Літечко краснеє

09.07.2014
Літечко краснеє

Цього року полуниця вродила на славу. (з сайта photokaravan.com.)

Можна знаходити довідники і вичитувати, скільки корисних складових сховалося у вишнях чи полуницях. А можна милуватися літніми дарами і просто знати, що вони суперкорисні. І їсти їх зараз — багато-багато, у різних варіаціях. І запастися смакотою до наступного врожаю — щоб згадувати про прекрасне літо, коли настануть холоди.

Вітамінні бомби

Є немало людей, які не розуміють, для чого з ягід-фруктів готувати якусь страву — можна просто насолоджуватися свіжими. У випадку, коли балуєте себе вишнями-черешнями нечасто, — так. Утім якщо на день дозволяєте по кілька разів насолоджуватися саме такою їжею — без кулінарних вишуканостей не обійтися.

Один із найпростіших десертів має чудернацьку назву смузі — подрібнені у гомогенну масу ягоди і (чи) фрукти із різноманітними добавками. Такі густі коктейлі, до речі, із задоволенням п’ють діти, які часто більше половини персика й однієї полуниці не з’їдають. Варіювати склад ви можете у залежності від вмісту вашого холодильника. Наприклад, коли зараз у супермаркетах Києва можна знайти грецькі (а отже, солодкі) персики по 15 грн. за кілограм, беремо їх чотири-п’ять (миємо, ріжемо на шматочки, виймаємо кісточки), додаємо 5-7 полуниць, 50-70 г молока, 3-4 кубики льоду — збиваємо у блендері. Розливаємо (з такої кількості інгредієнтів виходить три склянки) — і з великим задоволенням наповнюємо організм на весь день. Гармонійний смак отримуємо, коли змішуємо трохи кислувату полуницю (300-400 г) із солодким і ситним бананом.

До складу смузі можна додавати також горішки — якщо бажаєте калорійнішого напою, родзинки — якщо хочете мати виразний солодкий тон.

Пиріг почервонів

Якщо є час — радуємо домашніх і гостей смачною домашньою випічкою. Спочатку печемо двошаровий легкий пиріг із черешнями. Основного наповнювача має бути 450-500 г. Відразу зазначимо, що кісточки з черешень необов’язково виймати. Смачнішим і красивішим такий пиріг буде, коли черешні цілі. Тільки всіх варто заздалегідь попередити, щоб уважно ним ласували.

Отже. Для рідкого тіста потрібно: 100 г борошна, 300 мл жирних вершків (15-20 %), 4 яйця, 50 г вершкового масла, 60 г цукру, 40 г натурального рідкого меду, 2 чайні ложки ванільного цукру. Для пісочної присипки — це буде верхній шар: по 40 г борошна, вершкового масла, цукру й очищених горіхів (в ідеалі фундук, але підійдуть і волоські).

Спочатку готуємо пісочну присипку. Подрібнюємо у блендері горіхи. У невелику посудину просіюємо борошно, додаємо щойно змелене горіхове борошно, порізане кубиками масло і цукор. Усе ретельно перетираємо руками і ставимо масу, подібну до досить дрібних крихт, у холодильник.

Рідке тісто готуємо так. У миску вбиваємо яйця, додаємо мед, звичайний і ванільний цукор і все перемішуємо вінчиком. Потім до суміші додаємо просіяне борошно і ретельно перемішуємо вінчиком до однорідної маси, слідкуючи, щоб ніде не залишилися навіть найменші грудочки. Далі починаємо активніше збивати, частинами додаючи вершки. Наступний крок — у невеликій каструльці повністю розтоплюємо вершкове масло і на малому вогні кип’ятимо його 4-5 хвилин, допоки не з’явиться горіховий запах. Після цього даємо можливість маслу трохи охолонути, додаємо його у тісто і ретельно перемішуємо вінчиком. Залишаємо тісто на 10 хвилин.

Тим часом готуємо форму. Змащуємо її вершковим маслом (20 г) і притрушуємо цукровою пудрою (столова ложка). Черешні миємо, оббираємо плодоніжки, висушуємо паперовою серветкою і кладемо у підготовлену форму. (Черешні в один ряд мають покрити дно). Рідке тісто ще раз треба перемішати і вилити поверх черешень. Поставити форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Через 30-35 хвилин вийняти і присипати зверху підготовленими крихтами з холодильника. Залишилося ще на 10 хвилин поставити форму у духовку — і пиріг готовий.

Кошик задоволення

Будь-яке застілля прикрасить і зробить святковим печений кошик з ягодами у желе з вершковим чи сметанним кремом. Основу-кошик, як відомо, печуть із пісочного тіста. Для його приготування потрібно 250 г борошна, яйце, 125 г маргарину, 65 г цукру, дещиця солі, упаковка ванільного цукру (або половина чайної ложки натертої на тертці лимонної цедри, або 3-4 горішки розтертого гіркого мигдалю). Усі інгредієнти швидко, але ретельно змішують, тісто ставлять охолоджуватися мінімум на півгодини. Якщо хочете шоколадного смаку — додайте у тісто 20 г какао-порошку.

Далі тісто треба розкачати у вигляді круглого коржа завтовшки 1-2 см, покласти у круглу форму, підняти бортики, поверхню наколоти виделкою. Найкраще — щоб тісто не піднімалося — накрити його пергаментним папером або фольгою, насипати гороху — і випікати при температурі 180—190°до золотавого кольору, близько 20-25 хвилин.

Поки основа охолоджуватиметься, треба зайнятися приготуванням начинки. Беремо 400-500 г полуниць, або суниць, або малини чи міксу ягід. Миємо під проточною водою і ретельно висушуємо паперовим рушником. Збиваємо 250 г вершків 30% жирності або густої сметани із двома чайними ложками цукрової пудри, ароматизуємо крем ванільним цукром.

Насамкінець у спечений охолоджений кошик викладаємо ягоди. По краях майструємо красиву стінку з крему (з допомогою кондитерського мішечка). Між ягодами кладемо кілька листочків м’яти чи меліси. Заливаємо усе желейним розчином (пропорції — згідно з інструкцією на упаковці желатину чи желе). Такий шедевр ставимо у холодильник на 1-1,5 години — і можна їсти.

Простіше пекти пиріг із малиною. Потрібно: близько 0,5 кг борошна, 250 г вершкового масла, 260 г звичайного і 10 г ванільного цукру, 3 яйця, 12 г соди, сік половини лимона, 3 гвоздички (розтерті на порошок). Для начинки — 500 г малини, перетертої з цукром (150-200 г), або малинове варення. Із борошна, вершкового масла, ванільного цукру, яєць, цукру, кориці, гвоздики, соди, гашеної лимонним соком, замішують тісто. Добре вимісивши, залишають третину для оформлення виробу, а дві третини розкачують у пласт, кладуть на великий лист і розрівнюють. Після цього його густо посипають малиною з цукром або намащують варенням. Залишену частину тіста розкачують у пласт завтовшки 0,5 см і нарізають з нього смужки такої ж ширини. Їх викладають на начинку навскоси в одному напрямі на відстані 0,5—2 см одну від одної. Випікають пиріг при температурі 180—190 градусів до коричневого кольору. Коли охолоне — нарізають квадратиками.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>