Їстівна травичка

09.07.2014
Їстівна травичка

Салати влітку можуть стати основною стравою. (з сайта kushaem-vkusno.com.)

У мене просто покращується настрій, коли відкриваю холодильник і бачу багато зелені: салатне листя, крiп, петрушку, пір’я цибулі й часнику, щавель. Напевно, навіть сприйняття кольору посилає сигнали про наближення корисного столування — смачного й легкого для організму. Взагалі влітку хочеться менше їсти. Тому для багатьох різноманітні зелені салати перетворюються на основну страву.

Щоб не нападав розпач: немає чим годувати сім’ю — треба вміти вчасно підключати фантазію. Скажімо, в холодильнику лише залишки макаронів-«ракушок», зелена цибуля, крiп, солоні огірки, сметана та яйця. Зваріть останніх 2-3 штуки і через 5 хвилин, змішавши все, матимете поживний і корисний сніданок. Залишиться лише заварити каву чи чай.

Звичайно, чим більше припасів у холодильнику, тим краще. Поживний і легкий одночасно салат iз пекінською капустою (3-5 листків) і відвареною куркою (200 г). До них ще треба додати порізаний помідор, більший пучок петрушки або менший — базиліку і заправити олією. До речі, в цьому та інших салатах помідори можна замінювати дрібно посіченим щавлем. Кислуваті шматочки таких листочків також можуть прекрасно замінити сік лимона, який доречний при використанні нейтральної за смаком капусти.

Якщо любите в салатах не рослинні додатки, ними можуть стати відварені потрухи. Скажімо, курячі серця (200-300 г) доречно поєднати з «локшиною» з моркви (300-400 г), додати часник (5-6 зубчиків), пучок кропу, за смаком посолити та поперчити й заправити, залежно від уподобань, просто олією або сметаною.

Якщо є рукола, порвіть 4-5 листочкiв у миску, додайте порізане варене яйце, шматочки 1-2 помідорів, трохи приправте спеціями та олією. Беріть підсмажену грінку, тост чи просто шматок хліба і насолоджуйтеся легким літнім буттям.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>