Росія на лаві підсудних

17.07.2014
Росія на лаві підсудних

За Чубарова та Джемілєва Росія відповість у суді.

Безумовно, керівництво РФ навряд чи зважатиме на таку «дрібницю», як те, що проти російської держави скеровані судові позови. Хоч адресовані вони не абикуди, а до Європейського суду з прав людини. Зате європейські партнери України, хочеться вірити, матимуть додаткові аргументи для засудження дій Кремля.

Йдеться наразі про спробу екс-голови Меджлісу кримських татар Мустафи Джемілєва оскаржити заборону на в’їзд на територію Криму. Варто зазначити, що справу Надії Савченко проти РФ (яку ЄСПЛ вже взяв до розгляду) вивчатимуть у пріоритетному порядку. Можливо, це створить прецедент для всіх скарг, що надходять iз терен України.

Нагадаємо, що невдовзі після заборони на в’їзд для Мустафи Джемілєва аналогічний документ було вручено й народному депутату Рефату Чубарову. Список персон нон-ґрата в інтерпретації влади анексованого Криму, як бачимо, зростає. А уповноважена з прав людини РФ Елла Памфілова, котра обіцяла перевірити всі обставини, пов’язані з долею Джемілєва, так і не дотримала свого слова, що, в принципі, для російських чиновників є звичною практикою.

Натомість ситуацію коментує українська омбудсвумен Валерія Лутковська, яка зазначає, що росіяни шкодять ще й тим, що не видають на руки фігурантам заборони відповідні документи. А це гальмуватиме розгляд справи у суді. Позиція РФ абсолютно абсурдна, але «ми будемо боротися», зазначає Лутковська.

Міністр юстиції Павло Петренко зі свого боку додав, що всі злочини Російської Федерації нині ретельно фіксуються — і для майбутніх судів, і для того, щоб iз часом таки повернути Крим Україні. «Хочу наголосити, що активна юридична робота з боку України не дасть здійснитися планам Російської Федерації щодо приєднання Криму до РФ».

«Усі факти, що стосуються військової агресії РФ у Криму, зафіксовані. Це факти викрадень, убивств та катувань. Таких фактів дуже багато. Заява України до ЄСПЛ нараховує понад 200 сторінок та 914 пунктів. І цей документ регулярно поповнюється новими фактами злочинів», — говорить Петренко.

Міністр також додає: «Ці злочини фактично можна порівняти з діями нацистської Німеччини. І представники російської влади, що розпочали цю агресію, понесуть відповідальність за смерті та зламані долі людей, що сталися через їхні забаганки стати імперією. Час імперій закінчився, і всі, хто вважає себе імператорами, дуже погано закінчать у короткотерміновому історичному аспекті».

Тим часом дії окупантів щодо Джемілєва та Чубарова мають на меті ще й руйнування єдності Меджлісу. «Україна молода» вже писала про те, що «вибивання з гри» спочатку визнаного авторитета та лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, а потім i заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова скероване передусім на деструктивні дії всередині Меджлісу.

Безперечно, що РФ робитиме все від неї залежне, аби дезавуювати останні прояви свободи й незалежності на кримському півострові, які пов’язують у першу чергу зі спільнотою кримських татар. Це народ, що пережив депортацію з рідних земель 70 років тому, гідний і незламний суперник для будь-чиїх імперських планів. У Москві це розуміють, тому й квапляться позбавити Меджліс беззаперечних лідерів. У контексті майбутніх місцевих виборів, запланованих на вересень, це завдання стає для Кремля особливо актуальним.