Із Кучмою, але без Медведчука

10.07.2014
Із Кучмою, але без Медведчука

Разом і назавжди? Кучма й Медведчук на перемовинах у Донецьку. (з сайта mediaport.ua.)

Персона, чия поява на перемовинах у Донецьку так схвилювала всю Україну, знову відступає в тінь. Мова про Віктора Медведчука, який несподівано вигулькнув за одним «круглим столом» iз Леонідом Кучмою, місією ОБСЄ, представниками так званих ДНР та ЛНР, а також з нардепом Нестором Шуфричем. Тріо «Кучма-Медведчук-Шуфрич» викликало в цілому неприємні асоціації, втім частина політологів кинулася рятувати імідж другого Президента України, називаючи Кучму «контраверсійною фігурою» та «моральним авторитетом для cходу».

У кожному разі найбільше питань викликав не так Кучма, й тим паче не Шуфрич, а саме Медведчук. Близькість останнього до Володимира Путіна — очільника країни, котра здійснила анексію Криму та вторгнення на Донеччину та Луганщину, перекреслювала будь-яку риторику щодо патріотичних поривів Медведчука. Присутність кума Путіна на переговорах щодо миру виглядала чистої води блюзнірством. Тим паче на тлі того, що взагалі залишилося невідомим, кого саме він там представляв.

Нагадаємо, що РНБО згодом наголосило: офіційний Київ у Донецьку репрезентував винятково Кучма. Від непроханого медіатора Медведчука згодом відкараскалися й сепаратисти. Прем’єр «ДНР» Олександр Бородай в інтерв’ю «Газеті.РУ» заявив: «Давайте Путіна і Медведчука ми відразу розведемо в різні боки, оскільки це двi абсолютно різнi людини, дві абсолютно непорівнянні політичні фігури. Що стосується конкретно Віктора Медведчука, то він не має права представляти ні ДНР, ні ЛНР».

Згодом на переговорника Медведчука гостро відреагував i голова РНБО Андрій Парубій. Він назвав екс-главу кучмівської адміністрації злочинцем, який протягом останніх років сприяв терористам. Саме Медведчук фінансував та інструктував бойовиків Кремля, готував ґрунт для контрреволюції і прокладав в Україну шляхи для вторгнення, заявив Парубій. Така оцінка обурила Медвечука — лідер «Українського вибору» почав вимагати публічних вибачень від Парубія, причому принесених на скликаних спеціально задля цього засіданні РНБО. Інакше Парубій відповідатиме за «аморальні та провокаційні слова» в суді, обіцяє Медведчук.

На сьогодні відомо, що Медведчук більше не братиме участь у переговорах, повідомляє «Укрінформ» iз посиланням на свої джерела. Натомість Леонід Кучма свою участь у тристоронніх засіданнях продовжить. Шуфрича у повідомленнях інформагентства не згадували, проте, на думку політолога Артема Біденка, ані він, ані Медведчук iз напрацюванням собі додаткових балів не впорався. Відтак Шуфричу Біденко прогнозує відхід з активної політики, Медведчуку — ймовірне «виринання» на поверхню знову й знову через просування своєї політичної сили.

Але лишається ще й Леонід Кучма, про якого директор Інституту української політики Кость Бондаренко говорить як про «не єдиний приклад того, коли політика витягають iз небуття для вирішення окремих питань у переговорах». Бондаренко проводить паралель між Кучмою та Конрадом Аденауером, який, уже будучи відправленим на пенсію, повернувся до активної політики у віці 73 років й у ролі канцлера Німеччини керував країною до початку 60-х років.

Однак, якщо говорити про Леоніда Кучму, не слід забувати про те, який «шлейф» бекграунду тягнеться за цим політиком з минулого. Щаслива здатність так чи інакше виходити сухим із води робить Кучму де-юре не причетним ані до загибелі Чорновола, ані до смерті Гонгадзе, ані до «темників» (автором яких виступав його незмінний помічник Віктор Медведчук), ані до решти порушень у царині свободи слова та незалежного правосуддя. Що ж стосується «авторитетності» Кучми на cході, то в колекції майора Мельниченка є цікава розмова між тодішнім Президентом України та донецьким «губернатором» Януковичем. Останній доповідає Кучмі про збори данини з місцевої бізнес-еліти і з типовою для себе риторикою скаржиться на «козлів, які не хочуть платити». Коментарі тут вочевидь зайві.