На кого ти лишив свою Горлицю?

22.07.2014
На кого ти лишив свою Горлицю?

Фото з сайта betv.com.ua.

Церемонія нагородження Одеського міжнародного кінофестивалю почалася з хвилини мовчання у зв’язку з раптовою смертю українського актора театру і кіно Віталія Лінецького. Фільм «Гніздо горлиці», де він грав батька, назвали найкращим у секції Work In Progress. Під час отримання нагороди режисер картини Тарас Ткаченко пообіцяв, що фільм закінчать і актора міняти не будуть. Із Лінецьким він відзняв приблизно відсотків 40. «Ще мали знімати Італію, де Віталік був не задіяний, і потім — знову Україну, коли героїня остаточно повертається додому. На жаль, ще багато сцен, включаючи кульмінаційну, за участю Віталіка залишились незнятими. Прийняли рішення дознімати і не міняти актора. Як? Поки що не знаю... Будемо сценарій переробляти. Зараз думатиму над цим. Вийде так, що він загине, а Дарина повинна залишитися з дітьми... Рішення, однозначно, є», — прокоментував «УМ» Тарас Ткаченко.

Продюсер стрічки Володимир Філіппов додав, що найкраща пам’ять про актора — це його роль, його екран. Тому обов’язково картину закінчать, і в головній чоловічій ролі буде актор Віталій Лінецький. Фільм «Гніздо горлиці» розповідає історію про звичайну буковинську сім’ю, де жінка (її грає Римма Зюбіна) їде на заробітки в Італію, вдома залишає чоловіка (Віталія Лінецького) з дочкою-студенткою, яка приносить додому «подарунок» у подолі. За сюжетом, картина мала б мати щасливий кінець. Жінка повертається з Італії вагітною від італійця. Після низки скандалів чоловік мириться із ситуацією, адже чужих дітей не буває, і приймає дружину назад у родинне гніздо. Тепер картина матиме геть інше закінчення.

Римма Зюбіна у себе на сторінці у «Фейсбуцi» розмістила фотографію, на якій на вершечку гори красується каплиця. Під нею написала: «А це ми у Вижниці з Віталіком Лінецьким влаштували фотосесію. Відшукали і таке. Віталік туди заліз. Я ще запевняла, що для красивого кадру йому треба так само, як дерев’яний гуцул, стояти на одній нозі. Ми з ним так сміялися, що я не могла знімати, а він — там встояти. «Знімай, блін, бо я зараз впаду і вб’юся! Швидше! Нам ще на зйомку». А кілька днів тому я видалила всі наші фото з тобою, здалося, що якість не та. Знала, що восени ми зніматимемо фінал. І тоді зробимо все як тре...

Йой, Митре... лишив свою Горлицю. Але я тепер, дякуючи тобі, маю крила».

Віталій Лінецький народився 16 листопада 1971 р. в Івано-Франківську. Отримав диплом Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

На початковому етапі своєї творчої кар’єри працював актором у Театрі юного глядача на Липках у Києві, а в рідному Івано-Франківську — в українському театрі драматургії. Останні кілька років і до сьогодні грав у Київському академічному театрі драми і комедії на Лівому березі.

Саме за здатність перевтілюватися, вміння «зростися» з образом він двічі ставав лауреатом професійної театральної премії «Київська Пектораль». Першу премію отримав у 1988 році в номінації «Найкраща чоловіча роль другого плану»: Віталій Лінецький зіграв роль Сеньйора Меніса у виставі «Трохи вина... або 70 обертів» за новелами Піранделло. У 2007 році він переміг у номінації «Найкраща чоловіча роль першого плану» за роль Єгора Войницького у виставі «26 кімнат» за п’єсою Чехова «Лісовик».

Актор активно не тільки грав у театрі, а й знімався в кіно. За своє коротке життя зіграв понад шістдесят п’ять ролей на українській і російській сценах, у фільмах, серіалах. Та відомим Лінецький став після ролі генія-програміста Олега Пожарського в серіалі «День народження Буржуя» (1999). Після цього його почали впізнавати на вулиці. За кілька днів до смерті Віталій повернувся зі зйомок з-під Одеси, де грав майора КДБ в українсько-російському військовому фільмі «Незламна» (робоча назва «Битва за Севастополь») режисера Сергія Мокрицького. Стрічка повинна вийти на екран у березні 2015 року. Зйомки завершилися, але озвучування ще не було. Чиїм голосом говоритиме герой Віталія, поки що не відомо.

За словами директора Театру на Лівому березі Олександра Ганноченка, актор упав i розбив голову. Його тіло знайшли у переході біля Кирилівської церкви. Говорять також, що у Віталія раніше були проблеми з алкоголем. 

Тепер у соціальних мережах можна прочитати прощальні слова, які пишуться на честь заслуженого актора України і просто людини Віталія Лінецького. Багато хто з його друзів не може відійти від шоку і відмовляється вірити в смерть актора.