М’яч примирив

09.07.2014
М’яч примирив

Бронзовий призер минулорічної першості в другій лізі — «Тернопіль» — піднявся на вищий рівень. (з сайта ФК «Тернопіль».)

На відміну від елітного дивізіону українського футболу, де відбулося зменшення кількості учасників, у другій за рангом лізі країни зберігся «статус-кво». Попри серйозні проблеми, які змусили низку клубів iз Криму та сходу України припинити своє існування, ПФЛ вдалося залишити на наступний сезон минулорічний формат першої ліги. Тож на старт нового чемпіонату-2014/2015 вийдуть 16 команд. Про це 7 липня домовилися учасники розширеного засідання Центральної ради Професіональної футбольної ліги.

Що цікаво, позавчорашній форум пройшов у штаб-квартирі ФФУ — Будинку футболу. А, згадуючи напруженість стосунків між федерацією та професіональної лігою, що існували в минулі роки, вибір місця зустрічі представників ПФЛ, на перший погляд, виглядає доволі дивним. Утім, з огляду на передвиборчу програму новообраного президента ПФЛ Сергія Макарова, котрий одним із першочергових своїх завдань називав встановлення добросусідських стосунків із ФФУ, все стає на свої місця. Додамо, що, згідно з обіцянками Макарова, підпорядкована йому організація найближчим часом узагалі планує перебратися на постійне місце мешкання до Будинку футболу — з метою економії коштів на оренду власного офісу. Окрім того, новий очільник ПФЛ має на меті провести серйозні реформи в своєму господарстві: скоротити на 25% штат співробітників, «урізати» витрати на апарат ПФЛ, активізувати роботу зі спонсорами та «корінним чином змінити систему управління лігою, що дозволить значно спростити процес прийняття рішень».

Відзначимо, що у боротьбі за керівне крісло пан Макаров, котрий раніше обіймав посаду виконавчого директора ПФЛ, випередив свого колишнього шефа Мілетія Бальчоса. За нового очільника ліги під час таємного голосування, яке відбулося 27 червня на ІV Звітно-виборчій конференції в Полтаві, проголосувало 20 делегатів. 16 осіб підтримали Бальчоса. «Незважаючи на те, хто за кого голосував, пропоную швидко братися до роботи на благо вітчизняного футболу», — відзначив новообраний президент ПФЛ. На думку Макарова, майбутній футбольний сезон буде найскладнішим в історії України. Утім, дивлячись на стартовий склад першої ліги, така заява функціонера виглядає перебільшенням. Однак у другій лізі й справді не все гаразд. Якщо в минулому сезоні тут чемпіонат розпочали 19 клубів, то на старт майбутньої першості вийде не більше 11 команд. Саме на таку, максимально можливу, кількість команд ПФЛ розробила один із варіантів календаря для другої ліги. Інший план стосується 10 клубів. Щоправда, ПФЛ наразі не знає імен усіх учасників турніру, адже деякі клуби досі не надіслали документи, що підтвердять їхню участь у чемпіонаті.

Натомість першочергові питання, пов’язані з першою лігою, здається, вирішено. Так, у першому дивізіоні гратимуть одразу чотири колишні представники другої ліги. І, водночас, не буде жодного клубу, який минулий сезон провів у «вишці». До останнього моменту тут чекали появи сімферопольської «Таврії», але, як зазначив Сергій Макаров, жодних документів про прийняття колишнього члена прем’єр-ліги до ПФЛ не надійшло.

НА ПОЛЕ!

Склад учасників першої ліги сезону-2014/2015:

«Буковина» (Чернівці)

«Геліос» (Харків)

«Гірник» (Кривий Ріг)

«Гірник-Спорт» (Комсомольськ)

«Десна» (Чернігів)

«Динамо-2» (Київ)

«Зірка» (Кіровоград)

«Миколаїв»

«Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка)

«Нива» (Тернопіль)

«Олександрія»

«Полтава»

«Сталь» (Алчевськ)

«Сталь» (Дніпродзержинськ)

«Суми»

«Тернопіль»