Утриматися від спокуси поласувати випічкою зi свіжими ягодами і фруктами — несила. Хоч шматочок — з духмяним запахом літа і домашнього тепла. Бо цей смак неповторний.
Колобок-колобок...
Тільки влітку можна божеволіти від щастя, вдихаючи запах папіровки — білого наливу. Для випічки варто брати, зрозуміло, не перестиглі плоди, а міцненькі. Одна з найпростіших варіацій — пиріг iз яблуками з ваніллю і мускатним горіхом. Беремо 4 яйця, три чверті склянки цукру, 125 г м’якого масла, склянку борошна, чайну ложку розпушувача тіста, за смаком (десь по півчайної ложки) ванілі і меленого мускатного горіха, 2-3 яблука, лимонний сік. Спочатку ретельно розтираємо ложкою вершкове масло з цукром. Вводимо у масу по одному яйця, безперервно збиваючи. Далі в об’ємну масу акуратно вводимо ваніль і просіяне борошно, змішане з розпушувачем. Швидко ріжемо на тонкі скибочки вимиті й висушені яблука. Далі розміщаємо заготовки з розрахунку, що матимемо 3-4-шарову випічку. Спочатку щільно викладаємо яблучні часточки на змащену вершковим маслом круглу форму, зверху скроплюємо лимонним соком; заливаємо тістом. Таку «процедуру» повторюємо кілька разів. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин. Подаємо пиріг перевернутим, просто прикрасивши листочками меліси чи м’яти або по-італійськи — з морозивом.
Кекс із яблуками чи сливами можна спекти за таким рецептом. Для тіста потрібно 2,5 склянки борошна, половина склянки крохмалю, 200 г маргарину, масла або несоленого смальцю, склянка цукру, чверть чайної ложки соди, чайна ложка порошку для печива, яйце, склянка кефіру або рідкої сметани, чайна ложка ванільної есенції чи ванільного цукру, 2-3 краплі мигдалевої есенції. Сливи або яблука треба попередньо порізати на невеликі часточки і посипати 3 столовими ложками цукру. Дати постояти, поки готуємо тісто. Наприкінці злити сік, який утвориться. Тісто готуємо так. Борошно, крохмаль, цукор, жир, порошок до печива і соду треба перетерти в руках або посікти ножем. Додати яйце і кефір (сметану), замісити. Змастити форму і викласти досить м’яке тісто. Бажано не забути посипати його зверху тертою булкою або манкою (вони вберуть зайву вологу), а потім викласти сливи (яблука). Зверху ще можна посипати дрібно змеленими горіхами і кокосом (по жмені). Пекти при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин.
«Конвертики» і кекси
Із яблуками або сливами можна приготувати надзвичайні «конвертики»: тісто зготувати звечора, а зранку спекти. Якщо оберете для начинки середнього розміру угорки (без кісточки), цю випічку можна назвати «сливи у хусточках». Отже, щоб мати 10 «конвертиків», беремо 220 г вершкового масла, 170 г кисломолочного сиру, 3 столових ложки цукру-піску, по половинi чайної ложки солі та кориці, 300 г пшеничного борошна, 10 слив, 10 невеликих шматочків рафінаду, яєчний білок для змащування. Спочатку готуємо пісочне сирне тісто на основі домашнього кисломолочного сиру. Добре охолоджене масло треба посікти з борошном, сіллю і цукром-піском у кухонному комбайні чи просто ножем. Додати кисломолочний сир — і перетворити масу на однорідну. (Якщо немає під рукою кухонного комбайна, сир краще попередньо пропустити через м’ясорубку або перетерти через сито). Колобок тіста загорнути у целофан і відправити на добу в холодильник. Потім тісто помістити між двома листами харчового целофану і тонко розкачати — завтовшки 2 мм. Порізати на квадрати зі сторонами близько 7 см. У центр кожного покласти підготовлену сливу без кісточки. Замість останньої помістити шматок рафінаду, який треба присипати меленими корицею і гвоздикою. Загорнути сливи в тісто, піднімаючи чотири кутки тіста вгору і закріпивши їх зверху. (Як начинку можна покласти по шматочку яблука, присипаного цукром-корицею-гвоздикою). Змастити кожен «конвертик» білком і посипати цукром. Випікати 18-20 хвилин при температурі 190 градусів.
Невеликі мафіни-кекси можна нашвидку приготувати з малиною-персиками. Щоб спекти десяток, потрібно мати 1,5 склянки борошна, столову ложку порошку до печива, половину чайної — солі, чверть склянки (або трохи менше) цукру, 60 г масла (4 столові ложки), яйце, три чверті склянки молока, склянку цілих ягід чи їхніх шматочків. Розігріти духовку до 200 градусів. Формочки змастити жиром. Масло розтопити й охолодити. Просіяти борошно, порошок до печива і сіль у велику миску. Додати цукор і перемішати. В іншій мисці або чашці змішати розтоплене масло, яйце і молоко. Змішати рідкі складники із сухими, але не вимішувати до однорідності (бо це розрідить тісто). Акуратно вмішати ягоди. Розкласти тісто у формочки. Випікати близько 20 хвилин. Вийняти мафіни з форми і залишити охолоджувати на решітці.
Смачного!