У мене просто покращується настрій, коли відкриваю холодильник і бачу багато зелені: салатне листя, крiп, петрушку, пір’я цибулі й часнику, щавель. Напевно, навіть сприйняття кольору посилає сигнали про наближення корисного столування — смачного й легкого для організму. Взагалі влітку хочеться менше їсти. Тому для багатьох різноманітні зелені салати перетворюються на основну страву.
Щоб не нападав розпач: немає чим годувати сім’ю — треба вміти вчасно підключати фантазію. Скажімо, в холодильнику лише залишки макаронів-«ракушок», зелена цибуля, крiп, солоні огірки, сметана та яйця. Зваріть останніх 2-3 штуки і через 5 хвилин, змішавши все, матимете поживний і корисний сніданок. Залишиться лише заварити каву чи чай.
Звичайно, чим більше припасів у холодильнику, тим краще. Поживний і легкий одночасно салат iз пекінською капустою (3-5 листків) і відвареною куркою (200 г). До них ще треба додати порізаний помідор, більший пучок петрушки або менший — базиліку і заправити олією. До речі, в цьому та інших салатах помідори можна замінювати дрібно посіченим щавлем. Кислуваті шматочки таких листочків також можуть прекрасно замінити сік лимона, який доречний при використанні нейтральної за смаком капусти.
Якщо любите в салатах не рослинні додатки, ними можуть стати відварені потрухи. Скажімо, курячі серця (200-300 г) доречно поєднати з «локшиною» з моркви (300-400 г), додати часник (5-6 зубчиків), пучок кропу, за смаком посолити та поперчити й заправити, залежно від уподобань, просто олією або сметаною.
Якщо є рукола, порвіть 4-5 листочкiв у миску, додайте порізане варене яйце, шматочки 1-2 помідорів, трохи приправте спеціями та олією. Беріть підсмажену грінку, тост чи просто шматок хліба і насолоджуйтеся легким літнім буттям.