Хто вживає в їжу буряк і гичку, той молодшає на личку

02.07.2014
Хто вживає в їжу буряк і гичку, той молодшає на личку

Так виглядає природня скарбничка здоров’я. (з сайта pixanews.com.)

Чи знаєте ви відповідь на таку гастрономічну загадку: в часи Вавилона якого овоча в їжу використовували лише листя, а корінь — лише для лікування? Столового, або як іще його називаємо, червоного буряка. Отже, якщо вміло приготувати «криваву ріпку» — коренеплід, черешки, листя — страви будуть не просто дуже смачні, а й суперкорисні. А додають буряки не лише у салати та класичний український борщ, а і в супи, котлети, квас і навіть торт.
Трохи Італії

Поки на вашому городі утвориться чималенький коренеплід червоного буряка, посмакуйте молодою гичкою. Із давніх-давен із неї готували салати. Зрозуміло, що для початку гичку потрібно помити. Потім дрібно порізати і ошпарити окропом — так ви позбавитеся специфічного запаху. Дуже гарно така гичка поєднується зі свіжими огірками, редькою, капустою, кропом, шпинатом, вареними яйцями, горіхами і насінням. Заправляти салати краще соняшниковою чи оливковою олією, змішаними з бальзамічним оцтом, лимонним, яблучним чи гранатовим соком. Або сметаною чи легким майонезом, краще домашнього приготування.

Щоб приготувати салат із гички і грецьких горіхів, візьміть 200 г гички, зубчик часнику, 3 столові ложки оливкової олії, зелень петрушки, кіндзи, кропу, 70 г почищених і подрібнених грецьких горіхів, столову ложку лимонного соку і сіль. Гичку помийте, покришіть і відваріть у підсоленій воді (хвилин вiсiм на повільному вогні), відкиньте на друшляк. Розітріть дерев’яною ложкою і залийте сумішшю олії й часнику, подрібненого і розтертого із сіллю. Зверху салат посипте зеленню петрушки, кропу, кінзи, горіхами. Скропіть лимонним соком.

Для салату з яйця і гички знадобиться 200 г гички, 50 г зеленого салату, 50 г соняшникової олії, кріп, петрушка, яйце, сіль, лимонний сік.

Листя салату, гичку, кріп і петрушку помийте, подрібніть, посоліть і заправте олією. Додайте порізане варене яйце і скропіть лимонним соком.

Вишуканий бурячковий салат із сиром фета. Припасіть два середні молоді бурячки, 150 г сиру фета, пучок руколи, гілочку помідорів чері, жменю подрібнених грецьких горіхів, 3 столові ложки оливкової олії, чотири столові ложки гранатового соусу «Наршараб» або просто пригорщу зерен граната, перець. Запечені буряки поріжте на тонкі пластинки, змішайте з дрібно порізаною зеленню і викладіть на тарілки. Зверху покладіть нарізаний кубиками сир фета, злегка приперчіть і викладіть чері. Окремо змішайте гранатовий соус і оливкову олію, полийте салат. Присипте горіхами. Маленький кулінарний шедевр по-iталiйськи готовий!

Літні рецепти

Літнім у народі прозвали борщ iз молодим листям буряку. Для його приготування візьміть 500 г молодих бурячків iз гичкою, 4 картоплини, 200 г кабачків, 2 свіжі помідори, морквину, цибулину, столову ложку оцту, 2 столові ложки олії, чайну ложку вершкового масла, чайну ложку цукру, сметану і сіль за смаком.

Буряки помийте, відріжте гичку і почистіть, покладіть у киплячу воду разом iз дрібно нарізаною картоплею. За 10—15 хвилин до готовності додайте в банячок дрібно нарізану гичку, попередньо підсмажені на олії морквину і цибулину, помідори, кабачки, посоліть, додайте масло, оцет і цукор. За 5 хвилин до готовності буряк витягніть, потріть на великій тертці і знову додайте у борщ. Подавайте зі сметаною і зеленим кропом.

А не пробували ще голубці «Літній букет»? Для їх приготування потрібно великі листочки щавлю, буряку, хріну і капусти, 5 столових ложок томатної пасти, 3 столові ложки сметани, 2 зубчики часнику, 500 г м’ясного фаршу (який ви виберете), морквину, цибулину, 3 столові ложки сирого промитого рису, зелень, перець і сіль. Спочатку приготуємо фарш: моркву натираємо на дрібній тертці й пасеруємо. Цибулю дрібно ріжемо і також пасеруємо окремо. З’єднуємо з фаршем, додаємо рис, сіль, перець, посічену зелень, усе перемішуємо. Листя хрону, щавлю, капусти та буряків ошпарюємо окропом, кладемо на них фарш і загортаємо, злегка обсмажуємо на олії. Дно каструлі покриваємо листям капусти. Викладаємо голубці шарами. Перший шар — в капустяному листі, другий — в листі щавлю, третій — у листках буряків, четвертий — в листі хрiну, і знову все спочатку. Зверху прикриваємо капустяними листочками, наливаємо трохи води, додаємо томатної пасти і тушкуємо на середньому вогні приблизно 50 хвилин. Готові голубці поливаємо соусом, посипаємо їх посіченою зеленню і подаємо до столу. Соус приготуйте з 3 столових ложок сметани, 4 столових ложок соусу з каструлі, де тушкувалися голубці, 2 зубчиків часнику — все перемішайте, і готово!

Можна приготувати оригінальне і корисне рагу з бурякової гички. Потрібно до півкілограма молодої гички, 2 зубчики часнику, цибулина, стручок болгарського перцю, солодка паприка за смаком, оливкова олія, 100 твердого сиру.

У високу пательню налийте 4 столові ложки оливкової (можна й іншу, кулiнарнi знавцi кажуть, особливо смакує з гарбузовою). Цибулину, солодкий перець і часник дрібно поріжте й обсмажте до золотистого кольору. Додайте помиту і дрібно порізану гичку, помішайте і тушкуйте, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, 15 хвилин. Додайте 150 г холодної води, помішайте і всипте спеції. Натріть сир. Викладіть гаряче рагу на тарілку, посипте сиром і подавайте з тостами з чорного хліба і часнику.

Прихильникам здорового харчування припадуть до смаку оригінальні котлетки з листям буряку. А готуються вони просто: наріжте якнайдрібніше 300 г гички, додайте два сирі яйця і чотири столові ложки борошна, посоліть, поперчіть і перемішайте. З отриманої маси сформуйте невеличкі котлетки, обсмажте на соняшниковій олії і подавайте зі сметаною.

Для шанувальників пирогів

Любителі солоної випічки, напевне, спечуть пиріг iз бурячиння і курячим фаршем. Власне гичка надасть пирогу не лише літнього смаку, а соковитості, пишності, тому вона в рецепті — не випадкова. Отож приготуйте 300 г борошна, 150 г вершкового масла, яйце, 2 столові ложки води і сіль. Для начинки: 800 г молодої гички, 400 г фаршу, 2 зубчики часнику, 40 г вершкового масла, пучок петрушки і спеції за смаком.

Спочатку готуємо пісочне тісто. Всипте борошно в глибоку миску. Зробіть у ній заглиблення, влийте туди воду, додайте яйце і сіль. Замісіть тісто, накрийте серветкою й поставте на півгодини в холодильник. Гичку помийте, дрібно поріжте й проваріть у підсоленій воді 8—10 хвилин. На пательні розтопіть масло, обсмажте в ньому курячий фарш iз часником і подрібненою петрушкою. Із бурячиння злийте зайву воду, додайте зелену масу до фаршу i протушкуйте все 5 хвилин. Тісто тонко розкачайте на два коржі. Перший покладіть у форму, змащену маслом і присипану сухарями. На тісто викладіть начинку, накрийте другим коржем і защіпніть краї. Зверху змастіть збитим жовтком і запікайте в духовці при 180—200 градусах приблизно годину.

У кав’ярнях часто можна замовити собі шматочок моркв’яного пирога й отримати велике задоволення від його споживання. Буряковий торт — не тільки у закладах громадського харчування поки рідкість. Утiм деякі господині вже щедро діляться перевіреним рецептом буряково-шоколадного торту. Знає його Любов Скок iз Київщини, провідний бібліотекар ЦНБ ім. Вернадського, моя однокурсниця. Отож для торта знадобиться один великий буряк, 100 г борошна, 200 г цукру, 4 яйця, плитка чорного шоколаду, 3 столові ложки какао, 2 столові ложки меленого мигдалю, пакетик розпушувача для тіста, пакетик ваніліну, дрібка морської солі, чайна ложка цедри лимона і дві столові ложки оливкової олії.

Змішайте борошно, розпушувач, мигдаль і ванілін. На водяній бані розтопіть шоколад, додайте 3 столові ложки води, какао і цедру. Натріть на дрібній терці буряк. Окремо збийте яйця з оливковою олією. У посудині з борошном поєднайте яйця, буряк, шоколадну суміш iз дрібкою морської солі. Замісіть тісто, викладіть його у змащену маслом форму і поставте у духовку, розігріту до 180 градусів, на 40—45 хвилин. Коли торт буде готовим, остудіть його, розріжте на дві частини і перемастіть кремом зі сметани, збитої з цукром. Зверху прикрасьте ягодами, мигдалевою стружкою чи горіхами.

Ще простіше печеться буряковий кекс. Беріть 3 яйця, склянку цукру, 1,5 склянки борошна, склянку подрібнених горіхів, 3 склянки дрібно натертого буряку, по чайній ложці кориці та натертого імбиру, по склянці родзинок та олії і чайну ложку соди, погашеної оцтом. Усі інгредієнти поступово поєднуємо і вимішуємо. Випікаємо близько 40 хвилин при 180 градусах.

Не забувайте порад цілителів: максимально використовуйте всі літні дари природи!

 

НАПОЇ

Молодий квас

Актуальним у літню спеку стане корисний і поживний буряковий напій, приготовлений з півкілограма буряку, 4 столових ложок цукру і лимонної кислоти за смаком. Потрібно сирий буряк подрібнити, залити охолодженою кип’яченою водою і в закритому посуді залишити годин на дванадцять. Процідити, додати лимонну кислоту і цукровий сироп iз чотирьох столових ложок цукру. Остудити і... охолоджуватися!

 

КОРИСНО

Молодий бурячок позбавляє болячок

«Ми ще багато чого не знаємо», — говорила нам бабуся, коли розтирала листок червоного буряку в руці й прикладала до голови, яка комусь із нас інколи могла розболітися. Бо ми не знали, для чого вона його прикладає, адже буряк — не пігулка. Втім через хвилин 15 головний біль минав. І до ран листочок буряку бабуся прикладала — здавалося, точно пам’ятаю, що розбите коліно боліло вже не так. Не повірите, але запалення очей я і зараз знімаю собі розтертим листочком буряку.

У будь-якій книжці з народного цілительства можна прочитати, що буряк — це клондайк вітамінів і мікроелементів: перший овоч молодості, що не може не зацікавити жінок, головний лікар при лікуванні анемії, щитовидки, шлунково-кишкового тракту, кровообігу, діабету, склерозу. Відомий карпатський цілитель Іван Гоянюк у своїй книзі «Народні рецепти. Лікування захворювань лікарськими рослинами. Поради на кожен день» славить лікувальні властивості маленького червоного коренеплоду і всіляко заохочує не нехтувати ним щодня. «Все, що росте в твоєму саду, — тобі на здоров’я й поживу» — пише він і додає: — Все, що у тебе росте під ногами, — для тебе ж».

Господині часто викидають гичку столового буряку. А даремно — бо черешково-листові частини овоча ще корисніші, ніж коренеплоди. До слова — бурячиння ще в давнину високо цінували за велику кількість корисних речовин, які воно містить. Приміром, у ньому є, крім аскорбінової і фолієвої кислот, вітаміни В1, В2, Р, РР, а ще — залізо, кальцій, калій, магній і йод. А вітаміну С у кілька разів більше, ніж у самому корені. Отож шлунок, печінка і кровообіг при вживанні буряку працюватимуть як годинник, поліпшиться обмін речовин. А ще листя буряку, якщо його вживати, стає на перепоні утворення недоброякісних клітин.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>