Вітамінні бомби
Є немало людей, які не розуміють, для чого з ягід-фруктів готувати якусь страву — можна просто насолоджуватися свіжими. У випадку, коли балуєте себе вишнями-черешнями нечасто, — так. Утім якщо на день дозволяєте по кілька разів насолоджуватися саме такою їжею — без кулінарних вишуканостей не обійтися.
Один із найпростіших десертів має чудернацьку назву смузі — подрібнені у гомогенну масу ягоди і (чи) фрукти із різноманітними добавками. Такі густі коктейлі, до речі, із задоволенням п’ють діти, які часто більше половини персика й однієї полуниці не з’їдають. Варіювати склад ви можете у залежності від вмісту вашого холодильника. Наприклад, коли зараз у супермаркетах Києва можна знайти грецькі (а отже, солодкі) персики по 15 грн. за кілограм, беремо їх чотири-п’ять (миємо, ріжемо на шматочки, виймаємо кісточки), додаємо 5-7 полуниць, 50-70 г молока, 3-4 кубики льоду — збиваємо у блендері. Розливаємо (з такої кількості інгредієнтів виходить три склянки) — і з великим задоволенням наповнюємо організм на весь день. Гармонійний смак отримуємо, коли змішуємо трохи кислувату полуницю (300-400 г) із солодким і ситним бананом.
До складу смузі можна додавати також горішки — якщо бажаєте калорійнішого напою, родзинки — якщо хочете мати виразний солодкий тон.
Пиріг почервонів
Якщо є час — радуємо домашніх і гостей смачною домашньою випічкою. Спочатку печемо двошаровий легкий пиріг із черешнями. Основного наповнювача має бути 450-500 г. Відразу зазначимо, що кісточки з черешень необов’язково виймати. Смачнішим і красивішим такий пиріг буде, коли черешні цілі. Тільки всіх варто заздалегідь попередити, щоб уважно ним ласували.
Отже. Для рідкого тіста потрібно: 100 г борошна, 300 мл жирних вершків (15-20 %), 4 яйця, 50 г вершкового масла, 60 г цукру, 40 г натурального рідкого меду, 2 чайні ложки ванільного цукру. Для пісочної присипки — це буде верхній шар: по 40 г борошна, вершкового масла, цукру й очищених горіхів (в ідеалі фундук, але підійдуть і волоські).
Спочатку готуємо пісочну присипку. Подрібнюємо у блендері горіхи. У невелику посудину просіюємо борошно, додаємо щойно змелене горіхове борошно, порізане кубиками масло і цукор. Усе ретельно перетираємо руками і ставимо масу, подібну до досить дрібних крихт, у холодильник.
Рідке тісто готуємо так. У миску вбиваємо яйця, додаємо мед, звичайний і ванільний цукор і все перемішуємо вінчиком. Потім до суміші додаємо просіяне борошно і ретельно перемішуємо вінчиком до однорідної маси, слідкуючи, щоб ніде не залишилися навіть найменші грудочки. Далі починаємо активніше збивати, частинами додаючи вершки. Наступний крок — у невеликій каструльці повністю розтоплюємо вершкове масло і на малому вогні кип’ятимо його 4-5 хвилин, допоки не з’явиться горіховий запах. Після цього даємо можливість маслу трохи охолонути, додаємо його у тісто і ретельно перемішуємо вінчиком. Залишаємо тісто на 10 хвилин.
Тим часом готуємо форму. Змащуємо її вершковим маслом (20 г) і притрушуємо цукровою пудрою (столова ложка). Черешні миємо, оббираємо плодоніжки, висушуємо паперовою серветкою і кладемо у підготовлену форму. (Черешні в один ряд мають покрити дно). Рідке тісто ще раз треба перемішати і вилити поверх черешень. Поставити форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Через 30-35 хвилин вийняти і присипати зверху підготовленими крихтами з холодильника. Залишилося ще на 10 хвилин поставити форму у духовку — і пиріг готовий.
Кошик задоволення
Будь-яке застілля прикрасить і зробить святковим печений кошик з ягодами у желе з вершковим чи сметанним кремом. Основу-кошик, як відомо, печуть із пісочного тіста. Для його приготування потрібно 250 г борошна, яйце, 125 г маргарину, 65 г цукру, дещиця солі, упаковка ванільного цукру (або половина чайної ложки натертої на тертці лимонної цедри, або 3-4 горішки розтертого гіркого мигдалю). Усі інгредієнти швидко, але ретельно змішують, тісто ставлять охолоджуватися мінімум на півгодини. Якщо хочете шоколадного смаку — додайте у тісто 20 г какао-порошку.
Далі тісто треба розкачати у вигляді круглого коржа завтовшки 1-2 см, покласти у круглу форму, підняти бортики, поверхню наколоти виделкою. Найкраще — щоб тісто не піднімалося — накрити його пергаментним папером або фольгою, насипати гороху — і випікати при температурі 180—190°до золотавого кольору, близько 20-25 хвилин.
Поки основа охолоджуватиметься, треба зайнятися приготуванням начинки. Беремо 400-500 г полуниць, або суниць, або малини чи міксу ягід. Миємо під проточною водою і ретельно висушуємо паперовим рушником. Збиваємо 250 г вершків 30% жирності або густої сметани із двома чайними ложками цукрової пудри, ароматизуємо крем ванільним цукром.
Насамкінець у спечений охолоджений кошик викладаємо ягоди. По краях майструємо красиву стінку з крему (з допомогою кондитерського мішечка). Між ягодами кладемо кілька листочків м’яти чи меліси. Заливаємо усе желейним розчином (пропорції — згідно з інструкцією на упаковці желатину чи желе). Такий шедевр ставимо у холодильник на 1-1,5 години — і можна їсти.
Простіше пекти пиріг із малиною. Потрібно: близько 0,5 кг борошна, 250 г вершкового масла, 260 г звичайного і 10 г ванільного цукру, 3 яйця, 12 г соди, сік половини лимона, 3 гвоздички (розтерті на порошок). Для начинки — 500 г малини, перетертої з цукром (150-200 г), або малинове варення. Із борошна, вершкового масла, ванільного цукру, яєць, цукру, кориці, гвоздики, соди, гашеної лимонним соком, замішують тісто. Добре вимісивши, залишають третину для оформлення виробу, а дві третини розкачують у пласт, кладуть на великий лист і розрівнюють. Після цього його густо посипають малиною з цукром або намащують варенням. Залишену частину тіста розкачують у пласт завтовшки 0,5 см і нарізають з нього смужки такої ж ширини. Їх викладають на начинку навскоси в одному напрямі на відстані 0,5—2 см одну від одної. Випікають пиріг при температурі 180—190 градусів до коричневого кольору. Коли охолоне — нарізають квадратиками.