розміщаємо заготовки з розрахунку, що матимемо 3-4-шарову випічку. Спочатку щільно викладаємо яблучні часточки на змащену вершковим маслом круглу форму, зверху скроплюємо лимонним соком; заливаємо тістом. Таку «процедуру» повторюємо кілька разів. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин. Подаємо пиріг перевернутим, просто прикрасивши листочками меліси чи м’яти або по-італійськи — з морозивом.

Кекс із яблуками чи сливами можна спекти за таким рецептом. Для тіста потрібно 2,5 склянки борошна, половина склянки крохмалю, 200 г маргарину, масла або несоленого смальцю, склянка цукру, чверть чайної ложки соди, чайна ложка порошку для печива, яйце, склянка кефіру або рідкої сметани, чайна ложка ванільної есенції чи ванільного цукру, 2-3 краплі мигдалевої есенції. Сливи або яблука треба попередньо порізати на невеликі часточки і посипати 3 столовими ложками цукру. Дати постояти, поки готуємо тісто. Наприкінці злити сік, який утвориться. Тісто готуємо так. Борошно, крохмаль, цукор, жир, порошок до печива і соду треба перетерти в руках або посікти ножем. Додати яйце і кефір (сметану), замісити. Змастити форму і викласти досить м’яке тісто. Бажано не забути посипати його зверху тертою булкою або манкою (вони вберуть зайву вологу), а потім викласти сливи (яблука). Зверху ще можна посипати дрібно змеленими горіхами і кокосом (по жмені). Пекти при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин.

«Конвертики» і кекси

Із яблуками або сливами можна приготувати надзвичайні «конвертики»: тісто зготувати звечора, а зранку спекти. Якщо оберете для начинки середнього розміру угорки (без кісточки), цю випічку можна назвати «сливи у хусточках». Отже, щоб мати 10 «конвертиків», беремо 220 г вершкового масла, 170 г кисломолочного сиру, 3 столових ложки цукру-піску, по половинi чайної ложки солі та кориці, 300 г пшеничного борошна, 10 слив, 10 невеликих шматочків рафінаду, яєчний білок для змащування. Спочатку готуємо пісочне сирне тісто на основі домашнього кисломолочного сиру. Добре охолоджене масло треба посікти з борошном, сіллю і цукром-піском у кухонному комбайні чи просто ножем. Додати кисломолочний сир — і перетворити масу на однорідну. (Якщо немає під рукою кухонного комбайна, сир краще попередньо пропустити через м’ясорубку або перетерти через сито). Колобок тіста загорнути у целофан і відправити на добу в холодильник. Потім тісто помістити між двома листами харчового целофану і тонко розкачати — завтовшки 2 мм. Порізати на квадрати зі сторонами близько 7 см. У центр кожного покласти підготовлену сливу без кісточки. Замість останньої помістити шматок рафінаду, який треба присипати меленими корицею і гвоздикою. Загорнути сливи в тісто, піднімаючи чотири кутки тіста вгору і закріпивши їх зверху. (Як начинку можна покласти по шматочку яблука, присипаного цукром-корицею-гвоздикою). Змастити кожен «конвертик» білком і посипати цукром. Випікати 18-20 хвилин при температурі 190 градусів.

Невеликі мафіни-кекси можна нашвидку приготувати з малиною-персиками. Щоб спекти десяток, потрібно мати 1,5 склянки борошна, столову ложку порошку до печива, половину чайної — солі, чверть склянки (або трохи менше) цукру, 60 г масла (4 столові ложки), яйце, три чверті склянки молока, склянку цілих ягід чи їхніх шматочків. Розігріти духовку до 200 градусів. Формочки змастити жиром. Масло розтопити й охолодити. Просіяти борошно, порошок до печива і сіль у велику миску. Додати цукор і перемішати. В іншій мисці або чашці змішати розтоплене масло, яйце і молоко. Змішати рідкі складники із сухими, але не вимішувати до однорідності (бо це розрідить тісто). Акуратно вмішати ягоди. Розкласти тісто у формочки. Випікати близько 20 хвилин. Вийняти мафіни з форми і залишити охолоджувати на решітці.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>