Затишшя перед бурею?

15.07.2014
Затишшя перед бурею?

Терористи не криючись роз’їжджають на російській техніці з російськими прапорами. Екіпажі бойвих машин також уже складаються з російських військових.

Вихідні на сході пройшли з позиційними боями, але без втрат iз нашого боку. У неділю львівські десантники розблокували доступ до аеропорту Луганська, хоча повністю взяти околиці аеровокзалу під свій контроль не вдається. Поблизу населеного пункту Зеленопілля силовики знищили колону терористів, підірвавши дві вантажівки зі зброєю. Такою була відповідь наших бійців на обстріл у п’ятницю наших позицій російськими системами «Град», внаслідок чого загинуло 23 силовики, ще 93 отримали поранення. Точка обстрілу була за 20 км від місця потрапляння снарядів, солдати навіть не бачили, звідки стріляють. «Хлопці, ми за вас помстимося. Як би не намагалися кусатися в агонії путінські пси війни, вони сповна заплатять за кожну краплю вашої крові. Я впевнений, що ані Донбас, ані Україна в цілому ніколи не забудуть тієї тяжкої ціни, якою сплачений наш шлях до перемоги», — написав на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

У неділю ж сили АТО звільнили ще чотири населені пункти навколо Луганська — Біле, Олександрівськ, Сутоган і Розкішне — і, за словами речника АТО Владислава Селезньова, готуються до рішучого штурму Луганська та Донецька. «Командування поставило завдання — взяти міста в кільце для недопущення проникнення сил бойовиків. Воно виконується. Але це процес. Донецьк — мільйонне місто. І це займає певний час», — цитує речника сайт Сегодня.ua. Частина бойовиків намагається втекти на територію Росії через Молодогвардійськ та Краснодон.

Схоже, Росія не збирається складати зброю, хоча, як зазначають експерти, Москва навряд чи піде на реалізацію в Україні повноцінного силового сценарію. За інформацією Дмитра Тимчука, через «дірявий» кордон триває активне постачання найманців та важкого озброєння, причому якщо раніше екіпажі бойових машин комплектувалися російськими відставниками та бойовиками з числа місцевих жителів, то нині на територію України проникають цілі бойові розрахунки з числа російських військовослужбовців. На кордоні з боку Ростовської області зосереджено велику кількість військової техніки з розпізнавальними знаками російських миротворчих сил. Щоправда, багато техніки іде і під російськими триколорами. «Ніхто вже не грає в конспірологію, танки йдуть під російськими прапорами, серед них є техніка новітньої модифікації, у тому числі Т-90. Частина техніки пішла на Суходільськ, Свердловськ та Ізварине, частина — на Луганськ», — зазначав очевидець, луганський активіст Дмитро Снєгірьов. Також відбувається перекидання російських військових частин до кордону з Харківською та Сумською областями.

Ще одним способом провокації, за словами Тимчука, є планові артилерійські обстріли бойовиками території РФ та прикордонних територій України. «На початку цих інцидентів було враження, що бойовики проводять обстріли випадково, в ході боєзіткнень із силами АТО. Але на сьогодні немає жодних сумнівів, що це ретельно спланована спецоперація», — пише він.

Тим часом казус беллі (формальний привід для оголошення війни), який Росія намагається використати для виправдання своїх дій, уже стався: у неділю в житловий будинок, що в російському місті Донецьк Ростовської області, потрапив снаряд, у результаті чого загинув місцевий житель, а в сусідньому будинку отримали поранення мати з донькою. У Росії одразу поспішили заявити, що снаряд потрапив з України, а тому вони залишають за собою право відповідати точковими ударами. Віце-спікер Ради Федерацій РФ Євген Бушмін заявив, що найбільш ефективним способом присікти обстріли з боку України є застосування високоточної зброї у відповідь. «Треба використовувати точкову зброю, в тому числі і як Ізраїль, щоб знищити тих, хто цей фугас (у російський Донецьк Ростовської області) запустив», — сказав він. Голова МЗС України Павло Клімкін повідомив, що в цьому випадку «Росія відповість сепаратистам», бо «було кілька випадків обстрілу (російських) прикордонних пунктів (з української території), але доведено, що обстріл вели з боку терористів».

Схоже, арбітром у цьому протистоянні просто зобов’язана виступити світова спільнота. Президент України Петро Порошенко під час розмови з президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм закликав Євросоюз дати належну оцінку фактам нелегального перетину російсько-українського кордону важкою воєнною технікою та атаки російських військових на позиції українських військовослужбовців. Також він звернувся до Ван Ромпєя з проханням включити українське питання до порядку денного Європейської Ради 16 липня і отримав запевнення, що це буде зроблено.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Києві в Національному музеї Великої Вітчизняної війни відкрилася виставка СБУ «доказів причетності Росії до підтримки терористів, що чинять свавілля на сході України». Це захоплена зброя (окремі зразки якої має на озброєнні лише армія Росії), документи диверсантів ГРУ ГШ РФ, паспорти та військові квитки російських громадян, сепаратистські агітки, свідчення найманців. «Я б кожного європейського політика, що мимрить про «мирний діалог» за участі Росії, водив би за руку на цю виставку і тицяв носом у кожен експонат. Щоб розуміли, що це — війна. Війна Росії проти України. І ніяк інакше», — зазначив на своїй сторінці у «Фейсбуці» Дмитро Тимчук.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>